Анализи

Как се представя Huawei на фона на американските санкции?

Иван Гайдаров

В сряда, Huawei обяви, че ръстът на продажбите й се възстановява през последното тримесечие, което предполага, че китайският технологичен гигант се справя успешно с усилията на администрацията на Доналд Тръмп да спре бизнеса ѝ по целия свят.

Съединените щати добавиха Huawei в черния списък за износ през май, като ограничиха достъпа на компанията до много американски доставки, от които се нуждае, за да произвежда своите смартфони и телекомуникационни съоръжения. По този начин американската администрация се опитва да ограничи приходите на Huawei, но отчетът на китайската компания за продажбите ѝ от януари до септември сочи ръст от 25% спрямо година по-рано - 86 милиарда долара. Сравнението с по-рано публикувани резултати води до извода, че увеличението на продажбите идва през тримесечието от юли до септември.

Huawei е водещи световен производител на оборудване за изграждане на клетъчни мрежи. В същото време обаче американските служби отдавна са обезпокоени, че китайското правителство може да използва продуктите на компанията за събиране на разузнавателни данни.

Предупрежденията на Вашингтон засега не успяват да спрат стремежа на Huawei. Китайският технологичен гигант иска да остане лидер в сферата, тъй като телекомуникационните оператори по целия свят в момента надграждат мрежите си до следващото поколение безжична технология - 5G. В отчета си за тримесечието от Huawei акцентират, че са подписали повече от 60 5G договора по целия свят, спрямо 50 преди няколко месеца.

Акциите на Huawei не се търгуват публично, което означава, че компанията няма законово задължение да обявява своите финансови резултати. Компанията започна да отчита тримесечията си едва тази година, но данните, които предоставя, не се одитират. Освен това тя може да си избира кои числа да споделя и кои не.

В случая например, технологичният гигант не предлага разбивка на последните си продажби по бизнес подразделения, което би осигурило по-добра представа за това как се отразява попадането му в американския износен черен списък.

Към момента забраната за търговия с Huawei не е всеобхватна. През последните няколко месеца администрацията на Тръмп разреши продажби на части към Huawei, но само такива, които се използват за поддръжка на съществуващи мобилни мрежи. Освен това някои американски доставчици смятат, че могат законно да продължат да продават на Huawei определени продукти, които се произвеждат извън САЩ.

Вашингтон се готви също така скоро да издаде лицензи за износ за някои американски компании, което може да помогне за облекчаването на напрежението във веригата за доставки на Huawei. В конферентен разговор с анализатори миналия месец главният изпълнителен директор на американския производител на чипове - Micron - Санджай Мехротра заяви, че ако компанията не е в състояние да получи лицензи, продажбите й към Huawei ще бъдат изключително затруднени.

Huawei вече усеща по-остро отсъствието на друг свой американски партньор. Тъй като компанията не може да работи с Google, най-новият премиум смартфон на Huawei - серията Mate 30 - беше пуснат на пазара без Play Store и следователно без нормален достъп до приложенията на Google.

Това няма значение за многото фенове на Huawei в Китай, където повечето услуги на Google така или иначе са блокирани, но може сериозно да навреди на представянето на компанията на европейския пазар и останалия свят, за които телефон без приложенията на Google - Maps, Gmail и YouTube - се превръщат просто в лъскава тухла.

Huawei казва, че е изградила собствена операционна система за смартфони – Harmony - въпреки че остава да видим дали компанията ще може да убеди достатъчно разработчици да създадат софтуер и услуги за нея, които биха могли да заместят тези на Google.

X