Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Технологии

Mastercard проведе тест на биометрични банкови карти в България

от , 27 юли 2017 0 2124 прочитания,

Повечето потребители, участвали в тестовия период на биометрични карти на Mastercard в България, ги считат за по-удобни и сигурни спрямо обикновените пластики с чип, изискващи въвеждане на ПИН. След Южна Африка, България е първият пазар в Европа, който се тества новата технология. У нас изпитателният период бе организиран съвместно с UniCredit Bulbank.

Според Mastercard иновативното разплащателно решение комбинира чип технологията с пръстов отпечатък, за да може удобно и сигурно да удостовери идентичността на картодържателите по време на покупка.

Прочетете още: Сблъсъкът между информационната сигурност и правната несигурност

93% от участниците в изпитателния период са намерили биометричните карти за много по-удобни в сравнение с картите, изискващи въвеждането на ПИН код при трансакция. 95% от тях ги считат и за по-сигурни от картите с чип технология. Също така над 90% са готови да заменят своята предпочитана разплащателна карта с биометрична, ако такава е достъпна.

Резултатите от тестовия период показват още, че най-честите локации, където потребителите са използвали биометричните карти, за да направят лесни и сигурни плащания, са супермаркети, ресторанти и кафенета, търговски вериги и бензиностанции. Мнозинството от запитаните пък са „за“ добавянето на безконтактната функционалност към биометричните карти.

Картодържателят заявява своята карта с биометрични данни в обслужващата го банка. При регистрирането неговият пръстов отпечатък се превръща в криптиран дигитален шаблон, който се съхранява на картата. След това картата може да бъде използвана на всеки терминал, който приема EMV-чип карти в света.

Когато потребителят пазарува или разплаща в магазин, биометричната карта работи като всяка друга карта с чип. Картодържателят просто поставя картата си на терминала, осигурен от търговеца, като поставя пръста си върху вградения сензор. Пръстовият отпечатък се верифицира с шаблона на картата и ако биометричните данни съвпадат, трансакцията може да бъде одобрена, без картата да се отделя от ръката на клиента.

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Mastercard проведе тест на биометрични банкови карти в България"    

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов