Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини В глобален мащаб

Водолазният компютър – необходима вещ при всяко гмуркане

от , 14 юли 2017 1 1561 прочитания,

Стана нормално хората да имат „едно на ума“ за технологиите. Дори в тези модерни времена, когато за всичко се използват компютри. Това е особено вярно за водолазите, които обичат да се придържат към използвани от десетилетия техники.

Няма нищо лошо в това, но само си представете, че можете значително да подобрите качеството на своето гмуркане. В такъв случай няма ли да дадете шанс на някои приспособления? Един от елементите в екипировката, който стана широко използван при гмуркане е водолазният компютър.

Той заменя таблиците на водолазите. Ако сте склонни да направите тази промяна, списание Flux предлага няколко аргумента в полза на новите технологии.


Водолазният компютър – необходима вещ при всяко гмуркане


Прекарайте повече време под вода

Всяко гмуркане отнема време за подготовка и носи разходи. Затова е съвсем логично да удължите своето гмуркане възможно най-много. Именно това прави за вас тази модерна машинария. Обикновено, когато използвате таблиците за декомпресия, изчислявате максимално възможното време за престой под вода, уверени каква максимална дълбочина ще достигнете. С компютрите това време постоянно се преизчислява, защото те изчислява спрямо настоящата дълбочина, по време на цялото гмуркане.

Това ви помага да прекарате повече време под вода.

Подходящ за всеки водолаз

Основното безпокойство при този вид технологии е, че са прекалено трудни за използване. Това може да е особено стресиращо когато сте под вода и трябва да разчитате на компютър за своето оцеляване. Все пак, не всички водолазни компютри са еднакви. Някои разполагат с повече функции, други са по-опростени. Те са по-лесни за настройване, използване и предоставят само най-необходимата информация.

Свеждане до минимум на човешката грешка

Гмуркането е едно от най-забавните неща, които може да правите, но то носи и известен риск. Поради това не можете да оставите нищо на случайността. Това означава, че трябва да намерите начини за ограничаване на потенциалните грешки. И тъй като таблиците за декомпресия разчитат на вашите изчисления и решителност, винаги има възможност от допускане на грешка. Когато се уповавате на модерните технологии, тази вероятно е елиминирана. Ако искате да сте напълно сигурни в изчисленията си, най-добре е да използвате водолазен компютър.

По-добро проследяване на декомпресията

Разбира се основната цел на таблиците за декомпресия (и компютрите) е намаляване на риска от кесонна болест. При използването на таблиците разчитате на средни стойности за следене нивото на азот. Компютрите, от друга страна, извършват това постоянно, на всякаква дълбочина. По този начин винаги ще разполагате с точни данни.  

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов