Анализи

Малките компании с огромен ръст при внедряванията на облачен компютинг

CIO Media

Деница Дженева

Облачните технологии отвориха доста врати пред малките и средните предприятия, давайки им достъп до технологии, които до този момент се използваха само от големите корпорации. И МСП се възползват все повече от възможностите, които клауд инфраструктурата им дава, за да подобрят своя бизнес.

Проучване на IDG Communications показва, че до 2019 г. девет от десет компании ще са качили част от своите приложения или инфраструктура в облака. Останалите ще ги последват до 2021, когато на практика всяка фирма ще ползва облачни услуги.

Повече от една трета от респондентите споделят, че ИТ поделението им усеща натиск от страна на бизнес партньорите и инвеститорите си да мигрира към облака. Това важи в по-голяма степен за големите компании (с над 1000 служители). Натиск усеща обаче и малкият и средният бизнес (компании с под 1000 служители). Трийсет и едно на сто от МСП твърдят, че мениджмънтът настоява да изнесат 100% от операциите си в облака.Бюджетите за облачен компютинг през тази година остават подобни на тези от 2016-а – 30 на сто за 2018 спрямо 28 процента от общите ИТ бюджети преди две години. Ръстът се реализира именно от малките и средните компании, които през 2016 са инвестирали 286 000 млн. долара, а през 2018 – 889 000 млн. долара.

С увеличаване на използването на облака се повишава и важността на главния участник във внедряването му – ИТ мениджърът. 72% от МСП, участвали в проучването на IDG Communications, смятат, че ИТ мениджърът е влиятелна фигура в тяхната компания.

Какво движи използването на SaaS

Два са основните фактори, поради които компаниите прибягват до софтуера като услуга. От една страна, влияние оказва по-малкото време, което се прекарва в ръчни обновявания и поддръжка. Това е двигател за62 процента от респондентите. Увеличената продуктивност пък се определя като важна причина за преминаване към SaaS модел от 55 на сто от респондентите в проучването. Другите два фактора – по-добър достъп и надеждност, както и подобреното потребителско преживяване, са определени като важни общо от 53% от анкетираните.

За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X