Анализи

Шефът на JPMorgan: Биткойн е измама и ще се срине

CIO Media

Биткойн е измама и несъмнено ще доведе до проблеми, уверен е Джейми Димън, директор на борда, президент и главен изпълнителен директор на едрата американска банка JPMorgan Chase, цитиран от The Guardian.

Според него дигиталната валута подхожда на наркотърговци, убийци, както и на хора, живеещи на места като Северна Корея, Венецуела или Еквадор. 

“Криптовалутите няма да проработят – казал е Димън по време на конференция в Ню Йорк. – Няма как да е налице бизнес, при който хората могат да си създават валута от въздуха.” 

Биткойн се появи след избухването на световната финансова криза и позволява заобикаляне на традиционните финансови институции. Наистина – в началото криптовалутата се асоциираше предимно с онлайн измами и засега не е възприета от нито едно правителство, напомнят от изданието.

От там отчитат още, че стойността на биткойн е спаднала с 6 на сто, след изказването на Джейми Димън.

Това обаче е минимална динамика на фона на общата картина. От декември миналата година стойността на валутата е нараснала четири пъти, достигайки 4700 за биткойн през миналия месец. След изказването на директора JPMorgan стойността ѝ спадна до 4000 долара. 

Димън сравнява нарастването на стойността на криптовалутата със спекулативен балон и предвижда неминуем катастрофален срив в цената ѝ в бъдеще.


X