Анализи

Интернет на нещата ще стане още по-значим фактор през 2018

CIO Media

През последните няколко години значението на Интернет на нещата (IoT) постепенно нарасна и поради това експертите на IDG решиха, че си заслужава да представят някои конкретни тенденции за IoT за 2018 година. За подготвянето им са проведени редица разговори със специалисти в сферата и изброените по-долу насочи на развитие се базират на тяхното мнение, както и върху наблюденията на IDG Connect през последните 12 месеца.

 

 

Повече свързани устройства

Броят на свързаните устройства ще продължи да расте и повечето компании за анализи вече предлагат конкретни прогнози. Тази свързаност постепенно проникна в нашите домове и офиси, и полека-лека обещава да стане още по-значим фактор за бизнеса. „С проникването на дебатите за IoT в заседателните зали на бизнеса, тези разговори все повече ще стават част от стратегиите“, казва Андрю Тил, вицепрезидент по технологиите и новите решение в Harman Connected.

 

С ударение върху сигурността

Свързаните с IoT проблеми на сигурността няма да изчезнат скоро. На организирано наскоро събитие от Kaspersky това беше ясно подчертано в сферата на потреблението с едночасова демонстрация как да се защити домашна мрежа със създадено у дома Raspberry Pi решение. Това е наложително, защото все още няма нищо налично за тази цел.

При бизнеса нещата стоят по-различно, но не много. „Производителите ще продължат да правят грешката да не включват сигурността още на етап разработване“, отбелязва Синджай Шривастава, CDO в Genpact.

 

Растящото значение на анализите

Интернет на нещата се включва в няколко различни сфери – от хардуер до свързаност – но най-важният му аспект за много компании е генерираните данни. Проблемът е че след като веднъж тези данни станат налични, те трябва да бъдат обработени и тук други важни тенденции – като машинно обучение – могат да бъдат използвани с цел подобряване на неговата стойност. „Фокусът за IoT ще се измести от свързаност и „социализиране“ повече към анализи и машинно обучение“, предполага Виджай Раджа, ръководител IoT решение в Cloudera. „Задълбочените анализи и машинното обучение ще започнат да имат важна роля в IoT, защото организациите ще се фокусират все повече върху включването на автоматизация и интелиджънс в своите операции, базирано на генерираните от свързаните устройства данни“, допълва той.

 

Обработване на данните „в периферията“

Стратегическото значение и растящият обем на данните направи възможността за тяхната обработка в близост до източника – вместо да бъдат пренасяни в облака – много важна за бизнеса. „С разцвета на данните в резултат на развитието на IoT и очакваните възможности на 5G през 2018, изчисленията „в периферията“ ( edge computing) ще станат още по-важни“, смята Нийл Брамли, директор В2В решения в Toshiba за Северна Европа. „За организациите, работещи с голям обем данни, да се дешифрира какво да се изпрати в облака може да доведе до намаляване на забавянията, позволявайки изпълняване на най-тежките задачи, докато технологията „в периферията“ позволява увеличена мобилност и обработка в реално време чрез повишена ефективност в двата края на ИТ веригата на организацията“, допълва той.

 

Блокчейн в помощ на IoT

Възможно е блокчейн да помогне за защитата на Интернет на нещата и да изпълни замисъла му. Наскоро IOTA, например, представи изготвен по поръчка блокчейн за Интернет на нещата. „В света на IoT генерирате милиони малки трансакции, които се приемат от разпределена мрежа от сензори. Не е възможно тези системи да бъдат управлявани чрез централизиран модел на трансакции – той е твърде бавен, скъп и недостъпен“, обяснява Етиен Райнек, СТО на Dimension Data.

„За да се извлече реалната стойност от IoT технологията, трябва да можете да я управлявате в реално време. След получаването на сигнал от сензор в контролната система, трябва да реагирате, да го измерите и да сметнете разходите, на момента. Всичко това обезсмисля приложението на централизирано управление на трансакциите. Цената на трансакцията трябва да е почти нулева или да няма такава, а разходните елементи на централизирания модел просто не подкрепят потенциалния бизнес модел в Интернет на нещата“, казва още той.  


X