Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CIO PR Зона

8 причини, които показват, че е време да смените ERP системата си с облачна

1630 прочитания
 

Слави Славов
Технически директор
Balkan Services

Независимо от индустрията, в която развивате своя бизнес, Вие сте поставени пред постоянните предизвикателства за растеж на приходите, оптимизиране на печалбата, намаляване на разходите и съобразяване с конкуренцията. Развитието на технологиите и Интернет, прави бизнес средата още по-динамична, а клиентите все по-капризни и изискващи. Този съвременен икономически климат потвърждава Теорията на Дарвин, че оцеляват тези, които се приспособяват лесно, отговарят бързо на нуждите и търсенето, управляват бизнеса/компаниите си в крак с променящите се пазарни условия.

Благодарение на развитието на облачните технологии и в частност на „софтуера като услуга“, фирмите могат да разполагат с инструменти, осигуряващи по-голяма гъвкавост и възможност за бързи промени. Промени, свързани с промяната или въвеждането на бизнес процеси, с нарастващата глобализация, с добавяне на нови бизнес линии и продукти, изискват по-малки усилия, в сравнение с предизвикателствата при използването на системи, инсталирани на място (on-premises).

Ето няколко причини, които да ви накарат да се замислите за подмяна на ERP системата ви с облачно решение:

Изтича животът на версията на Вашето ERP

Първоначалната инвестиция в бизнес софтуер обикновено не представлява цялостната му цена на притежание. Годишната поддръжка на решението позволява преминаването към последната му версия. В повечето случаи, за постигане на оптимално възвръщане на инвестицията, е необходимо добавяне на нови функционалности, за посрещане на нарасналите нужди на организацията. Една такава миграция отнема много време и ресурси – времеви, човешки, финансови. Чрез облачно решение, имате възможност да използвате винаги актуалната версия на софтуера, да добавите новите налични функционалности или да променяте съществуващи в движение, без да нарушавате работните процеси на служителите

По-прецизни и по-печеливши решения в реално време

Съвременните облачни ERP решения, разполагат с вградени функционалности за анализи (built-in analytics), които помагат компаниите да анализират историческите данни, да оценяват представянето на организацията към момента и да вземат информирани решения за бъдещото развитие. Чрез използването на постоянно усъвършенстваните възможности за самообучение и на адаптивни алгоритми за анализ, потребителите могат да подобрят драстично резултатите на фирмата.

Поведение на клиентите и “ социална интеграция “

За да имате актуална информация за мненията, желанията и поведението на клиентите си, Вие трябва да следите какво се случва в техния хабитат. Когато ERP системата Ви е интегрирана със социалните мрежи, това се случва много лесно, по зададените от Вас критерии.

Разходите са различни

Използването на облачни решения е базирано на абонаментен принцип и заплащате това, което ползвате. Това намалява сериозно първоначалните капиталови разходи за инвестиция и ги превръща в лесни за планиране оперативни разходи. По-краткото време за внедряване, в комбинация с нулевите разходи за хардуер, сървърни помещения и ток, допълнително накланя везните от финансова гледна точка.

Достъп до системата извън офиса

Тъй като все повече и повече компании възприемат мобилния начин на работа на своите служители (от вкъщи или дори от друг град), бизнес системите трябва да се адаптират. От гледна точка на сигурността на данните, това изисква отваряне на портове на защитната стена (firewall), както и непрекъснато актуализирана антивирусна система.

За тези, които използват on-premise ERP, този процес отнема доста време, което служителите могат да вложат в работа и съответно намалява продуктивността им.

Използването на облачна бизнес система осигурява много по-добра защита на данните Ви, което не утежнява достъпа до тях. Всеки потребител може да влезе в системата от уеб браузър или специално разработено приложение от което и да е мобилно устройство.

Сигурност & Инфраструктура

Много малки и средни предприятия се нуждаят от допълнителна сигурност за наблюдение на своите сървърни помещения. Допълнителен риск възниква и от определянето на нива за достъп на различните потребители, инсталация на климатични системи за регулиране на температурата и др.

Преместването на данните в един data център елиминира тези рискове. Data центърът предлага най-високото ниво на сигурност, с огромен брой предпазни мерки включващи биометрично сканиране при вход, напълно затворени и заключени клетки, денонощно вътрешно и външно наблюдение и др. Някои центрове за данни дори покриват изискванията за управление на сигурността в държавните сектори. Такова ниво е почти непостижимо във фирмен data център.

С помощта на облачно базирана система, се премахва необходимостта да се съхраняват данни за локални устройства и се елиминира риска от корупция или нарушения на сигурността. Също така, премествайки своето ERP в облака, може да сте спокойни, че системите за сигурност са винаги по последните международни стандарти.

Управлявайте целия бизнес през една облачна платформа

Днес почти всички ERP решения са се превърнали в „гръбнака“ или в основните бизнес приложения в компаниите. Само облачните ERP приложения обаче, могат лесно да бъдат интегрирани с on-premise системи, други облачни приложения, приложения на трети страни, мобилни и социални платформи, както и „Интернет на нещата“(Internet of Things). По този начин дават възможността на всяка компания и всеки отдел в нея, да се превърне в организация с мощни аналитични способности.

Disaster Recovery и Back-up на данните

Кога беше последният път, когато тествахте Вашите системи за back-up на данни? В случай на бедствие или авария, рискът от пълна загуба на Вашите данни, когато те са on-premise, е най-голям. Случайни събития, като например прекъсване на електрозахранването или неизправност в климатичната система могат да причинят прегряване на сървърите и те да блокират. Това би унищожило цялата информация на компанията.

С преминаването към облачно ERP решение, подобни нежелани обстоятелства се преодоляват. Това се осъществява чрез надлежно прилагане на back-up процедури с необходимия disaster recovery, в интерес на минимизиране на риска от загуба на данни.

ул. "Екзарх Йосиф" 31, 1000 София, България
Телефон: +359 2 980 95 99
info@balkanservices.com
http://www.balkanservices.com/

(24.04.2017)
За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов