Анализи

Страх ли ни е да постигнем ефективност

CIO Media

Ефективност. Това е причината, поради която преди 20 години Естония тръгва по пътя на електронното управление. Прясно излязла не само от съветската зона на влияние, но и от самия Съветски съюз, държавата търси начини преди всичко да съкрати разходите си и след това – да улесни съвместната работа на гражданите и правителството.

Населението на Естония е горе-долу колкото населението на София, което значи, че едва ли разполага с повече ИТ таланти от България. Самото електронно правителство, макар и залегнало в държавната политика, е изграждано самостоятелно от всяко министерство, агенция и правителствено звено, предоставящо услуги. Началото на тяхното електронно правителство е през 2003, а на нашето – година по-рано.

Дотук с приликите, които определено не поставят Естония в по-добра стартова позиция от България. Темата с парите е малко по-различна. Естония харчи 1.3% от бюджета си годишно за електронно управление, което възлиза на около 130 млн. евро. При нас средно на година отиват 150 млн. лв. Инвестицията е почти наполовина, но като резултат далеч не сме изминали половината от пътя на естонците.

Каква е причината? Не можем? Повече от 20 години се правят различни проекти, повечето сами за себе си успешни. Дори в момента текат инициативи, които би трябвало да ни приближат до електронното управление и които, макар и малки крачки, са в правилната посока. Не искаме? В началото на тази година трябваше да имаме работеща система за електронни винетки. Която направо отказа и малкото желаещи у нас да ползват нещо, придобито по електронен път. И досега беше трудно да се убедят хората за ползите от електронното гласуване например, след този колосален гаф едва ли някой ще посмее скоро пак да заговори по темата.

А може би това е целта, може би се притесняваме, че наистина ще постигнем ефективност и от стотиците калинки в държавната администрация вече няма да има нужда. Електронното управление ще направи процесите по-прозрачни, услугите – по-достъпни, а злоупотребите – по-видими. И вероятно точно от това ни е страх.


X