Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Технологии и концепции
бр. 2, 2018

Когато един облак не стига

Възход (и проблеми) на хибридния облак

от , 26 февруари 2018 0 4822 прочитания,

Когато един облак не стига

Майкъл Надеу, CIO, САЩ

Когато става дума за облак, дългосрочното обвързване не е винаги е добра идея. С толкова много иновации, които се случват в областта днес, опциите са безкрайни. Ето защо все повече големи компании обмислят преминаването към хибриден облак, който позволява да се комбинират най-добрите решения и да се внедрят най-новите опции за всяка част от бизнеса. Организациите могат да използват един облак за бекенд и друг за фронтенд разработки, като запазват най-ценната информация на свой сървър.

Компаниите, които вече са открили предимствата на хибридния облак, са една крачка напред пред останалите. Но онези, които съхраняват всичките си данни на своя територия, може би изпускат ключова стъпка към по-голяма иновация. Независимо дали сте чули или не, ето какво трябва да знаете за хибридния облак, включително какви са проблемите за внедряването му.

Обещанието на хибридния облак

За много компании концепцията за хибриден облак е нова и в повечето случаи не е ключов елемент от бизнес стратегията. Като се има това предвид, все по-голяма важност за бизнеса ще има поддръжката на комбинация от публични и частни облаци за най-различни бизнес нужди. Защо не? Нарастващ брой услуги предлагат отлични облачни решения, които позволяват на бизнесът да работи навсякъде, и то сигурно. Поради това компаниите не искат да се спират на един-единствен доставчик на облачни решения, който прави всичко добре. Вместо това те искат да използват множество доставчици, които са добри в едно нещо. Подобен подход позволява да се избира по цена и функционалност, за да се получи конкурентно предимство във всеки аспект на дейността. Собственият сървър има смисъл, когато става дума за силно регулирана информация като тази на банките и правителствените организации, но има много други бизнес дейности, които са по-ефективни в облак. Сред тях са управлението на събития, стрийминг технологията, базите данни и системите за разпределени файлове, балансът на натоварването. Преминаването към хибриден облак обаче не е толкова просто, колкото звучи.

Преодоляване на проблема с единствения доставчик

Обещават се добри неща, но не е в интерес на доставчиците на облачни решения да позволят на клиентите си да разглеждат предлаганите от тях услуги като ресторантско меню. Затова обещанието „пиши веднъж, внедрявай навсякъде“ се постига по-трудно при компании, които искат да използват множество доставчици на облачни решения. Без общ програмен интерфейс е предизвикателство за всяка нова услуга да има същия формат, което е проблем за стандартизацията. Това не означава, че компаниите трябва да се откажат да използват подхода на хибридния облак. Контейнерите улесняват, както никога досега, прехвърлянето на данни от един облак на друг, с което се преодолява отчасти проблемът с единствения доставчик. Контейнерите са вид онлайн поръчка. Вместо всяка част от поръчката да се изпраща поотделно, контейнерите ви позволяват да прехвърлите всичко от склада до вратата в един-единствен пакет, а не седем кутии, които пристигат по различно време. Това ниво на гъвкавост не съществуваше преди пет години, но след като вече е факт, компаниите имат повече причини да преминат към хибриден облак.

Когато един облак не стига

Бъдещето на хибридния облак

Отбелязали сме немалък прогрес, що се отнася до хибридния облак, но има още много какво да се направи. В крайна сметка ще спечели доставчикът на хибридна среда, в която фирмите избират най-добрите услуги под формата на частни и публични облаци и същевременно ги координират. Времето ще покаже дали това ще се постигне от стартъп или от голяма, добре установена компания. Едно е ясно – когато стане, фирмите ще имат много по-големи възможности да извършват дейността си в облак.

Хибридните ERP достигат зрялост, фирмите разработват по-добри стратегии

Трудно е да се намери компания, която няма хибридна ERP система (облачна или локална) под някаква форма. При повечето това е станало случайно. Някой в организацията е прескочил ИТ отдела и е закупил облачна услуга, за да задоволи дадена нужда по-бързо, отколкото с локално решение. Salesforce.com например често е първата стъпка в похода на фирмите към хибридна среда.

Облачните приложения са относително лесни, евтини, но поставят нови предизвикателства, когато трябва да се интегрират в съществуващите ERP системи и бази данни или помежду си. Гарантирането на гладкото взаимодействие между облачните решения и наличните системи е просто още една страна на хибридното предизвикателство. Вземането на правилните решения какво да премине в облак и какво да остане „на земята“ е другата страна.

За да се справят с тези предизвикателства, компаниите заменят еднократното решение за изграждане на хибридна ERP система със стратегическо планиране. Този процес включва най-добрите практики за проверка, свързване, внедряване и тестване на решения.

Разрастване на облака в предприятието

„Много фирми закупиха облачни приложения без участието на ИТ и скоро се сблъскаха с проблеми, включващи обема на транзакциите и интеграция със основната ERP система“, казва Майк Ги, директор изследвания на бизнес приложенията и ERP в Gartner. Това създава на ИТ отдела още главоболия да свърже облачните решения с основната система по сигурен и надежден начин. И ако доставчикът се грижи за ъпдейтите си, то ИТ на местна почва трябва да подсигури, че всички съществуващи решения работят добре с облака. Колкото по-чести са ъпдейтите, толкова по-често е необходимо да се тества.

Мениджмънтът също е изненадан от неочакваните разходи. Например, тъй като отдел продажби става все по-зависим от облачната CRM система като Salesforce, все по-често се налага през нея да се правят справки за доставките и приходите. Това налага по-честа интеграция с файловете на клиентите, а може би и със счетоводните системи в ERP приложението. А всички допълнителни дейности в облачната CRM система водят до увеличение на таксите.

Компаниите научават все повече за хибридните ERP и планират по-добре. Смесеният подход обаче не е лесен, защото големите дружества още се чудят каква част от приложения да преместят в облака (където е възможно) и как да управляват баланса между облака и локалните приложения. Ако една фирма е наясно със значението на всяко приложение – облачно или локално за дейността й, ще е в по-добра позиция успешно да посрещне нуждите си с правилните решения.

Внедряването на новите технологии в областта на бизнес приложенията днес напредва, но темповете са бавни. Възможностите, с които разполага облакът, могат да улеснят дигиталната трансформация, навлизането на Интернет на нещата (IoT) или на вградените анализи и машинното обучение. Например облачни услуги за машинно обучение по-добре да анализират големи обеми данни и да дават препоръки към потребителите на локални системи.
От технологичната компания Sabre, доставчик на облачно базиран софтуер за туристическата индустрия, са разбрали това:. „Едно от предизвикателствата с доставчиците на софтуер като услуга (Software as a Service или SaaS) е, че непрекъснато си ъпдейтват софтуера. Като клиенти вие трябва непрекъснато да подобрявате процесите си, за да прилагате тези промени и да се възползвате от предимствата на новата добавена стойност, която се генерира“, казва Стив Страут, вицепрезидент корпоративни системи в Sabre. „За мен това беше един от стратегическите резултати, които искахме да постигнем – как да обучим нашия бизнес да внедрява редовно новите функционалности. Това променя ролята на нашата ИТ организация. Как да сме сигурни, че бизнесът върви по-бързо и получава новите данни?“

„От културна гледна точка непрекъснатото възприемане на нови функции беше голяма промяна“, обяснява Страут. „Разглеждането на свързаните данни позволява генерирането отчети и анализи, които дават възможност да виждате нещата по-бързо, защото събирането на данни от различни доставчици става в реално време. Така променихме голяма част от финансовата си структура и изготвихме по-смислен отчет за приходите и разходите на ниво продукт.“

Доставчиците на ERP отчитат, че тенденцията е за нови инсталации в облак. Около 70% от новите Microsoft Dynamics CRM и ERP клиенти избират облачната опция според Умран Хасан, старши маркетинг мениджър, Microsoft Dynamics 365. „Облачната връзка гарантира интегриране на информацията, финансови отчети, проучвания, бекъп и възстановяване на данни и още много други неща“, добавя той.

„Въпросът за нашите клиенти е колко от дейността си да сложат в облака“, казва Свен Денекен, старши вицепрезидент управление на продукти, коиновация и пакетиране за SAP S/4HANA в SAP. „Ние виждаме траектория към облака, която е много, много стръмна.“ Той добавя, че всяко приложение, насочено към потребителя, е почти винаги облачно базирано и че HR приложенията бързо се преместват към облака, и вярва, че финансовите приложения са следващи на опашката да преминат към облака в глобален мащаб.

„Виждаме нарастващ интерес към класическите двустепенни ERP системи, ако можете да запазите смисъла на термина. Ако hub-and-spoke моделът е съвместим, това не само спестява разходи при обмена и прекомпилацията на данни, но и помага в дългосрочен план, защото сравнявате ябълки с ябълки“, обяснява Денекен. „Не става дума за функционалност. Идеята е, че организацията трябва да дефинира как нейният подход към хибридния модел ще се развива в бъдеще.“ Интеграцията трябва да е в същността на тази дискусия, както и способността да се работи с PaaS модел (platform-as-a-service или платформа като услуга).

Платформата беше от основно значение за Sabre, когато компанията започна трансформацията на своята SAP ERP система към хибриден модел. „Искахме да изградим среда, която ни позволява да използваме не само финансовите системи, но и да се включим към SaaS доставчиците, защото така можем да ускорим доставянето на нова стойност обратно в бизнеса“, казва Страут.

Наскоро въведената платформа ще позволи на Sabre да предложи нови продукти и услуги по-бързо и да отговори на групата за развитие на продуктите. „Производството и пускането на нови продукти и услуги се забавяше от процесите в нашите финансови и разплащателни системи и от времето за синхронизация“, добавя Страут. „Идеята беше да се премине към S/4HANA и да се използва като цифрова основа за нашите данни, като всичко се свърза с нея. Използвахме SaaS в други дейности на компанията, включително в платформата за управление на ИТ услуги, системата за грижа за клиентите (Siebold и Salesforce), Ariba и SuccessFactors. HANA се превърна в нашата централна система, където имаме достъп до данните и можем да я свържем към Hadoop за големи данни за целите на отчетния анализ и прехвърляне на информация.“

„Ясно се вижда една тенденция – хибридната ERP система е до голяма степен решение за платформата“, казва Стив Кокс, вицепрезидент ERP и EPM GTM в Oracle. „Това е нашата настояща инфраструктура, начинът, по който новите технологии могат да променят бизнеса и да ни пренесат в бъдещето.“

Когато един облак не стига

Хибридни въпроси

След като компаниите разберат хибридните ERP системи, ще могат по-добре да определят своите приоритети при избора и внедряването на решения в хибридната среда. Според Microsoft следните фактори мотивират клиентите при избора на хибридно решение:

  • Консервативно отношение към изцяло облачна среда
  • Желание за контрол на данните, местонахождение и изолиране на данните
  • Зависимост от локалната мрежа за бизнес дейността (скорост и връзка)
  • Способността да се къстамизира конфигурацията на инфраструктурата на услугите, за да се посрещнат специфичните нужди на бизнеса, например потенциал за разрастване
  • Скорошни инвестиции в дата центрове на компанията
  • Избор на разделяне на оператора на услуги от доставчика на услуги с цел избягване зависимостта от един-единствен доставчик

Съществува и въпросът какъв вид облак да се използва за дадено приложение. „Клиентите имат локални решения, които са мигрирали на Oracle Cloud Infrastructure as a Service (IaaS) като доставчик на инфраструктура, за да могат бързо да увеличат стойността и работата на бизнеса“, отбелязва Кокс. „Това може да е смесица от публични облачни решения или дори да включват Oracle Cloud в своя дата център.“

Интеграцията в рамките на хибридната ERP система и с точкови решения извън основната ERP е друг важен въпрос. Фирмите трябва да обмислят бизнес интеграцията, как тя ще свърже съществуващите им системи, мащабът – може ли системата, която внедряват, да расте с нуждите им както от гледна точка на транзакциите, така и от тази на наличността в глобален мащаб.

Реално всички доставчици на традиционни и облачни ERP решения предлагат API библиотеки за свързване на техния с друг софтуер. Ако има програмен интерфейс от доставчика, може да го намерите в отворено API хранилище: „API икономиката ще бъде там“, казва Денекен.

Управлението на програмни интерфейси от множество играчи е голяма промяна за компаниите, които са използвали една платформа. „От гледна точка на управлението на техническата система и операциите се оказвате в ситуация да гарантирате преди всичко API структурите да не се чупят, че наличните данни във всяка нова версия работят по начин, съобразен с миналото положение“, обяснява Страут. „Правите непрекъснати проверки на това какво ново ще се появи и гарантирате, че всичко работи нормално. Вярваме, че това е относително малка цена, която трябва да се плати, за да получите всичко, което сте искали в миналото.“

Дори и при силните програмни интерфейси интеграцията е предизвикателство, в смисъл че ъпдейтите от всеки доставчик на облачни услуги се случват по индивидуален график. „Трябва да ги синхронизирате“, казва Страут. И добавя: „Преди 15 години разговорът беше искате ли напълно интегрирано решение или най-доброто решение. При този модел получавахте по малко от всичко. Поради програмните интерфейси и начинът, по който са конструирани, има по-лесен модел за синхронизация от този преди 15 години.“

Интеграцията позволява по-лесен достъп до данни от множество източници, а това означава, че компаниите трябва да преосмислят как изготвят отчетите и анализите в рамките на хибридната ERP система. „Фокусираме се върху това да гарантираме, че потребителите имат един монитор, който съдържа данни от няколко различни системи“, казва Страут. „От тази гледна точка преживяването на крайните потребители се е променило.“ Той коментира още, че тъй като SaaS системите обикновено са по-лесни за ползване от традиционните ERP интерфейси, крайните потребители работят по-бързо, защото не трябва да вкарват толкова много данни или да прекарват толкова много време в търсене на верните полета.

Новите технологии, които стоят зад дигиталната трансформация като машинно обучение, Интернет на нещата и облачни анализи, се развиват бързо и трябва да се вземат предвид при планирането на хибридна ERP система. „Облачните услуги дават възможност на ИТ да правят повече анализи на данни и да оценяват нови инструменти като Интернет на нещата“, отбелязват от Gartner. Облакът променя същността на ресурсите, необходими за работата на бизнеса. ИТ екипът може да премине от „поддържане на лампите включени“ към изцяло различна организация за добавяне на стойност. Същите ресурси могат да използват неща като Oracle Cloud Platform as a Service (PaaS), за да интегрират приложения и да създават последователни работни процеси в рамките на множество системи – локални и облачни – като в същото време поддържат сигурност и добра работа, убедени са от пазарната агенция.

Страут обяснява, че една от ползите от SaaS доставчиците е, че ако досега сте кърпили системи, купували сте нов хардуер, извършвали сте управление на капацитета, променяли сте структурата на бази данни и сте правили ъпгрейди – вече няма нужда да се занимавате с всичко това. От оперативна гледна точка прекарваме по-малко време в поддръжка на инфраструктурата, но вместо това се занимаваме как да извлечем още полза от приложенията.“ Тя се постига повече с конфигурация, отколкото чрез специален код или потребителски изходи, което освобождава още време за дейности с добавена стойност.

Процесът на планиране

Кокс казва, че Oracle насърчава своите клиенти да започнат да планират хибридни ERP системи, като оценяват с какво разполагат и след това извършат оценка на инфраструктурата, за да преценят от какво имат нужда. „Как тази оценка се вписва в тяхната дефиниция за нови бизнес изисквания? После, кои бизнес функции има смисъл да преминат в облак и в каква времева рамка“, пита той.

Доставчиците на ERP решения прилагат предимно облачен подход към развитието, но очакват да разработват и поддържат своите локални продукти до безкрай. С Microsoft Dynamics 365 for Operations например клиентите могат да извършват всичките си бизнес дейности локално, чрез разпределени системи.

„За да могат компаниите да имат единен поглед върху бизнеса и възможност да извличат ползите от синергията между обектите си, е важно данните да се събират в Microsoft облака, за да се отчитат и обработват финансовите аспекти и да се управляват централизирано фирмените данни“, казва Хасан. „Еластичната изчислителна мощност, изкуственият интелект и скоростта на иновации на облака обогатяват локалните системи по начин, който много трудно би се постигнал чрез напълно изолирана система.“

Кокс отбелязва: „Не съм говорил с нито един клиент, който не разбира нуждата да се използва облакът. Компаниите имат нова визия, която идва от средата, в която се намираме. Дигиталната трансформация, трусовете във всички отрасли, глобален недостиг на качествени хора, надигането на роботите, радикалните промени в много традиционни професии (поради софтуерната автоматизация) и все повече нарастващите очаквания на клиентите водят до нестабилност в бизнес модела. Има още нова визия за ИТ инфраструктурата, която да поддържа новата организация. Може да постигнете нужната иновация, необходима за посрещане на променящите се потребителски очаквания, само ако използвате облака.“

Страут вижда Sabre като способен да реагира по-добре на пазарните условия поради своята хибридна система. „Става дума за това, от което се нуждаем, за да се фокусираме върху бъдещето. За това, за което имаме нужда от повече информация. Какви умния отговарят на продукта“, обяснява той. „Може да изпълним тези неща в рамките на средата. Искаме да стигнем до място, където непрекъснато се учим и адаптираме платформата.“

Превод и редакция Юлия Уршева

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
  За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия | Декларация за поверителност | Политика за бисквитки |
  Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов