Анализи

Домът на XXI век – умен, сигурен, комфортен

CIO Media

Иван Гайдаров

Динамичната среда, в която функционират модерните общества, се променя постоянно, като промяната засяга всяка сфера на живота. Домакинствата ни не правят изключение от общата тенденция вследствие на появата на все повече възможности домовете ни да придобиват нови функционалности благодарение на концепцията за умен дом. Това се потвърждава напълно и от статистиката. Изследване на Strategy Analytics сочи, че към края на 2017 г. близо 20% от всички домакинства в Западна Европа и 30% от тези в САЩ са притежавали едно или повече устройства от екосистемата на умния дом.

Година по-късно изследователската компания прогнозира, че потребителските разходи за хардуер, услуги и инсталационни такси, свързани с умния дом, вече достигат близо 96 млрд. долара в глобален мащаб, като се очаква до 2023 г. те да скочат на 154 млрд. долара.


Умният дом – когато средата се адаптира към потребителите

Концепцията за умен дом е базирана на наличието на различни уреди, свързани както с интернет, така и помежду си. Тази свързаност позволява те да бъдат контролирани от дистанция, да бъдат проследявани и задействани по всяко време с помощта на мобилно устройство и приложение. Едновременно с това умните уреди взаимодействат с контекста на ситуацията и функционират в хармония със заобикалящата ги среда и потребителите.

“Умните устройства предлагат достъп, което означава контрол от всяко отдалечено място. Вместо човек да чисти с прахосмукачка например, просто може да я настрои да работи от разстояние, докато той е извън къщи. Освен това умните устройства предлагат определен комфорт, а осветлението, управлението и климатизацията могат да се контролират по по-интуитивен начин. Просто трябва веднъж да бъдат програмирани в коя част на деня как да работят и след това изпълняват зададените команди, без да имат нужда от допълнителни настройки”, обяснява Митко Цонев, основател на Valkrea.House, първата компания за интелигентни технологии и умни устройства за дома в България.

За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X