Анализи

Специалности, които ще изчезнат от пазара на труда до 2030 г.

CIO Media

През 2030 г. от пазара на труда ще изчезнат счетоводителите, чиновниците и охранителите, според нов атлас на професионалните специалности на московската бизнес школа Сколково и руската Агенция за стратегически инициативи. В пълния списък влизат още професии като копирайтър, коректор, библиотекар, журналист, деловодител, туристически агент, нотариус, екскурзовод, преводач, оператор в кол център, куриер, жп машинист на товарни състави, шивач, сервитьор, треньор и т.н.

Според анализаторите ще изчезнат общо 57 специалности. Развитието на технологиите обаче ще доведе до появата на 186 нови такива в 25 сфери, в това число в медицината, туризма, авиацията, строителството и културата.

Сред професиите на бъдещето са: мрежови лекар, разработчик на киберпротези и импланти, инженер по тъканите, проектант на умни домове, екоанализатор, специалист по преодоляване на системни еко катастрофи, разработчик на интерфейси за безпилотна авиация, science-художник, медияполицай, личен наставник по естетично развитие, дизайнер на емоции и т.н.

През идните между пет и седем години най-търсените специалности ще бъдат тези на програмиста, дизайнера, а също така и на мениджъра, счита Елена Бунина, управляваща отдела по компютърни науки в Сколково и мениджър по човешките ресурси в руската интернет компания Яндекс. По нейни думи техническата революция ще има нужда от десетки хиляди програмисти, които да създават софтуер за управление на роботи. Тези разработки обаче ще трябва да бъдат организирани и планирани.

Според Microsoft и The Future Laboratory 65 на сто от съвременните ученици и студенти ще заемат длъжности, които днес не съществуват. По техни прогнози към 2025 г. търсени ще бъдат професии като дизайнер на виртуални среди за обитаване и адвокат по робоетика. Важно е също така да се отбележи, че специалистите на бъдещето ще трябва да имат навици в различни професионални сфери.


X