Анализи

Топ 4 на технологичните тенденции за 2019 г.

CIO Media

Ако 2018 беше година, която запомнихме с множеството изтичания на данни, според ИТ професионалистите тази ще бъде годината, в която компаниите ще предприемат конкретни стъпки за предотвратяване на бъдещи нарушения, сочат резултатите от допитване на @IDGTechTalk в Twitter, свързано с корпоративните технологични тенденции за следващите 12 месеца.

Неотдавнашната анкета установява, че неприкосновеността на личния живот и сигурността са най-сериозният технологичен проблем за компаниите през 2019 г. (45%), следвани от употребата и внедряването на изкуствен интелект (30%), изчислителните облаци (16%) и блокчейн (9%).

"Мисля, че киберсигурността ще бъде водеща дисциплина през 2019 г.", коментира технологичният журналист Сиобан Климер по време на провеждането на анкетата в Twitter.

Брент Къркпатрик, основател на Intrepid Net Computing и изследовател в сферата на компютърната сигурност, се съгласява с това мнение, казвайки, че през 2018 г. бизнесът най-накрая е започнал да осъзнава, че всеки може да стане жертва на хакерска атака.

 

Киберсигурността трябва да бъде поставена на върха на списъка с приоритети”, казва и Майк Д. Кайл, главен технически директор на проекта Everest, който цели засилването на общата корпоративна сигурност, като добавя, че действията, а не стремежите могат да помогнат на бизнеса в това отношение.

Според представител на софтуерната компания Adlib Software пък през 2019 г. трябва да станем свидетели на повече проактивни стратегии срещу някои от настоящите предизвикателства пред сигурността.

Как да се повишим сигурността на компанията

Как може да се повиши нивото на сигурност? Напредъкът на облачните изчисления и блокчейн технологията ще помогнат на организациите да защитят по-добре своите данни”, пише Климер в свой скорошен материал, като добавя, че, макар това да не са нови технологични тенденции, начинът на употребата им за повишаване на оперативната сигурност ще се промени драстично.

Джесика Мари, директор на продуктовия маркетинг във Vera Security, също коментира, че технологичните постижения в сферата на киберсигурността ще помогнат неимоверно на компаниите.

Напредъкът на технологиите в сферата на киберсигурността, особено тези за криптиране и подсигуряването на данни с облачни инструментите и решения за сътрудничество. С оглед на масивните пробиви от последните години ми се струва, че те ще станат изключително необходими”, казва тя по време на анкетата в Twitter.

Управлението на данните също ще играе голяма роля за подобряване на киберсигурността”, смята от своя страна Тайлър Джеймс Джонсън, основател и главен изпълнителен директор на PrivOps, и добавя: “Решенията за работа и анализ на данни имат важна връзка с целостта и защитата на данните. 2019 ще бъде годината, в която всички тези технологични тенденции ще се сближат”.

Не на последно място, значение за сигурността имат и различните регламенти за защита на личните данни като GDPR.

Други важни технологични тенденции в бизнеса за 2019 година

Изкуствен интелект (AI)

Очаквайте AI да постигне значителни успехи, но не толкова бързо, колкото мнозина очакват, съветва Джак Голд, главен анализатор и основател на J. Gold Associates, LLC. Според него заради голямата сложност на технологията през тази година ще се наблюдава тенденция на опростяване на потребителския интерфейс.

Основните тенденции при AI няма да се отнасят до компютъра. Те ще бъдат насочени към предоставяне на софтуерни инструменти за редовите служители, за да не се налага единствено професионални учени по данните да правят всеки анализ”, смята той.

Климер обаче контрира, че най-големият напредък в сферата ще дойде от чипсетите, поддържащи AI, които ще „увеличат скоростта, с която технологията може да изпълнява програми, позволявайки по-добро управление на натоварването и прогнозни анализи“, пише тя в статия за технологичните тенденции през 2019 г.

По-малките компании вероятно ще преразгледат инвестициите си в изкуствен интелект, но голяма част от корпорациите и големите компании ще предприемат повече стъпки, за използването на технологията, както и машинното обучение като цяло.Това ще се случи, тъй като има все повече инструменти и технологии за създаване на AI, които правят работата с данните и машинното обучение по-лесни. Дори дълбочинното обучение става все по-масово”, смята Исаак Саколик, президент и основател на StarCIO.

Според Климер повечето от компаниите ще приемат AI, защото технологията ще се сближи с Интернет на нещата (IoT) и Индустриалния интернет на нещата (IIoT) в изчисленията в крайната точка.

Изчислителни облаци

Очаквайте облачните изчисления да продължат да се развиват и през 2019 г., казва Фил Сиари, основател на Nuadox и изследовател на пазара, по време на допитването в Twitter, като добавя, че 2019 ще бъде годината на изчислителните облаци, при които скоростта на приемане ще се увеличи, достигайки нови пазари и индустрии.

Проучване на облачните изчисления, проведено от IDG Communications през август 2018 г., установява, че 9 от 10 компании ще мигрират поне част от своите приложения или инфраструктура в облака до 2019 г. Останалите се очаква да ги последват до 2021 година.

Блокчейн

Блокчейн остави своя отпечатък през 2018 г., но 2019 ще бъде годината, в която ще се появяват реални случаи на употреба на тази технология, извън пилотните проекти, смятат експертите. Според повечето от тях това е важна, но неправилно разбирана технология – споделените счетоводни записи са много повече от инструмент на финансовата индустрия.

Една от вълнуващите перспективи за блокчейн е сигурността на мрежата. Софтуерно дефинираните мрежи (SDN) са идеално поле за изява на тази технология. "SDN, базирана на блокчейн, ще замени транзакцията на криптовалута с такава, базирана на информация, между мрежовите устройства", пише Климер и добавя: „Вместо някой експерт да играе ролята на мрежов мениджър, който обработва бъгове, закърпва сървъри, актуализира софтуер и прави мониторинг на производителността, той може да се фокусира върху по-стратегически технологични инициативи като работа с изкуствен интелект за оптимизиране на SDN с активиран блокчейн".

 

 


X