Анализи

Признаха за успешна блокчейн технология за акредитиви на Сбербанк и Северстал

CIO Media

Прототип на технология за международни акредитиви с използване на блокчейн, анонсирана от руската банка Сбербанк и металургичния гигант Северстал, бе призната за успешна, съобщи местното онлайн издание CNews. Първите доставки с изпозването ѝ се очакват до края на настоящия месец.

Според разработчиците решението повишава прозрачността на сделките и позволява съкращаване на времето за техната резлизация. 

По-рано бе съобщено, че системата е била използвана за издаване на международни акредитиви по договор за доставка на стомана за беларуски контрагент на Северстал. Сбербанк е била потвърждаваща банка, а емитент е била нейната дъщерна БПС-Сбербанк.

Прототипът ѝ е разработен на базата на платформата Ethereum. Наскоро Сбербанк стана член на неправителствената организация Enterprise Ethereum Alliance (EEA).

Провеждането на юридически значима сделка с използването на технологията блокчейн представлява нов етап при внедряването нови решения във финасовата индустрия, в това число и в документния бизнес, уверен е Евгений Кравченко, директор управление на търговското финансиране и кореспондентски отношения в Сбербанк. “Виждаме перспектива пред използването на технологията в други продукти от търговското финансиране, например при издаване на банкови гаранции”, допълва още той.


X