Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Коментари
бр. 7, 2017

Сблъсъкът между информационната сигурност и правната несигурност

Блокчейн технологията и правото

от , 26 юли 2017 1 461 прочитания,

адв. Зорница Димитрова

Въпреки лошата репутация на биткойн криптовалутата, нейната стойност показва стабилни темпове на ръст от 2015 г. до сега. Причината се крие не в самия биткойн, а в технологията, която стои зад него. Блокчейн технологията набира голяма популярност поради своя универсален характер и възможността да бъде използвана и да навлезе във всички сфери на ежедневието ни. Същата може да бъде използвана както от бизнеса, така и от държавните администрации с цел осигуряване на абсолютна сигурност на информацията, която се съхранява. Универсалният ѝ характер на приложение може да се сравни с този на парите като универсална обменна единица. Именно поради тази причина, виртуалното пространство е на път да промени нормалното ежедневие по същия начин, по който то бе променено през 90-те години. Но, за разлика от интернет, който донесе на обществото достъп до информация, блокчейн носи икономическа стойност.

Какво представлява блокчейн технологията

По своята същност блокчейн технологията представлява децентрализиран регистър на данни, който е видим за всекиго. Информацията, качена и съхранявана върху блокчейн, не може да бъде изменяна, подправяна, изтривана или размествана. Разликата между блокчейн и традиционните регистри се състои в това, че при блокчейн липсва посредник между страните, които искат да съхранят информация за сделките между тях. Например, държавна администрация или банка не могат да гарантират абсолютна степен на сигурност на информацията поради силното влияние на човешкия фактор. При блокчейн технологията дадена информация може да бъде качена само при едновременна оторизация на всички страни. Само тогава тя става част от т.нар. „блок“, който се присъединява към останалите блокове, които формират „верига“ от информация. Всяка страна в блокчейн притежава копие от целия регистър на информация. Това прави подмяната или измененията в данните почти невъзможни. Всяка информационна единица, част от блокчейна, притежава достоверна дата и съдържа информация за страните, извършили сделката, и за самата сделка.

Информационната сигурност и блокчейн

Върху блокчейн може да се съхранява информация за финансови сделки, прехвърляне на собственост, удостоверяване на създатели на изобретения, произведения на авторското право, съхраняване на лични данни, информация от избори и др. Цялата тази информация се ползва с абсолютна степен на сигурност относно това кога е направен записът на информацията, какво е съдържанието, от кого записът е бил оторизиран. Още повече, поради необходимостта от одобрение на записа от всички страни в блокчейн, информацията не може да бъде подменена, подправена или изменена чрез запис на последващ „блок“, без всички да са го одобрили. Веднъж записана, информацията никога не може да бъде изтрита.

Вследствие на тези качества на технологията, използването на блокчейн може да създаде невиждана досега сигурност в търговския и информационния оборот. Публични регистри, качени на блокчейн, като например имотен регистър, регистър на особените залози, регистър на търговските марки, регистри по гражданско състояние, биха могли да гарантират на обществото абсолютна сигурност, че информацията, записана в тях, е достоверна. Като резултат, имотни измами, липса на записи за сделки или подправяне на информация, биха останали в миналото. Към днешна дата някои държави вече са започнали да въвеждат тази технология в администрацията си. Грузия е в процес по прехвърляне на всички публични регистри върху блокчейн. Такава информационна сигурност би повишила доверието на гражданите в държавните институции.

По същия начин, бизнесът може да използва технологията, за да гарантира сигурност на сделките, финансовите транзакции и производствените процеси. Още повече, че поради липсата на необходимост от посредник, транзакциите са по-бързи и по-евтини.

Използването на блокчейн би могло да елиминира проблеми, с които правото се бори неуспешно от десетилетия. Например, запис на авторски произведения върху блокчейн може да елиминира пиратската индустрия, тъй като е необходимо одобрение от всички страни в блокчейн даденото произведение да бъде използвано. По този начин лицензополучател на произведение няма да има възможността да препродава или разпространява без разрешението на лицензодателя.

Правни проблеми на блокчейн

>> Доказателствена сила. Независимо от абсолютната сигурност, която произтича от използването на блокчейн технологиите, правото следва строги правила, които следва да бъдат спазени, за да може всеки да потърси своите права. При наличие на спор, използването на блокчейн технологията и липсата на традиционни писмени доказателства води до несигурност в изхода на един правен спор. Записът на информация върху блокчейн технология би могъл да бъде приет от съда за електронен документ по естеството си. Той обаче не е нито официален документ, нито се ползва с достоверна дата или със същата доказателствена сила. Налице е разминаване между действителната сигурност на записа върху блокчейн и тежестта, която съдът ще придаде на такъв запис. Като резултат, изходът от правния спор може да бъде несправедлив и да не отговаря на обективната действителност.

>> Блокчейн и защита на личните данни. Когато става въпрос за сигурност и защита на личните данни, влезлият в сила наскоро Регламент за защита на личните данни регулира т.нар. „право да бъдеш забравен“. Парадоксално, но именно абсолютната защита на данни, която предоставя блокчейн технологията, се дължи до голяма степен на факта, че веднъж записана, информацията никога не може да бъде изтрита. Към настоящия момент не е ясно как законодателят ще се отнесе към правото на човек да бъде забравен в контекста на сигурното съхраняване на неговите данни.

Възможно разрешение на проблема е криптирането на личните данни преди записа им върху блокчейн, но дали криптирани данни ще се счетат за изтрити е въпрос, на който към този момент не може да се отговори.

>> „Умните договори“ и тяхната действителност. Така наречените „Smart Contracts” представляват самоизпълняващи се сделки - софтуер, който е програмиран да извършва определени действия при наличие на съответните предпоставки. Умните договори могат да бъдат използвани за закупуване на стоки онлайн, вземане на решения на общи събрания, реализиране на финансови транзакции и др. Преди предприемане на действие, софтуерът проверява валидността на действието и възможността на всяка една от страните да може да изпълни своя ангажимент. Без оторизация за сигурно изпълнение, сделката не се изпълнява. От една страна, тези софтуери предоставят възможността да се сключват и изпълняват сделки, при които неизпълнение на задълженията е невъзможно. От друга страна, се повдигат въпроси за валидността им, за възможността да бъдат нищожни и унищожаеми.

В допълнение, възможността за наличие на грешка в софтуера и изпълнение на задължение, което противоречи на действителната воля на страните повдига въпроси за отговорността за вреди на лицата, създали софтуера.

Юристите и блокчейн технологията – нова роля, стари отговорности

Предвид всичко написано дотук, невъзможно е да се отрекат нито предимствата на блокчейн технологията, нито нейните недостатъци. Ролята на юристите при условията на бързоразвиваща се криптоикономика става все по-сложна. Юристът следва да разбира блокчейн технологията и да може да участва в създаването на „умни договори“, като същевременно държи сметка и за правната действителност и необходимостта от обслужване на бизнеса по традиционния начин, с цел максимална защита на клиента.

Все повече държави и наддържавни организации обръщат сериозно внимание на необходимостта от законодателни изменения, с цел регулиране на блокчейн технологията. Това неизменно ще се случи, но поради бавните темпове на законодателя, засега се налага стремеж към баланс между технологиите и правото.

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

 
  
09:01, 11 септември 2017 # 1
NO AVATAR
chenlina20170911

yeezy adidas


moncler uk


uggs slippers


salvatore ferragamo


ray ban sunglasses


north face clearance


ugg boots


ugg clearance


cheap oakley sunglasses


dolce and gabbana sunglasses


ugg sale


coach outlet online


coach factory outlet


michael kors plånbok


polo ralph lauren

coach outlet


polo ralph lauren


michael kors uk


michael kors bags


ugg australia


ray ban wayfarer


ugg boots outlet


moncler jacket


nike factory outlet


coach outlet


north face jackets


ugg boots


air jordans


cheap nfl jerseys


fitflops


kate spade outlet


cheap oakley sunglasses


oakley sunglasses


longchamp outlet


ugg australia


under armour clearance


mlb jerseys cheap


ugg slippers


burberry outlet


tory burch outlet online


coach outlet


burberry outlet


tory burch outlet online


nfl jerseys wholesale


north face outlet


oakley vault


montblanc pens


ralph lauren uk


ugg boots outlet


nike air max uk


prada outlet


ugg boots


ugg outlet


longchamp handbags


kate spade outlet


ralph lauren outlet


jordan shoes


ugg sale


kate spade sale


oakley sunglasses


true religion uk


ray ban sunglasses


nike outlet store


ray ban sunglasses


ugg outlet


ugg factory outlet


cartier glasses


michael kors outlet


christian louboutin outlet


coach outlet


coach factory outlet


ray ban sunglasses


ugg uk


nike air max


ralph lauren


coach factory outlet online


michael kors online


christian louboutin shoes


salvatore ferragamo outlet


uggs canada


retro jordans


ugg boots on sale 75% off


ray ban sunglasses


nike huarache uk


oakley sunglasses


coach outlet


michael kors outlet


ugg boots


ralph lauren polo


ugg boots on sale 70% off


canada goose sale


ugg boots


kate spade outlet online


superdry hoodies


ugg sale


nike air max


true religion


north face jackets


ugg australia


oakley sunglasses


michael kors outlet online


michael kors handbags outlet


cheap jordan shoes


ugg australia


michael kors outlet


hermes birkin bag


louis vuitton outlet


the north face jackets


ugg boots on sale 75% off


vans outlet


coach outlet online


coach outlet


ugg outlet


prada handbags


north face outlet


canada goose canada


versace glasses


michael kors handbags


michael kors plånbok


louis vuitton outlet


coach outlet


adidas jeremy scott


ugg boots


nike outlet


adidas yeezy boost


adidas outlet clearance


coach bags


ray ban outlet


ugg boots


mulberry uk


christian louboutin outlet


uggs clearance


ralph lauren sale


ugg boots


burberry uk


hermes uk


coach factory outlet online


mac cosmetics


north face outlet


uggs outlet online


ray ban sunglasses


michael kors canada


ray ban solglasögon


louis vuitton handbags


christian louboutin


canada goose outlet


uggs outlet


ray ban sunglasses uk


polo ralph lauren


rolex submariner


pandora bracelet


burberry sale


polo ralph lauren


snapbacks hats wholesale


michael kors handtaschen


polo ralph lauren


coach purses


longchamp outlet


ugg boots


michael kors handbags


nike running shoes


ugg boots on sale


canada goose clearance


ray ban wayfarer


ugg boots clearance


coach factory outlet


burberry sale


christian louboutin shoes


jordan shoes


ugg outlet


michael kors handbags


ugg australia boots


uggs outlet


rolex oyster perpetual datejust


nike outlet


coach factory outlet


nike nfl jerseys


yeezy 350


adidas stan smith


adidas shoes


louis vuitton outlet


longchamp outlet


pandora charms


ugg boots


discount nike


ugg boots clearance


michael kors geldbörse


oakley sunglasses


salvatore ferragamo shoes


nike nfl jerseys


canada goose canada


cheap nhl jerseys


louis vuitton outlet


ugg outlet


swarovski jewelry


louis vuitton


polo ralph lauren uk


air max uk


nike outlet store


ray ban sunglasses


nba jerseys


christian louboutin uk


cheap nfl jerseys


adidas shoes


adidas soccer shoes


kate spade handbags


jordan retro


cheap mlb jerseys


polo ralph lauren outlet


north face jackets


christian louboutin


michael kors outlet


uggs uk


adidas yeezy


ugg boots


coach factory outlet


true religion


nike roshe


cheap jordans


coach outlet online


nfl jerseys


adidas nmd


converse outlet


ralph lauren pas cher


ralph lauren outlet


giuseppe zanotti


tommy hilfiger canada


louis vuitton


moncler jacket


christian louboutin outlet


ugg outlet


polo ralph lauren


ralph lauren outlet


pandora jewelry


north face outlet

louis vuitton outlet


supreme uk


ralph lauren outlet


michael kors outlet


carrera sunglasses


baseball jerseys


oakley sunglasses


ugg boots


michael kors handtaschen


coach outlet


hermes bags


ugg boots


burberry outlet online


birkenstock sandals


zlatan ibrahimovic jersey


tory burch outlet


air jordans


jordan 14


oakley vault


coach handbags


ugg outlet


pandora charms


nike trainers


pandora jewelry


coach wallets


coach factory outlet


coach canada


fitflop shoes


michael kors outlet


true religion jeans


moncler outlet


ugg canada


ray ban canada


mlb jerseys


louis vuitton uk


true religion sale


north face outlet


moncler outlet


cheap nfl jerseys


louboutin shoes


canada goose outlet


michael kors outlet clearance


michael kors handbags


moncler outlet


air jordans


polo ralph lauren outlet


michael kors uk


cheap authentic nfl jerseys


oakley canada


montre rolex pas cher


pandora jewelry outlet


ugg boots


oakley sunglasses cheap


coach factory outlet


adidas yeezy


prada handbags


birkenstock outlet


ray ban sunglasses


ray ban sunglasses


uggs classic boots


cheap ugg boots


nike outlet


adidas trainers


polo ralph lauren

ugg outlet


supreme new york


canada goose outlet


ugg outlet


michael kors handbags


true religion outlet


the north face jackets


canada goose


ferragamo belts


yeezy boost 350


ray ban sunglasses uk


sac longchamp


ralph lauren outlet


ralph lauren polo shirts


pandora uk


uggs clearance


coach factory outlet


armani sunglasses


christian louboutin uk


adidas stan smith shoes


michael kors outlet


uggs outlet


michael kors handbags


yeezy boost 350 kaufen


true religion jeans


pandora canada


prada sunglasses


nike factory outlet


ugg boots clearance


coach outlet store online clearances


adidas trainers


columbia outlet online


rolex datejust


hermes outlet


polo ralph lauren


michael kors outlet


michael kors handbags


ugg boots


uggs outlet


ugg boots


michael kors outlet


coach factory outlet


adidas wings


uggs outlet


oakley sunglasses


michael kors canada


coach outlet


fitflop shoes


ray ban sunglasses


ralph lauren outlet

calvin klein outlet


nfl jerseys


michael kors outlet


coach outlet


the north face outlet


uggs australia


ugg slippers


fitflops sale clearance


ugg boots


tory burch outlet


mulberry uk


dior sunglasses


birkenstock sandals


fitflops shoes


true religion outlet


gafas de sol ray ban


michael kors handtaschen


ugg sale


burberry canada


kate spade outlet


longchamp outlet store


ugg boots


coach factory outlet


rolex submariner date


adidas originals


nfl jerseys wholesale


ralph lauren polo


nike huarache shoes


new balance shoes


coach outlet online


cheap jordans


coach factory online


uggs outlet


mulberry sale


ray ban zonnebril dames


mont blanc pens


michael kors handbags


louis vuitton


superdry uk


tory burch uk


coach factory outlet


supreme clothing


mont blanc pens


fitflops sale


canada goose for sale


louis vuitton outlet


coach outlet online


true religion jeans


prada shoes


oakley sunglasses


michael kors outlet 70% off


cheap jordan shoes


coach outlet


michael kors outlet


ugg boots


burberry scarf/strong>


red bottom shoes


eden hazard jersey


prada handbags


polo shirts


north face outlet


christian louboutin pas cher


fitflop sandals


manolo blahnik shoes


ugg outlet store


michael kors outlet


oakley sunglasses


coach outlet online


mcm outlet


uggs outlet


cheap ugg boots


blackhawks jersey


ugg outlet online


michael kors outlet online


fitflops sale clearance


soccer jerseys


fitflops shoes


nike blazer


mbt shoes


ugg outlet


polo ralph lauren outlet


polo shirts


adidas outlet


nhl jerseys


jordan shoes


red bottom shoes


oakley sunglasses


hermes belt


yeezy boost 350 v2


ralph lauren outlet


uggs outlet


chenlina20170911
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Сблъсъкът между информационната сигурност и правната несигурност"    

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов