Анализи

Бизнесът и криптовалутите

CIO Media

Криптовалутите и технологията, на която са базирани те – блокчейн – са една от най-коментираните технологични тенденции в последните години. “Виртуалните пари” добиха популярност с появата на биткойн – която остава най-известната криптовалута и до днес, но далеч не и единствена. С времето интересът към нея доведе до появата на редица нови видове токъни, разработката на много от които доведе и до развитието на цялата блокчейн екосистема.

Доскоро обаче, въпреки че блокчейн технологията спечели много привърженици – употребата й вече се обсъжда дори като вариант за обезпечаване на изборния процес, а някои проучвания сочат, че тя ще генерира над 10.6 млрд. долара приходи до 2023 г. в глобален мащаб – криптовалутите генерираха много съмнения и недоверие.

Затова способстваха както големите амплитуди в цената на флагмана на виртуалните пари - биткойн – който в рамките на месеци достигна близо 20 000 долара, след което се срина наполовина, така и редица новини за престъпни схеми като тази на българите Константин и Ружа Игнатови. Създателите на платформата OneCoin са обвинени, че са организирали "многомилиардна пирамидална схема", което няма как да помигне за повишаване на доверието у потребителите.Криптовалутите обаче имат някои функционалности, които запазват живи надеждите, че пред тях има бъдеще.

Криптовалутите отблизо

Всички криптовалути имат едни и същи характеристики. Една от тях е, че транзакциите с тях са необратими – ако бъдат изпратени веднъж, връщане назад няма. При банките това не е така, тъй като винаги има вариант да се върне транзакцията. От друга страна, криптовалутите са псевдонимни. Потребителят получава определен адрес, който обикновено представлява дълга поредица от знаци и букви. Той се води като акаунт, но идентичността на собственика не е пряко свързана с него, което прави невъзможно разкриването на това кой стои зад транзакциите”, обяснява Радослав Драгов, експерт по блокчейн и криптовалути.

Едновременно с това трансферите с криптовалути са бързи и глобални, без да се съобразяват с физическите граници.

За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X