Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Технологии

Microsoft използва AI в борбата с измамите в интернет

Компанията е използвала изкуствен интелект за откриването и предаването на властите на измамници, предлагащи съмнителна техническа поддръжка.

от , 23 юни 2017 1 2776 прочитания,

Microsoft се фокусира върху инвестиции в изкуствения интелект (AI) и за други цели, освен с цел нанасянето на поражение на класически аркадни игри.

Технологичният гигант използва растящия си облачен набор от AI инструменти за борба с измамите с техническа поддръжка, които подлъгват интернет потребителите да дават пари за съмнителен софтуер. Обикновено измамите включват изскачащи реклами (pop-up ads), изглеждащи като направени от интернет доставчика на потребителя, производителя на операционната система или друга официална организация, и твърдящи, че са засекли злонамерен софтуер или проблеми с производителността на компютъра на потребителя, съобщава eWEEK. 

 

Microsoft използва AI в борбата с измамите в интернет

 

Миналият октомври отделът за криминални престъпления на Microsoft предупреди, че за предходните 12 месеца две трети от потребителите са станали обект, но не задължително жертва, на опит за измама за техническата поддръжка.

Макар Microsoft да получава информация от потребители за опити за атаки, докато компанията реагира измамниците вече са продължили напред. Това е игра на котка и мишка, в която телефоните номера биват бързо заменяни с IP адреси.

Измамите с техническата поддръжка стават все по-сложни, разчитайки да вкарат в капан технически грамотни хора, затова и Microsoft развива своите усилия за справяне с тези измами. Избраното от компанията оръжия е AI.

От публикация в скорошен блог става ясно, че компанията прибягва до изкуствен интелект, за да „изравни резултата“.

Microsoft разкри, че използва машинно обучение и анализи за прочистването на мрежата от измамници и разкриване на тактиката им. Използвайки специално разработени AI инструменти в своята облачна платформа Azure, работещите върху проблемите със сигурност учени на компанията са измислили система засичаща използваните при измамите сайтове и използваните от тях технически трикове.

Например, системата може да открие сайтове за измами, които обновяват изскачащи известията за микросекунди, създавайки илюзията че са постоянни, фиксирани на екрана на потребителя. Инструментите на машинното обучение са използвани за откриване на подобни изображения и думи, използвани от измамниците докато Computer Vision API, част от Microsoft Cognitive Services, е използвано за събиране на телефони номера и друга потенциално полезна информация от изскачащи реклами.

Разполагайки с тази информация и след проверка на данните през инструментите в Power BI за визуализация на данни, компанията е предала своите разкрития на властите, които на свои ред помогнали на Федералната комисия за търговия на САЩ в нейната операция Tech Trap, срещу измамите с техническа поддръжка.  

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов