Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Перспективи

Странният случай на изчезналия интернет милиардер

Преди десетина години най-голямата интернет компания в Китай не беше Alibaba или Tencent, а разработчикът на игри Shanda Interactive Entertainment. Основателят й – Чен Тияняо стана милиардер на около 30-сет, пише Bloomberg

от , 17 август 2017 1 1639 прочитания,
Чен Тияняо беше по-известен от основателя на  Alibaba Джак Ма повече от десетилетие, но после изчезна. Напусна Китай и излезе от фокуса на общественото внимание. През 2012-та, компанията му, която се търгуваше в Nasdaq стана частна.
Чен най-после е готов да говори публично. Днес той е на 44 години, живее в Сингапур и има планове за следващото си предприятие. Пред Bloomberg той разказва какво го е накарало да се откаже от „компанията на живота си“ и да отстъпи пазара на  Alibaba Group Holding и Tencent, чиито основатели са най-богатите в Поднебесната империя към днешна дата.

Чен Тияняо, основателят на Shanda Interactive Entertainment

Всичко започва с паник-атака, когато е на около 30 години. А после с нарастващия стрес от конкуренцията на пазара и регулациите, въведени от правителството, състоянието му се влошава. В крайна сметка решава, че трябва да се погрижи за здравето си.
„Когато гледах залеза на свечеряване, си мислех, че няма да доживея утрото“, спомня си Чен. Преживяното неизбежно го отвежда в друга посока. Борбата с психическото му състояние го убеждава да се насочи към изследване на човешкия мозък.
За целта той инвестира около 1 млрд. долара, което е под половината от от общо притежаваните от него около 2.4 млрд. долара, според Индекса на милиардерите на Bloomberg. Част от инвестицията са и 115 млн. долара, които Чен и съпругата му вложиха в Калифорнийския технологичен институт ( California Institute of Technology), за да се постави началото на „Института по неврологични изследвания на Криси и Чен Тияняо“. Останалата част от средствата ще послужи за директно финансиране на млади учени и за откриването на Университета „Чен“, на територията на САЩ.  Идеята на учебното заведение е необичайна: то ще събере на едно място учени от области като неврология, биология, психиатрия, до философия и богословски науки и ще ги насърчи да работят заедно. Според Чен, днес е важно да се подобри емоционалното състояние на човека, след като векове наред човечеството се бори за повишаване на жизнения стандарт.
„Мисията на университета е да се опитаме да отговорим кои сме и откъде сме дошли“, категоричен е милиардерът. „Векове наред се опитваме да опитваме да станем по-щастливи като променяме физическия свят. Днес трябва да решим този проблем (за щастието) като отидем по надълбоко.“
Чен е роден в китайската провинция Жейянг, южно от Шанхай през 1973-та. Израства докато страната, в резултат на Културната революция, започва да възприема пазарната икономика. Завършва икономика в Университета „Фудан“ и се запознава със съпругата си Криси, докато и двамата работят в охранителна фирма.
По това време много китайски предприемачи са насочили усилията си да създадат подобни на Yahoo портали, уебдиректории и т.н. Чен, тогава на 26-годишна възраст, избира друга стратегия. Той, съпругата му Криси и брат му събират общ капитал около 60 хил. долара и създават компания за електронни игри.
Първият му голям успех е свързан с придобиването на правата за дистрибуция на на южнокорейската ролева игра Legend of Mir II. Приходите скачат и компанията разполага с достатъчен капитал, за да започне разработката на собствени игри. Горе-долу по това време стартира работата по World of Legend. Скоро игрите в мрежа стават хит сред китайските младежи, печалбите се удвояват, а при първото си публично предлагане на акции в Nasdaq през май 2004-та, Shanda спечели около 152 млн. долара.
Животът на борсата се оказва труден: цената на акциите се вдига през първата година, но после спада. Пазарът е конкурентен, появяват се и други игри. Най-голeмият успех на Чен е през 2009-та, когато Shanda Games предлага акции на стойност 1 млрд. долара – най-голямото IPO в САЩ за годината. По това време той обявява, че ще се конкурира с Disney.

Чен и Кристи Тияняо

Напрежението обаче започва да се усеща. През 2004-та, по време на полет от Шанхай до Пекин, Чен получава остра болка в гърдите. Убеден е, че е получил инфаркт и след като самолетът каца, отива в болница. Лекарите му казват, че сърцето му е здраво и че е преживял паник-атака.
След посещението в болницата, той сяда на пейка в парка и се замисля дали да не се оттегли от света на бизнеса. Малко по-късно обаче се възстановява и се връща на работа. Амбициите му се увеличават и Чен решава да навлезе в сегмента на хоум ентъртейнмънта. Сключва партньорство с Intel и Microsoft с цел разработване на сет-топ-бокс, който ще позволи на хората пред телевизорите да се свържат с интернет, да играят видео игри и да купуват музика и филми.
Но официалните влaсти не харесват идеята му. По думите на Чен, те не искат да дадат контрола над телевизионните приемници в ръцете на частна компания. Проектът пропада. Чен признава пред медията, че досега не е разказвал за провала на този си проект.
Той преживява втората си паник-атака през 2009-та, но този път – по-остра и продължителна. След това минава през емоционален срив – толкова дълбок, че не можел да се движи.
„Ако легнех, не можех да седна. Ако седнех, пък, не можех да се изправя“, спомня си Чен.
Идва в Сингапур, за да си почине. Планирал да се върне в бизнеса, гледайки успеха на Tencent, Alibaba и Baidu. Съпругата му, обаче, била против и му повтаряла, че има и други възможности.
„Повечето хора посвещават живота си на това да изкачат една планина. Ти можеш да изкачиш няколко“, казвала тя.
След като превъзмогнал страдaнието, Чен решил да смени посоката. През 2010-та семейството се мести в Сингапур, а той се изтегля от бизнеса. През 2011-та, срещу 2.3 млрд. долара, Shanda Interactive изкупува дяловете на акционерите и става частно дружество, а след това Чен и съпругата му продават дела си в Shanda Games и той се оттегля от борда на директорите.
Shanda не успява да се превърне в китайския вариант на Disney и губи позиции на пазара, след като потрeбителте започват да играят на смартфоните си.
В продължение на три години Чен и съпругата му мислят с какво да се захванат. Така стигат до идеята за човешкия мозък.
Не става дума само за алтруизъм. Семейство то на Чен вижда голям бизнес потенциал в разгадаването на човешкия мозък. Наред с другите проекти, те планират да финансират и изследване на ментални заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Те вече са инвестирали в израелския стартъп ElMindA, който разработва способи за ранна диагностика на мозъчно-дегенеративни заболявания.
Инвестиционния му фонд Shanda Group е финансирал над 100 нови компании в Китай и по света. Фокусът е виртуалната реалност, донякъде заради голямото значение на технологиите за неврологията.
Чен казва, че съжалява за малко неща и поздравява Alibaba и Tencent за успеха им. Благодарен е за решението да се оттегли от бизнеса.
ЕТИКЕТИ:
tencent

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов