Анализи

Хибридните облаци се срещат по-често, отколкото си мислите

CIO Media

Ако в определено дружество ползват поне някакви публични облачни услуги, най-вероятно е да се появи и обмен на данни между вътрешните системи на предприятието и публичните. А това е хибридна облачна система, казва анализаторът от Forrester Джеймс Стейтън. Така че не си заслужава очакването да бъдат внедрени хибридните облаци - това вече се е случило, казва анализаторът. В много случаи, търговските поделения на компаниите се абонират сами за услугите на публични облачни системи, без участието на ИТ службата.
 
Компаниите трябва първо да си изяснят какви публични източници се използват и какви връзки се установяват между тях и източниците във вътрешната мрежа на компанията. След това трябва да се гарантира сигурността на данните и спазването на нормативните изисквания, посочва анализаторът. Дори и всички връзки между публичните и вътрешни системи да отговарят на изискванията, самата обществена система може да бъде свързана с други източници, за които в компанията да не знаят и поради това, не може да се гарантира и спазването на изискванията. Работата на вътрешните системи, чиито данни се предават в публичното пространство, също може да пострада.
 
ИТ специалистите често грешат като мислят, че знаят какво се случва в мрежите на техните ведомствени поделения, твърди анализаторът.


X