Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CIO PR Зона

Виваком ускорява процесите в обхвата на своята ERP система с миграция към SAP HANA

1310 прочитания

За ползите от реализацията на проекта разговаряме с Иван Чолаков, директор ИТ във Виваком

Иван Чолаков

Г-н Чолаков, Виваком отдавна използва SAP ERP система. Какви процеси в компанията са в нейния обхват към момента? Как беше развита тази система през последната година?

- Наистина, Виваком използва от дълги години SAP ERP система. Към момента в нея са развити основно финансовите и логистичните процеси. Информацията от основната телеком дейност на компанията се обобщава и трансферира в SAP ERP от нашите билинг и CRM системи и се използва за целите на финансовата отчетност и анализи. В системата също така се следят всички наши договори и взаимоотношенията ни с доставчиците.

През последната година беше осъществена миграция на SAP ERP системата към in-memory платформата SAP HANA.

Какво мотивира старта на проекта за миграция към SAP HANA? Какви цели си поставяхте?

- Следим развитието на SAP HANA технологията от самата є поява. Бяхме наясно с плановете за развитие на технологията и изчаквахме имплементацията є да се стабилизира. Целите, които си поставихме при стартиране на този проект, бяха ускоряване работата на потребителите на SAP ERP системата ни и подобряване бързодействието на интеграциите на другите ни системи с нея.

Как протече реализацията на проекта за миграция?

- Сроковете, които си поставихме със старта на този проект, бяха много агресивни. Избрахме БГ Бизнес Солюшънс за системен интегратор, с който да работим по този проект. Изборът ни на партньор беше продиктуван от множеството референции, които БГ Бизнес Солюшънс имаше с изпълнението на сходни миграционни проекти. Проектът протече гладко като изпълнение. Бяхме си разпределили задачите – какво ще се изпълни от вътрешния екип и какво се очаква като изпълнение от системния интегратор. Проектът протече без изненади, като след пускането му в експлоатация нямахме никакви по-сериозни проблеми, които да откриваме постфактум. Бизнес потребителите ни също се включиха изключително активно в изпълнението на проекта.

О@кви ползи отчитате след миграцията?

- Основната полза, която отчитаме след миграцията, е от значително повишеното бързодействие на процесите, изпълнявани в ERP системата. Ускоряването на работата е между 4 до 10 пъти за различните изпълнявани задачи. Най-осезаема е разликата при по-тежките справки – в миналото за някои от тях бяха необходими часове. Сега сведохме необходимото време за тях до минути. Цялостното усещане при работата със системата от страна на потребителите є е изключително позитивно.

На какво трябва да обърнат внимание компаниите, които в бъдеще решат да преминат към SAP HANA?

- Критично за изпълнението на такъв проект е добрата колаборация между системен интегратор, вътрешен екип и бизнес звената. Също така от голямо значение за успеха на проекта при нас беше добрата техническа експертиза на участниците в имплементацията му.

(24.01.2017)
За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов