Анализи

Марвин Лиао: Кои са перспективните технологични за преприемачество и инвестиции

CIO Media

Александър Главчев

“Бъдещето вече е тук – просто не е равномерно разпределено.” С този цитат на фантаста Уилям Гибсън започна презентацията си Марвин Лиао, от американския акселератор 500 Startups, по време на конференцията IT Arena, която се проведе в началото на октомври в украинския град Лвов. Той използва цитата за да опише възникването на технологичните тенденции и тяхната миграция по света, започвайки от Силициевата долина, през Европа и до Азия.

Според Лиао хубавото в тези цикли е, че те могат да помагат за разбирането на насоките на развитие – къде е удачно да се разработват решения и да се инвестира. Също така, по думите му, повечето тенденции могат да бъдат свързани с мащабни движения, като например огромния ръст при броя на интернет потребителите през последните 15-20 години.

Друг фактор за успех е свързан с времето. “Често да подраниш означава да сбъркаш – подчерта Лиао. – Разбира се, добре е да изпревариш другите, но не с прекалено много.”

Кои са сферите с най-голям потенциал?

Според него една от най-перспективните територии са технологичните решения, използвани от държавни институции. По думите на Лиао става дума за огромен сектор, който все още като цяло не е реформиран от дигитална гледна точка. Същевременно той е още сложен и добре финансиран. Перспективите тук са свързани с автоматизация на дейности, които в момента се извършват от чиновници.

Друга интересна за инвеститорите сфера са финансовите технологии. Според него в нея са налице няколко фактора. Единият от тях е свързан имиджа на сектора, след като големи инвестиционни банки се оказаха в дъното на Световната икономическа криза. В същото време в САЩ, по думите на Лиао, този сектор носи 10-15 на сто от БВП. Комбинацията от тези два фактора е белег за наличие на големи възможности. Не на последно място банковата сфера е като цяло консервативна и така както държавните институции голяма част от дейностите в нея се извършват “на ръка” и на практика не са прогресирали от последната голяма иновация – банкоматите.

Киберсигурността също е огромна тема. Ръстът при използваните умни устройства и дигитални услуги от страна на както на крайните потребители, така и на бизнесите само ще задълбочава проблемите в тази насока.

Блокчейн и криптовалутите са друга тема, която се радва на голям интерес. Чрез т.нар. ICO (initial coin offering) компаниите могат да предлагат токъни (на практика собствени електронни валути) директно на своите клиенти, заобикаляйки традиционните играчи. Според Лиао тези перспективи карат рисковите инвеститори да бъдат “заинтригувани и притеснени едновременно”. Дори, по думите му, през последните няколко тримесечия средствата набирани под формата на публично финансиране чрез първични предлагания на криптовалути са повече, отколкото тези от традиционните инвеститори. “Мисля, че в голяма част от случаите засега става дума за измами, но това не прави темата по-малко интересна”, заключи той.

Сред останалите перспективни области Лиао посочи здравеопазването и земеделието. В първата от двете той предвижда увеличено търсене на технологии за намаляване на разходите в контекста на демографското стареене на населението на планетата. Във втората пък основната цел ще е постигането на повече ефективност за изхранването на по-голям брой хора.

Следва: Интервю с Марвин Лиао


Служител или предприемач?

За CIO България Марвин Лиао сподели, че 500 Startups прави по 300-400 инвестиции всяка година, което позволява на компанията да има обстоен поглед върху технологичните тенденции и перспективните области за разработка на иновативни решения.


Марвин Лиао: Кои са перспективните технологични за преприемачество и инвестиции

© CIO Media, Cio.bg

Г-н Лиао, какви предимства предлага Източна Европа във Вашата сфера? Кои са и минусите?

Силна страна на региона са техническите таланти. Наблюдаваме ги в България, Полша, Украйна и в други държави. Също така тук е налице много добра работна етика. Не на последно място повечето хора владеят добре аглийски.

Сред минусите бих могъл изоставането по отношение на комерсиалното мислене и маркетинга. Хората тук са много добри от техническа гледна точка, но има какво още да се учи в области като дизайна, при продажбите и т.н.

Имате ли опит с български стартъпи?

В средата на годината бях в България и участвах в Digitalk. През 2016 г. пък инвестирахме в българската компания Claimcompass. Също така помагам с менторство на фонда Eleven Ventures.

Една от критиките по отношение развитието на ИКТ бизнеса в региона е, че става дума за по-евтини дестинации за аутсорсинг. Какво е вашето мнение по този въпрос?

Нямам конкретно мнение по този въпрос. Мисля обаче, че все отнякъде трябва да се започне и най-естественият старт са услугите. Разбира се, това е нож с две остриета. Позитивното е, че по този начин се привличат много хора към ИТ сферата. Те получават работа и шанс да придобият умения. Паралелно с това страната става по-привлекателна за нови компании.

Възможно е обаче всичко това да намали амбициите за стартиране на собствен бизнес. Хората си казват: “Имам добра работа, защо да се занимавам със стартъп?”…

Сигурен съм обаче, че с течение на времето все по-вече започват да осъзнават, че са налице възможности за определена нова технология или услуга и ще оставят за д гърба си аутсорсинг кариерата. Виждам как се случват и двата сценария.

Как хората по света гледат на идеята да започнат самостоятелен бизнес?

Мисля, че в САЩ например темата е малко преекспонирана. Всъщност, ако човек погледна статистиките от 70-те и 80-те години на миналия век, то ще разбере, че предприемачеството при младите хора, процентно, е намаляло. Нещо повече – дялът на техните връстници в една Швеция е по-висок.

Също така предприемаческата среда в Силициевата долина е толкова силна, защото тя е магнит за таланти от цял свят. Там далеч не всички са американци.

В момента всички говорят за изкуствен интелект. Инвестирате ли в такива разработки?

Вярвам в потенциала на изкуствения интелект, но в момента това е друга преекспонирана тема.

В тази сфера засега няма много стартъпи и според мен причините за това са две. От една страна експертите в тази насока не са толкова много и те работят за гиганти като Google, Facebook, Microsoft, Amazon срещу огромни заплащания. Млади компании биха могли да разработват алгоритми, но пък те нямат достъпа до данни, които да бъдат използвани като основа. А данните, отново, са при споменатите гиганти.

Какво послание бихте отправил към споменатите хора с добра и сигурна работа в България? Как бихте ги стимулирал да стартират нещо свое?

Всички виждаме колко бързо могат да се променят условията за бизнес в днешно време. Съкращенията са ежедневие и в този смисъл ничия сегашна позиция не е гарантирана. За мен тук няма как да говорим за сигурност.


X