Анализи

Gartner: 25% от компаниите не развиват мобилни приложения

CIO Media

Според ново проучване на Gartner, през последната година в повече от 25% от компаниите по света не е било нито създавано, нито модифицирано, нито виртуализирано нито едно мобилно приложение. Анализаторите отбелязват, че дялът на компаниите, които не се занимават със собствени мобилни приложения е учудващо голям, но все пак е по-малък отколкото през миналата година, когато бе 39%. 

Компаниите реагират бавно на растящото търсене на мобилни приложения, считат анализаторите. В организациите, които са започнали да разработват мобилни приложения, към момента са въведени средно по 8 такива – този показател е същият, както през миналата година. В процес на разработка са средно по 2,6 мобилни приложения в компания, а се планира разработката на още 6,2. 

Ръстът на броя мобилни приложения, които се предвижда да бъдат разработени, дава повод за оптимизъм, отбелязват анализаторите, но по-голямата част от този ръст се дължи на мобилни уеб приложения, а не на native или хибридни приложения. 

Още един неочакван резултат от прочуването е, че повече от половината компании (52%), вече изследват възможностите за приложение на чатботове и виртуални асистенти. Това са технологии на новата епоха, в която традиционните приложения ще станат само един от начините за доставка на функционалности и услуги, подчертават анализаторите. 

X