Анализи

Може ли HarmonyOS да се превърне в реална алтернатива на Andorid и iOS?

Иван Гайдаров

Софтуерът с отворен код, триумфално представен на конференцията Huawei Developer в Китай, има да извърви още много път. Чрез HarmonyOS Huawei иска да успее там, където BlackBerry, Nokia, Microsoft и Mozilla се провалиха, и да създаде реален конкурент на Android и iOS.

Въпреки че все още e в началото на развитието си в това отношение, с лоялната си локална фенбаза и сериозните си финансови възможности, именно Huawei е компанията, която има наистина шанс да влезе в сериозна конкуренция с Google и Apple. За да се случи това обаче, има няколко ключови неща, които технологичният гигант трябва да вземе предвид.

Разработчици на трети страни

Това не винаги е най-привлекателната възможност, но е ключово изискване. Факт е, че ако нямате разработчици от трети страни, които да произвеждат и актуализират приложения за вашата операционна система, няма как да привличате потребители към нея.

Това беше една от основните причини BlackBerry OS и Microsoft Windows Phone да забуксуват и да не успеят да надскочат едноцифрените си пазарни дялове. Ако вашата OS не предлага функциите и услугите, които хората искат, те няма да продължат да я използват особено дълго време. Неспособността на Microsoft да намери разработчици за създаване и актуализиране на приложения за Windows Phone беше един от ключовите фактори за неговото фиаско. Това е и ключова причина, заради която Instagram никога не са поставяли Beta версия в платформата на Microsoft.

Apple и Google са добре известни с начина, по който ухажват разработчиците. Това е една от основните причини iOS и Android да имат такива солидни магазини за приложения и набори от функции, които постоянно се развиват, за да отговорят на нуждите на потребителите. Ако Huawei иска HarmonyOS да успее, трябва да направи същото и да се увери, че разработчиците поддържат и актуализират своите продукти.

Ексклузивни приложения

След като разполагате с разработчиците, се нуждаете от приложения, но това не трябва да означава просто еквивалентни функции на тези в Android и iOS.

Няма да е достатъчно HarmonyOS да получи достъп до най-важните платформи като Spotify, Facebook, Instagram, WhatsApp и Netflix. Ако Huawei иска HarmonyOS да успее наистина, ще трябва да включи и някои изключителни функции.

В сферата на приложенията, iOS и Android дават множество уникални функционалности и услуги. Те варират от изключителни игри до неща като Google Lens. Именно тези екстри ги отличават една от друга и позволяват на двете компании да доминират.

След това идва ред на инфраструктурата. Факт е, че Apple и Google генерират по-голямата част от приходите, които получават от iOS и Android, чрез самата инфраструктура на операционните системи и данните, които събират. Google не предлага Gmail безплатно от благотворителност, а защото ви иска в своята екосистема, използващи всички възможни услуги.

Това е нещо, с което Huawei не разполага в момента, и може да се окаже една от най-големите спънки за HarmonyOS извън Китай, където хората обикновено не използват магазини за приложения на трети страни при наличието на този на Apple или Google.

Първата универсална OS

На универсалната операционна система обикновено се гледа като на софтуерния Свети Граал. В случая става дума за OS, която може да работи на различни категории устройства, използвайки един и същ код. Подобна функционалност идва с различни предимства, главното от които е, че на теория позволява на разработчиците да пускат веднъж създадените продукти и те да имат достъп до всевъзможни устройства – от смартфони до автомобили.

Ако идеята ви звучи някак познато, това е нормално. Google и Apple говорят за създаването на универсална операционна система от години. Предполагаше се, че Apple планира да го направи, превръщайки iOS и MacOS в едно. Google по подобен начин сякаш се надява да постигне заветната цел с обединяване на ChromeOS и Android. И двата проекта обаче вървят изключително бавно.

Най-уникалната характеристика на HarmonyOS за разработчиците и потребителите е, че тя изначално ще стартира като универсална операционна система. Huawei дори има пътна карта за своето представяне на HarmonyOS. По-конкретно, компанията ще промотира HarmonyOS на смарт телевизора Honor Vision по-късно тази година, преди да я разпространи в "по-широк набор от интелигентни устройства, включително носима електроника и основните платформи на вашия автомобил" в рамките на следващите три години.

Ако наистина направи това, Huawei може да спечели ключово предимство пред Apple и Google.

Не шпионирай!

Ако приемем, че HarmonyOS спази изброените изисквания, идва и моментът, в който тя трябва да е напълно прозрачна пред потребителите, когато става дума за поверителност.

Факт е, че хората са все по-наясно как големите технологични компании използват данните им и в резултат на това могат да бъдат много мнителни по отношение на непроверени платформи.

Като добавим към това недоказаните към момента обвинения за връзки на Huawei с китайското правителство, и най-малкото подозрение, че новата OS шпионира потребителите, може да торпилира шансовете ѝ да успее в Европа и САЩ.

По-бързи актуализации на софтуера

Неспособността на Google бързо да актуализира устройствата до новите версии на Android е постоянен проблем и не се вижда възможност това да се промени скоро.

Извън серията Pixel, дори водещите телефони като Galaxy S10 обикновено се нуждаят от месеци, за да получат актуализация до нови версии на Android. Пример е фактът, че почти година след старта си Android Pie все още не може да работи на една четвърт от Android устройства.

Ако Huawei успее да намери някакъв начин за постоянно внедряване на актуализациите на HarmonyOS и увери потребителите, че цялата ѝ екосистема е актуализирана постоянно и отговаря на най-новите предизвикателства, това би могло да е от изключително значение.

X