Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CIO PR Зона

Създаването на достъпен персонален облак е лесна задача за QNAP TS-228!

1290 прочитания

NAS устройствата стават все по-достъпни за домашните потребители. Именно това е и причината доста от тях да се замислят над възможността за изграждане на собствен персонален облак. Една от компаниите, които предлагат подобни решения е QNAP. Наскоро тя обяви два нови модела компактни NAS устройства (TS-128 и TS-228) , които са бюджетно ориентирани и предназначени за SOHO пазара. Разликата между двата модела Compact NAS устройства е поддържаният брой дискове – един за TS-128 и два за TS-228. В случая по-интересен е вторият модел, тъй като той осигурява по-пълноценно представяне на NAS технологията и затова избрахме да ви представим именно него.

QNAP TS-228 е с много изчистен и компактен дизайн тип “мини кула”. По този начин, той заема по-малко място на работния плот, което го прави особено подходящ именно за домове и малки домашни офиси.

Qnap

Qnap

Корпусът му е пластмасов и е съставен от две части. На лицевата страна е разположен контролният панел на устройството, който визуално наподобява асиметрично разделяща корпуса, вертикална лента. На него се намират управляващите бутони, като Power On/Off за включване/изключване на устройството и USB бутона, който с едно натискане копира съдържанието от външно USB устройство или обратното (в зависимост как е конфигуриран). На него, освен стандартния LED индикатор за дисковата и мрежовата активност е разположен USB 3.0 порт, както и SD картов слот.

Qnap

На задната страна са разположени мрежовият LAN порт, буксата за захранване, Reset бутонът и още един USB порт, но поддържащ само 2.0 стандарта.

QNAP TS-228 е с наистина доста семпла конструкция, която е голям плюс, тъй като не изисква инструменти за премахване на едната половинка от пластмасовият корпус с цел инсталиране или подмяна на дисковете.

Qnap

Поддържат се SATA 3 дискове с обем до 10TB и с формат 3.5-инча, както и 2.5-инча. За инсталиране на последните обаче, вече ще ви се наложи да използвате отвертка.

В сравнение са традиционните NAS устройства, моделътTS-228 e много тих и не се нуждае толкова често от почистване, тъй като не събира бързо прах.

Хардуерната платформа е ARM-базирана и използва двуядрен ARM v7 SoC чип, който работи на тактова честота 1.1 GHz. Оперативната памет е DDR3 и е с обем от 1GB. Този избор е продиктуван именно от ниската цена на ARM платформата и същевременно значително по-мaлката консумация на електроенергия - все фактори, особено важни за домашния потребител. От QNAP уверяват, че този хардуер позволява да се постигне скорост на четене до 100 MB/s, което звучи отлично за ARM-базирано решение, защото това дава възможност за едновременна работа с няколко устройства. Това, разбира се, ще проверим след малко в тестовете.

Използваната операционна система е фирмената QTS 4.2, която е Linux базирана.

Qnap

Qnap

Интерфейсът е графичен и е достатъчно интуитивен и лесен за работа, така че едва ли някой би имал някакви затруднения с него. Посредством портала QTS App Center потребителят разполага с множество приложения, които осигуряват сериозна функционалност на устройството, която надхвърля тази на обикновен център за съхраняване, бекъп и споделяне на данни.

Новият TS-228 всъщност играе ролята на “персонален” облак, който обаче дава много повече от повсеместен достъп до съхраняваните файлове. Устройството например може да служи като отличен домашен мултимедиен център за обслужване на снимки, музика и видео, както и за споделянето им с РС компютри, умни телевизори и DLNA/AirPlay устройства, включително мобилни, посредством приложенията Photo Station, Music Station и Video Station. QNAP TS-228 дава възможност за лесно създаване на сигурен персонален облак, който няма ограничения на капацитета, производителността и сигурността на публичните услуги. Тук също е налице познатата фирмена услуга myQNAP cloud, която осигурява едновременен отдалечен достъп на потребителите до устройството, като последните могат по удобен начин да управляват и споделят файлове на TS-228 отвсякъде. За целта само е необходим уеб браузър и достъп до интернет.

Разбира се, не са забравени и потребителите на мобилни устройства, които могат да ги използват с TS-228 посредством мобилните приложения на QNAP - Qfile, Qphoto, Qmusic, Qvideo и Qmanager. Посредством приложението Qsync (служи за синхронизиране на фаловете на различни устройства), потребителите могат да получат последните версии на файлове на всяко устройство, което е свързано с NAS.

QNAP TS-228 осигурява подобрени възможности и за управление и архивиране на файлове, включително многоплатформено споделяне за Windows, Mac, Linux и UNIX - гъвкаво бекъп решение за Windows и Mac, решение за възстановяване при бедствия, включващо RTRR, rsync архивиране в облак, както и най-новото Hybrid Backup Sync приложение, което обединява бекъп, възстановяване и синхронизиране за потребители, които искат лесно да прехвърлят данни към локални, отдалечени и облачни масиви (услуги като Amazon Cloud Drive, Google Drive, Dropbox, Microsoft OneDrive, Yandex Disk, Box, Amazon S3, Amazon Glacier, Microsoft Azure, Google Cloud Storage и WebDAV).

Устройството поддържа също функцията Surveillance Station за целите на видеонаблюдение, като осигурява два безплатни канала за IP камери и до осем канала, след закупуване на допълнителни лицензи. Това дава възможност на заинтересованите потребители, да изградят професионална и ценово ефективна система за наблюдение в реално време с възможност за запис на видео и звук.

Спецификации на QNAP TS-228

Qnap

В комплекта ще намерите

Qnap

  1. ТS-228

  2. Захранващ адаптер

  3. Захранващ кабел

  4. Мрежов кабел

  5. Скоби за безвинтово монтиране на дискове

  6. Кратко ръководство за инсталиране

Инсталирането на устройството протича гладко, като отнема около половин час, но това зависи и от обема на твърдите дискове.

Qnap

След това е необходимо да се конфигурира устройството и да се инсталират приложенията, които желаете.

Qnap

След като изтеглите и инсталирате софтуера от QTS App Center, устройството QNAP TS-228 е напълно готово за работа.

Както вече споменахме малко по-горе, ще проверим твърденията на QNAP относно скоростта на четене и запис на TS-228. За целта използваме видео файл с размер от 40GB.

Четене

Qnap

Запис

Qnap

Като цяло, получените резултати са близки до обявените скорости от QNAP. Единствено скоростта при четене е малко по-ниска, но това до голяма степен зависи и от използваните дискове. Най-вероятно фирмените тестове са правени със SSD дискове, с които се постига възможният максимум. Ние използваме конвенционални HDD, при които постигнатите резултати са повече от добри за ARM-базирана платформа.

Една от големите гордости на това устройство е ниската консумация на електроенергия и това може да се види на следващите две графики.

Qnap

Qnap

Измерената консумация включва и тази на твърдите дискове (2x4TB Seagate 7200.15), което на практика означава, че консумацията на самото NAS устройство не надхвърля 2W. В доста случаи това е по-малко и от консумацията на Wi-Fi рутер.

Заключение

Qnap

С новия модел TurboNAS TS-228 компанията QNAP разширява удачно асортимента си от бюджетни функционални хранилища на данни с два отсека за дискове, способни да удовлетворят масовите изискванията на потребителите. С това устройствот получавате практически почти всички функции (липсва само HDMI порт), характерни за по-високия клас NAS устройства на компанията. Благодарение на използваната ARM-базирана платформа, електропотреблението и цената са на доста привлекателно ниво, което прави TS-228 особено подходящо устройство за дома. Скоростите на четене/запис на TS-228 са напълно достатъчни за едновременна работа с няколко устройства и изграждане на персонален облак, достъпен от всяка точка на света, стига да разполагате с интернет и уеб браузър.


QnapКонтакти:
тел.: 0700 42 030, 
info@persy.com, 
sales@persy.com

(15.11.2016)
За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов