Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Технологии

Роботите ще променят кардинално бизнес моделите

от , 24 юли 2017 0 2657 прочитания,
Страница 1 от 2

Броят на неквалифицираните работни места, които се състоят от повтарящи се задачи ще намалява като работниците ще бъдат заменяни от роботи, които бързо стават все по-достъпни. Това е основното заключение на експертите от The Boston Consulting Group, цитирано от немския конгломерат Siemens. Анализаторите считат, че следващата голяма стъпка ще бъде постепенното въвеждане на автономни системи. Това означава, че в не толкова далечното бъдеще роботите вече няма да изискват досадно програмиране.

Преди приблизително четири десетилетия индустриалните роботи започнаха да трансформират производството. Със своите механични, програмируеми ръце те изпълняват задачи като заваряване, боядисване, вдигане и местене на предмети, всичко това базирано на повтаряемост на процесите. Днес такива машини сглобяват автомобили, обезвреждат противопехотни мини, асистират в хирургически процедури, чистят.

The Boston Consulting Group прогнозира, че по целия свят до 2025 г. обемът на продажбите в сферата на роботиката ще надхвърли 67 млрд. долара, в сравнение с едва 11 млрд. долара през 2005-та.

Прочетете още: Основателят на Alibaba предрече на човечеството “30 години страдания”

Източник: Thinkstock

По-евтини и с повече възможности

Увеличение на производителността ще ускори растежа и ще подпомогне по-нататъшното намаляване на цените. Докато един промишлен робот е струвал средно 150 000 долара през 2010 г., цената се е понижила до едва 25 000 през 2015-та. Т.е. е налице спад от цели 83% намаление само за 5 години, като тенденцията продължава.

Експертите прогнозират, че компоненти като 3D-камерите скоро ще бъдат много по-евтини, което означава, че ще бъдат инсталирани във все повече роботи. Това, от своя страна, ще направи възможно извършването на много нови задачи, които преди това са изисквали скъпи устройства. Паралелно, разработването на алгоритми може да намали разходите за създаване на нови роботизирани производствени клетки с 50%.

Използвайки машинно „зрение”, датчици за движение, разпознавайки на изображение и глас и благодарение на усъвършенствания софтуер, роботите ще могат да се справят с все по-интелигентни задачи, включително комуникирайки със средата и постоянно учейки се от нея, и по-специално от хората, подчертават анализаторите.

В същото време компютрите стават все по-бързи и тяхното програмиране все по-интелигентно. В The Boston Consulting Group смятат, че в резултат на това задачите, изпълнявани от машини, ще се увеличат от 10 на сто на 25% до 2025 година.

За пример от там дават месопреработката. Клането на животни е трудна задача за традиционните роботи, защото месото трябва да бъде нарязано в множество различни форми. Този проблем може да бъде разрешен със система , която „сканира” парчетата месо в 3D, предава тези данни на роботите и оптимално настройва техните остриета. Подобно увеличаване на гъвкавостта на решенията допълнително ще увеличи обхвата на приложенията им в текстилната промишленост, селското стопанство, транспорта, здравеопазването и други сектори.

Промяна на парадигмата

От The Boston Consulting Group очакват държавите, които вече разполагат с познания и инфраструктура, които дават възможност за автономни технологични системи, да стават по-привлекателни за производителите, отколкото тези с ниско заплащане на труда. Допълнителни фактори, които се очаква да ускорят тази тенденция, са намаляващите цени на решенията за автоматизация и увеличаването на разходите за труд. Застаряващо общество и намаляващата работна сила ще ускорят още повече тази тенденция, подчертават експертите.

1 2

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов