Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CIO PR Зона

QNAP TS-231P демонстрира мускули в бюджетния клас

1197 прочитания

Наскоро компанията QNAP представи новата си серия  NAS устройства TS-x31P, която заменя познатата TS-x31. Тя се позиционира в бюджетната ценова категория, предназначена за използване в дома, от работни групи и в офиси с не голямо количество служители. В серията влизат моделите TS-131P, TS-231P и TS-431P, различаващи се по количеството слотове, за дискове - съответно 1, 2 и 4. NAS устройствата от серията са проектирани да работят с 3,5” и 2.5” твърди дискове, както и SSD дискове, снабдени със SATA интерфейс. Реализирана е и функцията „гореща замяна” на дисковете.

В моделите от серията QNAP TS-x31P е използван по-мощен процесор – Alpine AL-212, който обединява две изчислителни ядра с архитектура ARM Cortex-A15, работещи на тактова честота 1.7 GHz. Оперативната памет е DDR-3L и е увеличен размерът и до 1 GB. За сравнение, предшествениците  от TS-x31 серията използват също двуядрен процесор с ARM-A7 изчислителни ядра, но работещи на тактова честота 1.2 GHz и имат размер на оперативната памет - 512 MB. Както се вижда в наследниците има повече „мускулна маса”.  В новата серия също са налични три USB 3.0 интерфейса, но е отпаднал eSATA порта, който вече не е особено актуален и трудно се намират преносими дискове, снабдени с него. Също така, моделите от серията за връзка с локалната мрежа разполагат и с два гигабитови LAN порта, с изключение на модела  TS-131P, където е само един.

QNAP TS-231

За това ревю от QNAP ни предоставиха модела TS-231P, който е с две гнезда за монтиране на HDD или SSD дискове .

Дизайнът на TS-231P следва строгата линия на QNAP и е идентичен с този на познатият ни вече TS-251P, с тази разлика, че цветът е бял.

Qnap

Qnap

Qnap

На лицевата страна са разположени два слота за монтаж на 3.5" или 2.5" дискове, така че не се налага разглобяване на устройството. Отляво на тях се намира контролният панел (оформен като вертикална сребриста лента), който освен бутоните Power и Copy, съдържа USB 3.0 порт за включване на външен диск или флашка за бърз бекъп. Също така е налична и LED индикация, показваща статуса на NAS устройството,  LAN връзката и дисковата активност.

Qnap

От задната страна ще откриете два гигабитови LAN порта, както и още 2x USB 3.0 портове. Също така там е разположен и перфорираният отвор на  охлаждащият вентилатор (60 mm).

Qnap

Както стана ясно, QNAP TS-231P осигурява място за монтиране на два диска SATA3  HDD/SSD,  с формат 2.5”/3.5”.   Поддържат  се JBOD, RAID 0 и RAID 1.

Монтажът е елементарен  - необходимо е да се откопчае застопоряващата скоба на съответната шейна, след което да се издърпа. Монтажът на диска в нея обаче изисква отвертка тип „Philips”, тъй като става с винтове. Веднъж, след като дискът е монтиран върху шейната, се поставя по обратния ред в слота на устройството. Единствено трябва да се внимава и да се закопчае подсигуряващата скоба, защото това гарантира правилното и сигурно поставяне на диска.

Спецификации на QNAP TS-231P

Qnap

Инсталиране на QNAP TS-231P 

Инсталирането на QNAP TS-231P е доста лесна процедура, която обаче изисква известно време. За целта ви е необходима интернет връзка. На самото устройство има стикер, който указва, че е необходимо да се посети сайта https://start.qnap.com/en/index.php, където са показани стъпките, които трябва да предприемете, като всяка е описана подробно.

Qnap

Най-напред е хардуерната инсталация, при която е необходимо да инсталирате дисковете в гнездата на устройството, като за целта ви е необходима отвертка тип „Philips”. След като монтирате дисковете в шейните и ги поставите на устройството, трябва да го свържете към локалната мрежа (която се предполага, че има достъп до интернет), след което да свържете и захранващият адаптер на устройството.

След като приключи хардуерната инсталация, преминавате към следващата стъпка  - включване на устройството, чрез бутона Power ON (трябва да се задържи 3 сек.) и инсталиране на фърмуера.  Ще чуете звуков сигнал, който ще ви информира, че започва стартовата процедура на инициализация на QNAP TS-231P. През това време е добре да си свалите софтуера QNAP Qfinder, защото той ви позволява, посредством друг Windows-базиран компютър в мрежата, да продължите инсталацията. 

Qnap

Когато стартирате Qfinder софтуера0 той търси да открие в мрежата устройства на QNAP. След като ги намери, ги подрежда в списък. След като намери устройството, програмата автоматично проверява за нова версия на фърмуера и ако открие такава, ще ви попита дали да я инсталира.

Ако сте решили да използвате алтернативния “облачен” метод на QNAP за инсталиране, ще трябва да посетите уеб адреса http://install.qnap.com/, след което ще трябва да въведете вашият уникален “Cloud Key” ключ, който е написан на стикер, отстрани на корпуса QNAP TS-231P.

Qnap

След като е приключила инсталацията на фърмуера на устройството, (независимо по кой метод), започва процедурата по първоначалното инициализиране и конфигуриране. Всичко се случва чрез уеб-базиран интерфейс и тук ще трябва да въведете парола, времева зона, IP адрес и пр.

Qnap

След като се конфигурира системата, настройките трябва бъдат приложени.

Qnap

Точно тук ще трябва да се въоръжите с малко търпение, защото отнема известно време и системата ще се рестартира.

Qnap

След като приключи всичко, ще видите този екран на „радостта”, където ще трябва да въведете потребителското име и паролата, за да получите достъп до интерфейса на QNAP TS-231P.

QNAP използват собствена Linux-базирана операционна система QTS, която е с уеб графичен интерфейс.

Qnap

Qnap

Qnap

Qnap

Qnap

Qnap

Базиран на най-новата фирмена операционна система QTS 4.2, NAS устройството е лесно за използване и с интуитивен приятелски интерфейс, удобен дори за неопитни потребители.  Това се дължи до голяма степен на факта, че е много близък до познатите ни мобилни ОС и инсталирането на програмите се извършва само с едно кликване на мишката, без да е необходимо да се пишат сложни конзолни команди. В същото време функционалността далеч надхвърля тази на център за съхраняване, бекъп и споделяне на данни. Новият TS-231P  всъщност играе ролята на “персонален” облак, който обаче дава много повече от повсеместен достъп до съхраняваните файлове. Устройството също може да служи като отличен домашен медиен сървър за обслужване на снимки, музика и видео, както и за споделянето им с всякакви умни джаджи, телевизори, компютри и устройства (включително мобилни). Важна особеност на модела, а и на цялата серия, е възможността за мултимедиен “транскодинг в движение”, т.е. удобството за конвертиране в реално време на РС видеоформатите до форма, подходяща за консумация на мобилни и други устройства, свързани с мултимедийният сървър през LAN кабел или безжично.

Скорост на трансфер

Един от основните въпроси при избор на NAS устройство са свързани с неговата производителност и по-конкретно със скоростите на четене и запис, които може да обезпечи.  Според QNAP,  TS-231P  осигурява до 224 MB/s линейна скорост при четене на големи  файлове и до 176 MB/s при запис. Това е при условие, че се използват  и дата гигабитови LAN порта. При единично свързване, респективно скоростите ще са по-ниски. Също така, те зависят и от използваните LAN интерфейси, дискове и натовареност на мрежата.

Ние използвахме два PC компютъра, свързани към мрежата, за да можем да изчислим сумарната скорост.

Qnap

Както се вижда от нашите получени резултати, те са доста близо до тези, които QNAP са обявили. Това означава, че в домашни условия не би трябвало да имате никакъв проблем с производителността на QNAP TS-231P,  даже ако в съседната стая някой от вашето семейство възпроизвежда поточно Ultra HD видео. 

Заключение 

Qnap

QNAP TS-231P е  мощен домашен център за съхранение на данни, архивиране, синхронизиране, отдалечен достъп, както и за домашно забавление с наличната богата мултимедийна функционалност. Той предлага достъп до множество безплатни приложения, които можете да инсталирате и да разширите неговите възможности.  Използването на по-мощен ARM-базиран процесор при TS-231P и премахването на някои излишни неща (като например eSATA интерфейса, наличен при предшественика му), са го оптимизирали максимално, като той предлага една отлична производителност в своя клас (която се вижда и от резултатите на нашите тестове).  

За съжаление, цената у нас на QNAP TS-231P все още не е известна и не може да преценим каква е неговата ценова ефективност, но при всички случаи, той попада в бюджетния клас устройства на QNAP (SOHO пазара) и цената му е съобразена с това.QnapКонтакти:
тел.: 0700 42 030, 
info@persy.com, 
sales@persy.com

(05.12.2016)
За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов