Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини В глобален мащаб

Apple спира разработката на собствен безпилотен автомобил

Причината е липсата на единна визия у ръководството

от , 24 август 2017 0 1882 прочитания,

Apple прекратява работата си върху собствен безпилотен автомобил, тъй като ръководството на компанията не е успяло да уеднакви визията си по отношение на неговите възможности. Това съобщава журналистът от The New York Times Дайсуке Уакабаши.

Според наличната в момента неофициална информация, Apple ще се фокусира върху създаване на отделни системи, които ще се вграждат чужди продукти. 

Главният дизайнер на компанията, Джонатан Айв, настоява, че автомобилът трябва да е напълно автономен и да не изисква никаква намеса от човек. Подобно превозно средство разработва Waymo, която е част от конгломерата Alphabet (част от който е и Google). Първоначалният ръководител на проекта, Стив Задески, който го напусна в началото на 2016 г., пък си е представя автомобила подобен на продукцията на Tesla, т.е. да е отчасти автономен.

Прочетете още: Да, Apple конструира кола

Apple сприра разаработката на собствен безпилотен автомобил

Управлението на проекта е наследено от Боб Мансфилд, бивш вицепрезидент на компанията, отговарящ за разработката на хардуер. Именно той е пренасочил работата от създаване собствен автомобил към предлагане на отделни системи, съобщава The New York Times. Допълва се, че Мансфилд е съкратил множество служители, работещи върху хардуерната част, а после е наел специалисти в областта на автономните системи.

След старта на проекта, носещ кодовото име Titan, през 2014-та компанията е наела голямо количество специалисти, като щатът на екипа е достигнал 1000 души към края на 2015 г. Те са успели да решат различни задачи и са предложили много нови идеи. Един от резултатите от тяхната работа е скриване на разположения на покрива на автомобила лидар. Обща представа за посоката на развити на проекта обаче така и не е била достигната. 

Косвено потвърждение за отказа от собствен автомобил е налице в интервю на ръководителя на Apple, Тим Кук, за Bloomberg от месец юни. Там той споделя, че компанията ще се фокусира върху автономни системи. 

В момента Apple работи върху безпилотен автобус, който превозва нейни служители между двата ѝ офиса в градовете Купъртино (там е новата кръгла сграда на компанията) и близкия Пало-Алто. Проектът носи името PAIL.

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов