Анализи

9-те най-търсени вида ИТ специалисти

CIO Media

Пол Хелцел, CIO, САЩ

Според главните информационни директори всяка компания по същество е технологична фирма и търсенето на голямо разнообразие от умения създава сериозна надпревара за откриване на таланти. Появата на интерактивни технологии като добавена реалност и виртуална реалност затруднява много намирането специалисти в тези области. Разработчици на AR и VR в момента се откриват най-трудно според Hired.com, като ръстът на търсенето им е 1400% през 2019 г.

Този скок обаче може да е краткотраен. "Точно сега запълването на позициите за AR/VR инженери може да е трудно", казва Мехул Пател, СЕО на Hired. "Това наподобява ръста от 517% в търсенето на инженери на блокчейн, който наблюдавахме през 2018 г., след което той се нормализира до ръст от 9% през тази година. Затова аз очаквам да видим подобно нормализиране в търсенето на AR/VR инженери, което ще улесни запълването на тези позиции."

Фирмата за набиране на персонал Robert Half Technology отчита, че докато 67% от мениджърите, които наемат персонал, планират да разширят ИТ екипите си, близо 90% казват, че имат затруднения при намирането на кандидати с необходимите умения. Тук ние разглеждаме някои от най-трудните за наемане технически специалисти, от постоянно търсените като специалисти по сигурност и уеб инженери, до бързо развиващите се технологични роли като изкуствен интелект и машинно обучение.

Роли в облака
Архитекти на облаци, мрежови и системни администратори и професионалисти по сигурност в момента са сред най-търсените според Джим Джонсън, старши вицепрезидент на Robert Half Technology. "Всички роли, които имат нещо общо със сигурността в облака, включително администратори на сигурност и архитекти на решения за защита, са много търсени и за тях има много възможности. За всеки наличен кандидат в тази сфера има отворени около 10 работни места, а за инженери и архитекти има още по-голямо търсене", казва Джонсън.

През миналата година за частната фирма Cloudshare, вицепрезидент по проучване и разработване на която е Мъли Готлиб, най-трудно е било да намери необходимите й уеб инженери, с умения за разработване на софтуер за клиенти и сървъри, и DevOps инженери. "Предполагам, че положението през 2020 г. ще изглежда същото", казва Готлиб и прогнозира силна конкуренция при наемане на специалисти, свързани с облак, изкуствен интелект и големи данни.

С развитието и подобряването на технологията на корпоративния облак има растяща нужда и ограничено откриване на технически специалисти за работа с тази технология. "Не става дума само за преминаване към облака, но и за адаптиране на процеси и организации, за да има полза от уникалните аспекти на облака", казва Джо Беда, CTO на Heptio, а преди това на облачната VM услуга на Google. "Кандидатите за работа, които ще бъдат най-ефективни и търсени, са онези, които не само са овладели новопоявяващите се технологии относно същността на облака, но и с умения за справяне със стресови ситуации и за комуникация с хората, за ефективна работа, когато водят напред по-голямата организация."

Изкуствен интелект и учени за данни
Албърт Браун, старши вицепрезидент по инженеринг във Veritone, казва, че все по-усъвършенстваните инструменти за изкуствен интелект предоставят по-добри данни за вземане на бизнес решения. А наемането на AI талант означава удар в десетката при намирането на правилните умения у човек, който наред с другото знае и как да реши вашите бизнес проблеми.

"Учените и практиците в работата с данни добавят стойност за компаниите си, като идентифицират как да предоставят решения с изкуствен интелект, които са полезни за клиентите или водят до разширяване на бизнеса", казва Браун. "Учените за данни трябва да развият социални умения като емоционален интелект и комуникация, за да работят по-добре с екипни членове, които нямат задълбочени знания, и да разбират проблемите, които могат да решат заедно. Бизнесът не може да търси само технически квалифицирания кандидат за ролята, а по-скоро да заложи на неговите умения за решаване на проблеми."

Чад Кидър, глобален ръководител за таланти в ElectrifAi, потвърждава нуждата от таланти в областта на изкуствения интелект и анализа на данни и признава, че наемането за разнородност може да помогне за преодоляване на присъщи проблеми с технологиите.

"Голям фокус за нас е наемането на хората, които да донесат различни перспективи за компанията", казва Кидър. "Това позволява нашите продукти да решават проблеми, които са преобладаващи в нашата област, като например предразсъдъци, и дава възможност на компанията ни да се справя с трудни въпроси, пред които са изправени потребителите на продуктите.

Хибридни роли
Поради нуждата от владеене на множество умения хибридни роли като внедрени учени за данни, корпоративни архитекти и софтуерни архитекти са трудни за наемане и задържане, казва Хавиер Полит, член на борда на Quick Base и бивш CIO на Proctor and Gamble.

"Тези роли изискват не само дълбоко техническо майсторство и знание за бизнес домейна, но и социални умения и емоционален интелект. Тези набори от хибридни умения са уникални и представляват все по-голямото желание техническите професионалисти да бъдат в по-голям синхрон с нуждите на бизнеса", казва Полит. "Традиционно тези роли не изискват някой да еднакво силен в двете страни."

Поради това компаниите трябва да бъдат по-стратегически относно своите усилия при наемане, казва Полит, и да изграждат канали за квалифицирани разнообразни таланти. Тук Полит предлага да се работи директно с университетите, за да се покрие недостигът на талант.

"Когато си партнирате с университети, можете да им помогнете да съставят учебна програма, която гарантира, че техните студенти ще имат правилните технически знания и умения, които да ги направят по-търсени на пазара на труда, като същевременно отговорят на търсенето на различни технически дисциплини", казва той. "Партньорствата с университети също така ви дават възможността директно да наемате кадри от средата на най-добрите и талантливи дипломанти."

ИТ архитекти
ИТ архитекти, които могат да се справят с все по-сложен комплекс, предназначен за приложения от корпоративен клас, включително големи машини и микроуслуги, също са много търсени, казва Крис Бийвърс, CEO в NS1.

"Организациите имат по-голяма нужда от знания и умения, за да разберат и отключат стратегическия потенциал на фундаментални инструменти за управление и свързване на разпределени системи като управление на IP адреси и DNS", казва Бийвърс. "Организациите продължават да търсят начини да подобрят мащаба и скоростта на своите бизнеси, основани на приложения. Ще ги видим да изграждат цели екипи за "трафик", за да управляват тази функция като важна част от арсенала на DevOps. В резултат на това тези умения ще направят кандидатите по-конкурентоспособни и привлекателни за корпоративните ИТ екипи."

Убийствената комбинация: нови технологии + бизнес нюх
Макар че уменията и опитът в нови области като машинно обучение, интернет на нещата и блокчейн са желани, истинските еднорози са кандидатите, което не само притежават тези умения, но в същото време поглеждат и към бизнес резултата.

"Предизвикателството е не само да се намерят индивиди с уменията, но и хора, които могат да съберат две и две, за да създадат въздействие за бизнеса", казва Харли Липмен, основател и CEO на фирмата за подбор на ИТ кадри Genesis10. "Намирането на истински учени за данни продължава да е трудно. Компаниите се фокусираха върху обхващането на своите данни и отделни системи. Сега те се фокусират върху това как да използват данните, за да подобрят вземането на бизнес решения и да създадат конкурентно предимство."

Специалисти по тестване за проникване с научно мислене
В някои области намирането на правилните технически умения е по-малък проблем от намирането на кандидати, способни да разрешават проблеми. Уменията в областта на киберсигурността например са много търсени, но проактивното мислене е факторът, който прави високо ценените специалисти по тестване за проникване трудни за привличане.

"Много специалисти по тестване могат да изпълняват тестове, да намират бъгове и дори да ги използват", казва Дъг Барбин, главен анализатор по киберсигурност в Schellman & Co. "Ако не можете да намерите и изразите по ясен начин риск и заплаха, тези отчети също стават шум и могат да доведат до грешно действие или бездействие. Вечният студент или учен - винаги търсещ нови предизвикателства и начини за правене на нещата - са типовете социални умения, които невинаги са често срещани, но струват теглото си в злато, когато ги откриете."

Одитори на сигурност с дълбоки умения за разследване
Одитори на сигурност са друга позиция, за която мениджърите по наемане на кадри казват, че имат проблем с намиране на кандидати.

"Можете да наемете хора със задълбочени познания в облачни технологии и виртуализация, операционни платформи Linux и мрежови и защитни технологии", казва Барбин. "Но ако те нямат уменията да разговарят с разработчици, да оценяват контролни групи, да задават трудни въпроси и - което е по-важно - да документират откритията си съгласувано, каквато и експертиза да имат в конкретната технология, в крайна сметка тя е ненужна."

Технически преводачи
Редица мениджъри по наемане на кадри ни казват, че имат изключително големи затруднения при намирането на ИТ мениджъри, които могат да говорят с нетехнически персонал, казва Елиша Томпсън, мениджър на филаделфийския филиал за наемане на ИТ кадри в Addison Group.

"Трудно е да се намерят кандидати, които да навлязат в който и да е тип бизнес среда и да преуспеят", казва тя. "Това е особено вярно за ролите в областта на киберсигурността и DevOps, където бизнес културата играе голяма роля в професионалното развитие."

DevOps инженери и други динамични, гъвкави разработчици
Нуждата от технически специалисти с опит в DevOps не е нищо ново. Въпреки това организациите казват, че имат проблем при намиране на таланти за тази жизненоважна роля.

"DevOps набират популярност поради техните огромни възможности за спестяване на разходи наред с оптимизирането на инфраструктурата и много компании търсят тези умения с малък или никакъв успех", казва Джанкарло Дивеке, президент на Unosquare. "Повечето таланти са попаднали в DevOps погрешно и след това се налага да се учат в движение."

Особено трудно е да се изгради екип за DevOp, който да може да е гъвкав, тъй като ролята се развива, казва Сара Лахав, CEO на SysAid Technologies.

"Ние успяхме да привлечем немного талантливи кандидати с уникални умения в последните няколко години", казва Сара Лахав. "Това означава, че все още се затрудняваме да открием динамични хора, които имат опита, концентрирайки се върху DevOps. Като цяло сега е най-трудно да се намерят динамични ИТ кандидати, които имат уменията за промяна и приемане на промяната на базата на реална обратна връзка."

Матю Небра, съосновател на OpenClassrooms, потвърждава, че служителите с динамичен опит са едно, но намирането на истинска динамика е по-обезсърчително. "Всеки човек, запознат с техниката, може да следва същите стъпки за постигане на успех на проект или разрешаване на проблем, но едно от най-трудните и най-тежките за обучение умения е истинската динамика. Важно е, разбира се, да се намери човек, който има умения в програмен език като Python например, но сега е изключително важно да се намери човекът, който има тези умения и който ще може да се учи, адаптира и развива, ако са необходими други цифрови умения", казва Небра.

Как да намерите своя еднорог
Трикът за попълване на трудните вакантни места започва с описанието на работата, казват специалистите по набиране на кадри. Описание на работа с толкова много изисквания, че е трудно да се прочетат, почти ще отблъсне кандидатите. Така че първият съвет, който специалистите предлагат, е да се избягва объркването на потенциалните кандидати.

"Може да изглежда добра идея да опишете изискванията за работата възможно най-изчерпателно, но в действителност това може да отблъсне квалифицирани кандидати, които биха били много подходящи за работата", казва Джейсън Хеймън, мениджър по пазарни проучвания във фирмата за набиране на ИТ персонал TEKsystems. "За да се противопоставим на това, ние работим с ИТ мениджър, персонал на ниво линия и експерти по подбор на персонал, за да създадем реалистично описание на работата, което да увеличи броя на кандидатите."

Работата в близко сътрудничество със специалисти по подбор на кадри за изясняване на нуждите ви от персонал е добре прекарано време, казва Вурийс от Via Robotics, който предлага някои съвети за подобряване на процеса.

"Ние трябва да даваме на нашите специалисти по набиране на персонал много съвети и обучение за конкретните роли, които търсим", казва Вурийс. "Например инженер на контроли има няколко свръхнатоварени роли в зависимост от отрасъла, в който се използва. Но след няколко кръга на подбор на кандидати степента на попадане на подходящи хора се увеличи значително. Сега ние имаме страхотни работни отношения с нашите специалисти по набиране на персонал, които разбират бизнеса ни и какво търсим."

Когато търсим да наемем дефицитни кадри, вглеждането в собствените ни редици може да бъде печеливша стратегия, особено за позиции, свързани с конкретни заплахи за сигурността, пред които може да се изправи организацията ви, казва Тим Хелминг, изследовател по сигурност и директор продуктов мениджмънт в DomainTools.

"Някои от уменията, идентифицирани от ръководителите на дейности по сигурността като най-критични, са по-малко технически", казва Хелминг. "Критично мислене, любопитство, решаване на проблеми, сътрудничество и други социалредакцияни умения са много търсени и може да бъдат открити. Когато търсите персонал в тази светлина, всяо предприятие може да има изключителен суров талант за своя екип точно между своите стени."

Превод и редакция Мариана Апостолова

X