Анализи

Плюсове и минуси на мулти-облачната стратегия

Иван Гайдаров

Безмилостната конкуренция на пазар на публични облаци предоставя на CIO редица възможности, ако иска да наеме софтуер или инфраструктура. Разликите в цената, бизнес изискванията и набора от функции често принуждават ИТ лидерите да търсят повече от един облачен доставчик, които да обслужват технологичните им нужди. Мнозина наричат това мулти-облачна стратегия.

Дефиниция за мулти-облачна стратегия

Повечето CIO приравняват мулти-облачната стратегия към използването на две или повече IaaS (инфраструктурата-като-услуга) платформи като Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure или Google Cloud Platform (GCP). Други - към комбинацията от един IaaS доставчик и SaaS (софтуера-като-услуга) инструменти от Salesforce.com, Workday, ServiceNow и други доставчици.

"Gartner обаче имат истински структурирано определение за мулти-облачна стратегия - умишленото използване на един и същ тип облачни услуги от множество обществени доставчици на облаци", казва Дейвид Смит, анализатор в изследователската компания. В тази конструкция едно мобилно приложение може да се движи динамично чрез контейнери или други технологии между AWS или Azure например въз основа на предписаните бизнес изисквания. Непрекъснатостта на работата, надеждността и сигурността на тези приложения се управляват и наблюдават през едно контролно табло.

"Малко компании покриват всички аспекти на концепцията на Gartner, тъй като подобно предписано, динамично мащабиране е трудно за реализация", казва Смит. Независимо от начина, по който определят мулти-облачната стратегия, от 52% от 1200 респонденти, използващи публичен облак, 81% работят с един или повече доставчици на публични облаци, показва проучване, проведено от Gartner през ноември 2018 г.

Плюсове на мулти-облачната стратегия

"Мулти-облачните стратегии се развиват по различен начин, но повечето CIO са склонни първоначално да внедрят един доставчик на публичен облак, след което да добавят още един или повече доставчици, за да ограничат зависимостта си от дадена платформа", казва Дейвид Смит от Gartner и добавя, че никой не иска да бъде затворен в определени рамки, когато се възползва от възможностите на облака.

Гъвкавостта и функционалността са сред основните причини ИТ лидерите да избират мулти-облачните стратегии. През февруари например, Пентагонът обяви, че се готви да направи AWS единственият доставчик на облачната инфраструктура с общо предназначение, но също така използва Office 365 и няколко обществени и частни облачни инфраструктури. "Това ни позволява да се възползваме от всички нови технологии на различните доставчици на комерсиални облаци и да създаваме приложения, които са много по-издръжливи и еластични", обяви тогава Дана Дийзи, CIO на институцията.


Плюсове и минуси на мулти-облачната стратегия

Zulily използва GCP при изготвяне на анализи и персонализиране на оферти на своите потребители на дребно, но когато потребителят направи покупка, транзакцията се изпълнява в AWS, където компанията за електронна търговия премества управлението на своите складове и други операции през 2018 г. Лука Фрианг, CIO на Zulily, коментира, че AWS дава на компанията способността да достига до иновации много по-бързо, което от своя страна помага да се обслужват по-добре клиентите.

Уморен от постоянните усилия за управлението на нарастващите инфраструктурни изисквания, необходими за поддръжката на софтуера за електронни здравни досиета, Джеймс Клутц, CTO на Novant Health, премества системата Epic в управляван частен облак, хостван от Virtustream. Но той също така използва Azure за анализ и софтуер за дълбочинно обучение и оставя отворена вратата за работа с AWS или GCP въз основа на бизнес нуждите си. По думит му използването само на един облак е недалновидно и времето ще покаже това.

Минуси на мулти-облачната стратегия

"Мулти-облачните архитектури включват поредица от компромиси. Много CIO се насочват към облака, за да намалят разходите си, но миграцията към подобна среда поражда и много предизвикателства в тази посока", казва Шридхар Васуведан, главен стратег на Insight Enterprises, който съветва компаниите как да използват облачен софтуер. По думите му в резултат на това CIO понякога харчат значително повече, отколкото са планирали.

Употребата на няколко облака едновременно също така води до по-голяма сложност. Контейнерите и софтуерът за оркестрация могат да направят приложенията преносими, но тяхното персонализиране и данните им може да не стигнат до следващия облак. "Освен това преминаването през множество облаци естествено крие повече рискове, поне теоретично, защото има повече допирни точки, които разширяват периметъра за заплахи за сигурността. Много данни остават "беззащитни" когато преминавате от един облак към друг", категоричен е Васуведан.


Плюсове и минуси на мулти-облачната стратегия

Има и проблем с хората, който трябва да се вземе предвид. "Предприятията, които консумират изчислителни услуги от AWS, Azure и GCP, имат трудности при набирането на достатъчно талант, за да гарантират спазването на изискванията за сигурност за всяка платформа, както и правилата им като цяло", казва Толга Тархан, технически директор на Onica, партньор на AWS. Тархан добавя, че е виждал компаниите да приключват с мулти-облачните си реализации след по-малко от 6 месеца, тъй като не успяват да отговорят на изискванията. "Екипите трябва да създадат инструменти във всички платформи и да изградят най-добрите практики за архивиране и сигурност. Това може да се превърне в предизвикателство", казва той.

Няколко съвета

Истинските мащабируеми мулти-облачни реализации все още са рядкост, казва Дейвид Смит от Gartner. Въпреки това, много CIO са започнали това пътуване. За тези, които все още не са, анализаторът от Gartner Лидия Леонг и Шридхар Васуведан, главен стратег на Insight Enterprises, предлагат следните препоръки:

Изберете стратегически партньори

Изберете един стратегически доставчик с големи възможности, но оставете вратата отворена, за да привлечете повече доставчици в последствие. Леонг обаче обръща внимание, че можете да започнете пилотен проект и направо с множество доставчици, тъй като това ще постави вашия ИТ екип пред предизвикателството да управлява мулти-облачна среда, което ще се превърне в плюс за него в един момент.

Обучете вътрешните си партньори

Вярвайки, че облачните услуги са стока, финансовите и организационните отдели могат да се опитат да окажат натиск върху ИТ отдела за избор на най-евтиния вариант. CIO трябва да гарантират, че тези му партньори разбират, че ключова ценност на облачните доставчици е тяхната иновационна сила и диференциацията на системата и че третирането им като стока ще намали бизнес стойността, казва Леонг.

Задаване на облачни правила

Изработете политика за облачни изчисления, която уточнява какви натоварвания на приложенията могат да бъдат осигурявани от облачните доставчици, съобразени с типа и дизайна им. Какви функции ще са необходими днес и какви в бъдеще? Васуведан казва, че трябва да бъде изминат дълъг път, докато компаниите се справят с предизвикателството на планирането и интеграцията на нови функции.

Интеграция и итерация

Работете с вашите DevOps екипи, за да развиете умения за интеграция между приложения и източници на данни, които са ситуирани в различни облачни среди, съветва Леонг.

X