Анализи

2018 в облака: какви услуги търси бизнесът

CIO Media

Виргиния Стаматова

Компаниите увеличават инвестициите си за развитие на облачната среда и все повече разчитат технологиите да им осигурят бизнес ръст, сочат данните от изследване на IDG Communications, част от американската издателска група IDG. 73% от общо 550 анкетирани организации ползват поне едно приложение в облака или са изнесли част от ИТ инфраструктурата си. Въпросът вече не е дали компаниите ще възприемат облака, а как.Проучването отчита още, че намаляват притесненията за сигурността на информацията в облака, внедрените решения се усложняват, а компаниите преодоляват първоначалните бариери и все по-често ползват продукти и ресурси като услуги (as-a-service). 

От облак към комплексна среда

Облачните решения се развиват към комплексни, защото поне засега компаниите не се отказват от инсталираните продукти и инфраструктура. По този начин ИТ отделите трябва да осигурят безпроблемната работа на приложения и оперирането с данни, които са на място в офиса или се ползват като услуга, както и да подсигурят всички системи. 

И ако 43% от компаниите, анкетирани от IDG Communications, споделят, че ползват хибридни решения, едва 12% използват многооблачни среди (multi-cloud), а 30% прилагат и двете решения. Многооблачните среди дават на бизнеса повече възможности (според 59% от анкетираните), по-лесно и по-бързо възстановяване на работата след прекъсване (40%), по-голяма гъвкавост, тъй като натоварването се разпределя между няколко облака (38%).

За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X