Анализи

Дигиталната трансформация е в криза, показва проучване

CIO Media

ИТ отделите са в криза, когато става дума за дигитална трансформация и разработване на приложения, показва ново изследване.

Проучването The State of Application Development 2018, проведено от базираната в САЩ софтуерна компания OutSystems, разкрива, че две трети от ИТ мениджърите изостават в разработката на приложения.

В същото време търсенето на такива услуги през 2018 достига най-високите си нива досега. 42% от участвалите в анкетата 3, 500 специалисти, планират да създадат 10 или повече приложения, а 21% се готвят да пуснат 25 или повече приложения тази година.

Освен това времето за разработване на едно приложение е доста завишено – 47% от запитаните отбелязват, че средно пускането на едно уеб или мобилно приложение отнема около пет месеца или повече.


Дигиталната трансформация е в криза, показва проучване

© CIO Media, Cio.bg

„Резултатите от нашето тазгодишно изследване са ясни. ИТ отделите са в криза, когато става дума за дигитална трансформация и разработване на приложения“ – коментират от OutSystems. – Високият процент неуспешни проекти за дигитална трансформация, все по-голямото забавяне на проектите и недостигът на специалисти в сферата са сериозни проблеми“.

Междувременно проучването установява, че използването на нискокодовите платформи – начин за разработване на приложения по-бързо с минимално кодиране – вече се превръща в масова тенденция.

Една трета от запитаните са използвали нискокодови платформи, а 9% планират скоро да преминат към тях. В допълнение анкетата разкрива, че организациите, които прилагат подобни платформи имат с 15% по-голям шанс да пуснат приложенията за четири месеца или по-малко. Също така при тях вероятността да се забави разработката на приложенията е три пъти по-малка.


X