Анализи

Заплатите на ИТ специалистите се вдигат

CIO Media

След две години на почти плоски заплати ИТ специалистите най-после видяха значително повишение във възнаграждението си. Това показва проучването в САЩ на ИТ кариерния уебсайт Dice, което беше публикувано тази седмица.

Миналата есен ИТ специалистите, които участваха в анкетата, посочиха, че са получили увеличения на заплатите с над 2% през 2010г., като средното годишно заплащане се повиши от 79 384 на 81 327 долара, отбелязват от Dice. В предишните две години средната работна заплата на един ИТ специалист се вдигна с по-малко от 1%.

Проучването на Dice показва, че бонусите са се увеличили и като размер, и като честота. През 2011г. те скочиха с 8% и достигнаха 8 769 долара средно. Броят на служителите, получили допълнителни възнаграждения през изминалата година, се е увеличил с 3% в сравнение с 2010г. Най-много бонуси са получили работещите в телекомуникационни, хардуерни и софтуерни компании, както и във фирми от банковия и ютилити секторите.

Що се отнася до местоположение, най-високите средни заплати са в Силициевата долина, като сумите там са станали 6-цифрени. Най-големи бонуси през 2011г. са получили служителите с най-много стаж. Заплатите на новоназначените продължават да намаляват, сочи проучването на Dice.

Сред най-скъпо платените умения са Advanced Business Application Programming (ABAP), Service Oriented Architecture (SOA), Extract Transform and Load (ETL), Weblogic, Java Database Connectivity (JDBC), Unified Modeling Language (UML), Jboss и WebSphere.

CIO САЩ


X