Анализи

5G и умните градове през 2019 година

CIO Media

Хана Уилямс, Computerworld UK

Клетъчната мрежа от ново поколение 5G тръгна с феноменална скорост през миналата година, когато големите телекомуникационни компании и оператори на мобилни мрежи проведоха тестове и изпитания на мобилната система от пето поколение. Въпреки че през тази година все още не се наблюдава масово възприемане на мрежата, се очаква доста мобилни оператори да пуснат абонаменти през 2019 г.

Глобалната телекомуникационна компания Ericsson предвижда, че голямо разпространение на 5G мрежи вероятно ще има от 2020 г., с предварителна прогноза за 1,5 милиарда абонати към края на 2024 г. Можем да очакваме и съответно ускорено развитие на инфраструктурата и смартфоните. Deloitte Global предвижда, че към края на 2019 г. ще бъдат доставени около 1 милиона 5G потребителски устройства.Изпитания

"Въпреки пилотните внедрявания на 5G и пускането на първите устройства, съвместими с 5G, през следващата година ние не очакваме масово внедряване на мобилната система от пето поколение", казва Ендрю Фрей, управляващ директор на Interxion, за Computerworld UK. "Вместо това за много компании 2019 г. ще бъде изпълнена с продължаващи инвестиции и фокус върху промяна на архитектурата на съществуващите мрежи и инфраструктура, готова да приеме 5G мрежи."

Тъй като 5G става де факто стандарт, позволяващ нови приложения на индустриалния интернет, Интернет на нещата и изпращане и получаване на данни с много по-високи скорости, можем да очакваме, че през 2019 г. производителите ще подготвят устройствата си за съвместимост със системата. "През тази година ще се положат повече усилия за напълно стандартизиране и тестване на технологията. Ще се работи активно и върху подготовката на устройствата за нея, за да се гарантира, че могат да работят с технологията, когато тя стане по-масово достъпна", казва Дейв Ръсел, вицепрезидент за продуктова стратегия във Veeam. Големи имена като Qualcomm и Intel вече работят по 5G модеми за смартфони, автомобили и умни домашни устройства.

За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X