Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Технологии

САЩ възнамерява да въведе регулации за криптовалутите

от , 31 юли 2017 2 3264 прочитания,

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) възнамерява да увеличи обхвата на закондателството, така че то да започне да регулира и т.нар. Първоначално монетно предлагане (Initial Coin Offering, ICO), форма на привличане на инвестиции в технологични проекти и стартъпи чрез емисии и продажби на криптовалути и токъни.

Независимо дали участниците в дадена сделка са традиционни или „виртуални“ организации, дали придобиването на ценни книжа става с използване на долари или биткойни и дали фиксирането ѝ става по традиционния начин или с блокчейн операциите ще се считат за такива с ценни книжа, т.е. трябва да бъдат изпълнявани според закона. От SEC обясняват действията си със загриженост за сигурността на играчите на пазара, използващи иновативни начини за привличане на капитали.

От Комисята официално предупрдиха пазара за нововъведеният в доклад по дело касаещо фонда за рисков капитал „Децентрализирана автономна организация“ (DAO). Тя продаваше токъни за криптовалутата Ethereum, без да регистрира тези сделки като операции с ценни книжа. Компанията се е позиционирала като проект за групово финансиране (crowdfunding), но и според това законодателство не е съществувала, тъй като не е разполагала с дилъри или портал за привличане на средства, регистрирани от регулаторния орган.

От SEC обърнаха внимание на DAO, след като последната стана жертва на хакерска атака в средата на миналата година. Тогава компанията притежаваше около 7,3 млн. монети Ether на обща стойност над 132 млн. долара. Престъпниците успяха да откраднат част от тях, което предизвика рязък спад в курса на валутата.

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов