Анализи

IDC: Ръстът в софтуерния пазар през 2012 г. се забавя

CIO Media

През 2011 г. обемът софтуерния пазар в глобален мащаб е отбелязал двуцифрен ръст и най-голямо увеличение от 2008 г. насам, показват данните от поредния доклад на IDC.  Въпреки това, през 2012 г. анализаторите очакват по-консервативни темпове на ръст, на първо място заради икономическите проблеми, които към момента се наблюдават в района на EMEA.
Прогнозата на IDC е базирана на проучване сред над 1000 софтуерни доставчици (глобални и локални) в 49 страни по света. Оказва се, че през 2011 г. 35 от тези компании са постигнали приходи от над  $1 млрд. Заедно, тези доставчици владеят  62% от пазара. Останалите 38% от пазара на програмно осигуряване се поделят между повече от 1100 компании.
За първи път в списъка на доставчиците с оборот над $1 млрд. през 2011 г. попадат компаниите Attachmate и Cadence Design Systems. В групата на “милиардерите” само 3 компании са успели да постигнат ръст над 20% - VMware, Salesforce.com и Cadence Design Systems.


По пазарен дял в софтуерния пазар на първо място в света си остава Microsoft. В компанията са се влели 17,8% от средствата похарчени за софтуер през 2011 г., което е почти два пъти повече от пазарния дял на нейния най-близък конкурент – IBM. По-нататък в класацията по пазарен дял са Oracle и SAP, като следва да се отбележи, че по темпове на ръст SAP изпреварва значително средните стойности за пазара.

Що се отнася до технологичните сегменти на софтуерния пазар, през 2011 г. с най-голям ръст са социалният софтуер с корпоративно предназначение, средствата за виртуализация и приложенията за съвместна работа.

По региони, с най-голям ръст през 2011 г. са Азиатско-Тихоокеанския регион и Япония, но през 2012 г. това първенство няма да се запази, считат анализаторите. Поради бурното развитие на латиноамериканските страни, Америка ще допринася за 53% от от световния софтуерен пазар през следващите няколко години, прогнозират от IDC.

Източник: IDCX