Анализи

Forrester: Офисната работа е още в 20 век

CIO Media

Дните на ИТ служителите, които всеки ден ходят в един и същ офис, очевидно са към своя край, показва нова анкета на изследователската фирма Forrester.

В проучването участват почти 5000 ИТ специалисти, половината от които посочват, че разделят времето си между офиса и отдалечени локации, докато 45% отбелязват, че все още работят само в офиса си.

Не е изненадващо, че служителите на по-високо ниво в организацията разполагат с повече възможности да бъдат гъвкави. Голяма част от мениджърите и супервайзерите (63%) и директорите (87%) казват, че работят от много места. Това се отнася само за 45% от отделните служители. Forrester дефинира “отдалечени локации” като работа от вкъщи или от друго външно място.

Интересно е и навлизането на смартфоните в работния процес. Според анкетата на Forrester 35% от ИТ специалистите използват смартфоните си на работното място. Blackberry устройствата все още са най-използвани в бизнеса (42%). С iPhone на Apple си служат 22% от ИТ служителите, а с базираните на Android смартфони - 26%. Противно на очакванията, служителите не използват забавни и екзотични приложения на работа, а най-вече електронна поща и работен календар.

От проучването става ясно още, че таблетите не са широко разпространени в корпоративния сектор. Само 11% от ИТ служителите използват такива устройства на работното място. 

Източник: CIO Великобритания


X