Анализи

Технологиите премахват границите между личен и професионален живот

Владимир Владков

Светът вече се намира на прага на Четвъртата индустриална революция, или поне така твърдят влиятелните представители на Световния икономически форум. Според Давоския форум тази революция представлява „сплав на технологии, които премахват границите между физическата, дигиталната и биологичната сфера“. Точно както масовото производство стартира ерата на мащабните централизирани организации в началото на XX век, а интернет и смартфоните през XXI век разкриха нови форми на сътрудничество, но и на конфликти, коментира иновационният лидер и автор на книгата “The Innovation Code“ Джеф Деграф.

Снимка: Shutterstock

Според него технологиите заменят фундаменталната мисия на организациите. „Те са базирани на мащаба, създават нещо веднъж и го разпространяват навсякъде, осигурявайки безкрайно разнообразие от предложения. Всичко - от направените по поръчка маратонки до лекарствата, които приемате за уникални заболявания, се персонализира масово. Това означава, че компаниите използват интегрирани технологии и вериги за доставки, както и комплексна информация от различни източници, например Големи данни, за да създадете продукт или услуга точно за вас и точно навреме“, обяснява Деграф.

Достъпът до тези типове данни вече е много лесен, а цената на технологията, използвана за тяхната обработка, намалява, а това води до неблагоприятни икономически измерения. Това означава, че да си голямо предприятие с много ресурси може на практика да действително да бъде пречка. Например, вече не се налага да наемате скъпо студио или да продуците компактдиск, за да направите запис на хитова песен. Можете да я направите на телефона си и да я пуснете в интернет.

"Търговският мащаб променя нашето усещане за границите в този нов свят и тези промени често са противоречиви, коментира Деграф. - Например, сега можем да комуникираме в реално време по целия свят чрез интернет, използвайки приложения за превод и различни евтини електронни джаджи. Това даде възможност за развитието на социалните мрежи тип P2P, където няма толкова голяма малка нужда от мащабни институции като корпорации и университети, за да произвеждат нови знания или услуги. Това не само демократизира работното място, но и променя къде и как работим“, допълва писателят.

Размиването на границите

улеснява сегментирането и изолирането на малки групи от хора с радикални възгледи. Това не се случва само при елементарни и известни на всички положения като сътрудничество на различни екстремистки групи. „Само проследете реториката около предстоящите избори. Онова, което се случва, е, че имаме все по-малко общи неща с по-голямата общност, защото имаме все по-малък контакт с нея, казва Деграф. - Както демокрацията, така и капитализмът изискват конструктивно ангажиране на опозицията. Но как да го направим, ако рядко се срещаме хората около нас по смислен начин?“

Преди да настъпи този нов свят на нови работни места имаше някаква граница между нашия професионален и нашия личен живот, допълва той. „Тази граница е изчезнала. И макар че можем да изберем да изключим технологията, няма връщане назад от очакването, че сме на разположение по всяко време и навсякъде. Независимо дали сме богати или бедни, имаме по-малко възможности за избор какво трябва да се прави и кога. Както лекарят, така и работникът са винаги на повикване. Възможността за лично време и пространство вече е запазена в голяма степен за най-мощните или за склонните към усамотяване, или пък за лишени от граждански права“, коментира авторът.

Последният аспект от новия свят на новото работно място е как той фундаментално измества концепцията за самото време. Миналото и бъдещето вече са включени в настоящето, където всичко е на разположение сега, в момента. Ритъмът на размислите и на задълбоченото проучване се противопоставят на скоростта на работа. Някои експерти предполагат, че нашето ускорено чувство за време и ритъм създава епидемия от липса на внимание (към детайла) и хиперактивност. Да разбереш смисъл на света изисква нещо повече от инфографика, изисква реално време, смята Деграф. Според него може би истинската революция е да „създадем време“ да дадем смисъл на всичко това.


X