Анализи

Ще задълбочи ли неравенството роботизацията?

Иван Гайдаров

Роботите стават все по-добри в това да вършат човешката работа. Това вероятно е добре за икономиката, но определено има и някои сериозни недостатъци. Очаква се през следващото десетилетие машините да изместят хората от около 20 милиона работни места по цял свят, според доклад, публикуван в сряда от Oxford Economics, компания за глобални прогнози и количествен анализ. Това означава, че около 8,5% от световната производствена работна сила може да бъде заместена от роботи.

Докладът също така отбелязва обаче, че развитието на роботите може да генерира нови работни места също толкова бързо, колкото ги автоматизира, което от своя страна може да допринесе за неравенството в доходите.

Така или иначе, използването на роботи е във възход, а към днешна дата всеки нов интегриран робот измества средно по 1,6 работници, твърдят изчисленията на Oxford Economics, цитирани от CNN Business.

Разбира се, автоматизацията не е нова тенденция в производството, но в ограничени сегменти. Автомобилната индустрия например е използвала 43% от общия брой роботи в света през 2016 година. С времето обаче, роботите стават все по-евтина алтернатива на човешкия труд, отчасти и заради намаляващите разходи на технологиите. Средната единична цена на робот е спаднала с 11% между 2011 и 2016 г., изчисляват от Oxford Economics, като палитрата от процеси и контексти, в които те могат да бъдат използвани, постоянно се разширява. В същото време търсенето на промишлени стоки нараства.

Най-голям потенциал в развитието на автоматизацията има Китай. Азиатският гигант вече държи 1/5 от световните индустриални роботи, като всеки трети инсталиран робот в глобален мащаб се намира именно на негова територия. Според Oxford Economics "Пекин инвестира в роботи, за да се позиционира като световен лидер в производството" и към 2030 г. там ще функционират около 14 милиона робота, което ще им даде сериозна преднина пред останалите глобални региони.

Въздействието на този факт върху икономическата ситуация и продукцията в световен мащаб може да бъде огромно. Според оценката на изследователите към 20230 г. инсталираните роботизирани системи в Китай могат да надскочат с 30% сегашните прогнози, което ще доведе до 5.3% увеличение на световния БВП или 4.9 трилиона долара. Това е повече от планирания размер на БВП на Германия за тази година.

Но как това може да доведе до неравенство в доходите?

"Влиянието на тази голяма промяна няма да бъде равномерно разпределено по света и дори в рамките на всяка една страна. Нашите изследвания показват, че негативните ефекти от роботизацията се усещат непропорционално в регионите с по-ниски доходи в сравнение с тези с по-високи дори в една и съща страна", категорични са изследователите, като добавят, че това се обуславя от факта, че знаещите и иновативно настроени работници често са концентрирани в по-големите градове, а тяхната разбота е по-трудна за автоматизация. Затова и според доклада градските райони ще се справят по-добре с увеличената автоматизация.

X