Анализи

Разходите за облачни услуги в Европа – над 1 млрд. евро на тримесечие

CIO Media

Търсенето на облачни услуги в EMEA продължава да расте. Компаниите от региона са похарчили над 1 млрд. евро за облачни ИТ услуги през I-то тримесечие на 2017 г. Това показват данните от проучване на анализаторите от ISG, които са изследвали сделките в сегмента сключени в периода от януари до март.

Съобщаваната сума се получава след увеличаване с 48% на разходите за договори за предоставяне на облачни услуги, включително SaaS (софтуер като услуга), IaaS (инфраструктура като услуга) и PaaS (платформа като услуга).

cloud, облакОбщата стойност на разходите за ИТ в анализираните договори е над 3,5 млрд. евро. Тази сума е с 19% по-висока, отколкото за същия период на миналата година. Освен това в EMEA са нараснали и разходите за традиционен аутсорсинг, при който доставчикът самостоятелно разработва и поддържа софтуер или някаква ИТ услуга, За първото тримесечие тези разходи са 2,5 млрд. евро.

“След бавния старт, пазарът на облачни услуги продължава да се стабилизира. Очакваме високи показатели за пазара в EMEA и в останалите тримесечия на 2017 г.”, коментира президентът на ISG Джон Кепел (John Keppel).


Държавната администрация започва да харчи по-малко за ИТ
Впрочем, независимо от общата положителна динамика в региона, в държавните ведомства са наблюдава съществено намаляване на разходите за ИТ. За тази част от пазара общата стойност на договорите е намаляла с повече от 50%. От ISG обясняват този факт с политическата неопределеност в Европа. Освен това анализаторите считат, че до края на годината ситуацията ще се промени. Като доказателство за тази прогноза те посочват, че във Великобритания (която бе една от ключовите причини за спада) за първи път от година насам се наблюдава сериозен ръст в стойността на договорите за ИТ услуги на държавните ведомства. 


В световен мащаб през I-то тримесечие на 2017 г. за ИТ услуги са похарчени 18,7 млрд. евро. Това е с 15% повече отколкото през последните 3 месеца на 2016 г., но с 1,8 млрд. евро по-малко, отколкото през I-то тримесечие на 2016 г. Глобалните разходи за облачни услуги са нараснали с 38% в сравнение с аналогичния период на 2016 г. 

X