Анализи

Изкуственият интелект промени бизнес моделите в редица индустрии

CIO Media

Деница Дженева

Бизнес софтуерът премина в следващата фаза на развитие. След като си проправиха път през екселските таблици, преминаха през сложните за внедряване няколкогодишни проекти и излязоха в облака, сега системите за управление се сдобиха с нов мощен инструмент – изкуствения интелект. Технологиите като машинно обучение и когнитивен компютинг започнаха да променят бизнес моделите в редица индустрии.При това вече не само под формата на пилотни проекти на иновативни компании зад океана, а в региона, към който принадлежим и ние – Централна и Източна Европа.

По данни на IDC в момента в когнитивни системи и изкуствен интелект инвестират най-много финансовите компании, ритейл сегментът и преработващата промишленост. Основен двигател, който кара банките да се обръщат към иновативни начини за предотвратяване на измами и откриването на рискове, са строгите изисквания към сигурността.
Структура на инвестициите в изкуствен интелект

Анализаторите от IDC очакват най-големи разходи в посока изкуствен интелект в периода 2016 - 2021 г. да направят компаниите от сектора на здравеопазването. Там инвестициите ще са насочени към технологии за по-коректно поставяне на диагнози и определяне на лечение. Прогнозите са организациите от този сектор да постигнат рекорден годишен темп на ръст в инвестициите, надхвърлящ 55%.


Въпреки че въвеждането на когнитивни и Artificial Intelligence (AI) технологии в Централна и Източна Европа ще се случи относително бавно в сравнение с повечето останали региони, голяма част от организациите определят тези технологии като ключови в бъдещото развитие на тяхната ИТ инфраструктура.

Интелигентните приложения ще продължат да трансформират бизнес моделите на компаниите, като оказват влияние върху начина, по които работят с клиентите си. Разходите върху когнитивни технологии и изкуствен интелект ще се увеличават по-бавно, отколкото по отношение на други технологии, но ще бъдат важна част от инвестициите на организациите, откриват още анализаторите.

За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X