Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CIO PR Зона

Мирослав Гечев: Виждаме и двете страни на уравнението в една болница

2524 прочитания

Мирослав Гечев, мениджър “Бизнес развитие” в Телелинк

Г-н Гечев, Телелинк предлага богато портфолио от продукти и услуги и реализира проекти за организации от различни индустрии. Доколко активна е работата на компанията в сектор здравеопазване?

Здравеопазването е силно приоритетен сектор за нас. Преди няколко години взехме стратегическото решение да развием бизнеса, съсредоточавайки се върху конкретни индустрии, да разбираме проблемите на тези индустрии, да помислим как можем да помогнем и да намерим решения, които добавят стойност. Още преди да вземем това решение, участвахме в ключови проекти в здравеопазването в страната, като например работата ни при дизайна и въвеждането на единния номер 112 към Министерството на здравеопазването. И до този момент продължаваме да се грижим за поддръжката на системата.

Имаме много проекти, с които се гордеем, като ще посоча три от тях: единият е в МБАЛ „Света Марина“-Плевен, където изградихме цялостна ИТ инфраструктура, включително специализирана високоскоростна болнична мрежа, IP телефония, WiFi свързаност и сървърно решение от Cisco Systems, решение за съхранение на данни на EMC, както и модерна система за интерактивна грижа за пациента на Barco. Изключително сме горди с този проект, тъй като се убедихме, че нашите виждания за сектора, както и стратегията ни наистина имат смисъл и по-важното – имат пряка полза за болницата. Друг важен проект е този в болница „Токуда“, където консолидирахме тяхната сървърна инфраструктура и внедрихме VDI (Vitrual Desktop Infrastructure), което беше наложително за покриване на стандарта JCI. Най-новият ни проект е внедряването на медицинската маса за виртуална дисекция Sectra в МУ Плевен. С това Телелинк реализира първия по рода си подобен проект на Балканите.

Радостно е, че в индустрията има много стойностни, квалифицирани и талантливи ръководители и хора, които виждат смисъл в иновациите.

От какви продукти, услуги и експертен опит, предлагани от Телелинк, могат да се възползват към момента потребителите от сектор здравеопазване?

Това, което ни отличава е, че се стремим да разбираме нуждите на сектора и да отговорим на проблемите с ИТ решения. Но не с някакви концептуални методики и технологии, а с такива, които могат да се използват тук и сега, водейки до видими резултати. Искаме и предлагаме решения, които са новаторски и имат ясна, качествена и измерима полза.

Няма друга компания в България, може би и в региона, която да притежава дълбоки познания в информационните технологии и едновременно с това да има такива знания и опит в здравната индустрия. Това е ключово предимство за нас, защото виждаме и двете страни на уравнението в една болница – нуждите на лекарите и ръководството, а също и нуждите на бизнеса. Вече не говорим за стандартни решения от рода one size fits all, вече говорим за специализирани, добре премислени решения, с добре премислени ползи срещу инвестицията.

Такова е и решението, което предлагаме с Microsoft Azure за разтоварване на PACS системите на болниците в облака. Това, което правим, е бекъп на PACS архивите на болницата, спазвайки всички регулации. Нашето решение е значително по-ефективно по отношение на цена отколкото директните инвестиции в оборудване, което се нуждае от климатизация, вентилация, UPS устройства, прилежащите му софтуери за мениджмънт и т.н., като по този начин освобождава средства на болниците за други инвестиции. Наред с това осигуряваме безупречна визия на болниците както пред регулатора, така и пред пациентите.

Имаме решения, които могат напълно да премахнат необходимостта от записването на дискове с резултати на пациенти. Вместо това те могат да бъдат съхранявани в облак, до който всеки пациент може да има достъп с име и парола.

Масата на Sectra е друго уникално решение, което няма аналог в световен мащаб. Масата може да се използва както за обучение на студенти и специализанти, така и за провеждане на консилиуми между различни специалисти. Интересно е, че по принцип производителят Sectra не работи със системни интегратори и ние сме, може би, първата подобна компания, с която си партнира. Преди няколко месеца на тяхното световно партньорско събиране получихме специална награда за постигнатото в България с това оборудване за краткия период от едва шест месеца. Нито един друг техен партньор не е бил удостояван с такъв приз.

Стремим се да предлагаме и собствени разработки - такова решение е система за позициониране в реално време в здравните институции, което дава информация за местонахождението на пациентите, оборудването и медицинските специалисти. Това дава изключителна видимост на мениджмънта на болницата и ръководителите на отделенията.

Технологиите за целите на здравеопазването, които се предлагат и прилагат в световен мащаб, от година на година стават все повече и по-комплексни. На този фон върху какво трябва да се фокусират здравните заведения, които се стремят да оползотворяват потенциала на иновативните ИТ решения?

Върху стратегията си. За да можеш да изградиш качествена стратегия е важно да познаваш както своята индустрия, така и да знаеш какви инструменти са налични и можеш да използваш. И тук идваме ние. Всеки един от проектите, които споменах, е мислен и премислян, с ясни стъпки какво ще се случи сега, след една година, какви ще са ползите и ще са следващите стъпки. Здравните заведения, които имат доверени и разбиращи партньори, ще се развиват не просто бързо, но и устойчиво. Вижте болница „Света Марина“ например – ясни цели, качествено управление, подкрепено с технологии, които служат на първите две.

Имат ли ИТ проектите в сектор здравеопазване своя специфика? Какви са условията за успешната им реализация?

Важно е да разбереш как можеш да подобриш работата на лекарите, персонала, здравното заведение като цяло и престоя на пациентите. Условията за успешната реализация е да решаваш проблеми, да добавяш стойност и да спечелиш доверието на хората с времето, със знанията, с опита, който имаш зад гърба си. Когато всички гледате в една посока, нещата ще се получават.TelelinkЗа контакт: 
www.telelink.com
marketing@telelink.com

(24.01.2017)
За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов