Анализи

Smart Home 2.0 – еволюцията на свързания дом

Иван Гайдаров

Все повече уреди в домовете ни използват комуникационната мрежа и 5G ще засили тази тенденция, но проблемите пред сигурността остават предизвикателство.

"Умният дом" е една от технологичните концепции, които преживяват най-бурно развитие през последните години. Все повече уреди с времето придобиват "интелект" и стават част от домашната екосистема от следващо поколение. По този начин, ако допреди няколко години устройствата, които използваха домашните безжични мрежи, бяха основно компютри, телефони, лаптопи и таблети, в момента те са комуникационна среда за уреди като телевизори, хладилници, печки, климатици и въобще всевъзможна домашна техника.

Изследователите сочат като основоположник на комерсиалната идеята за "умен дом" появата на първия интелигентен термостат Nest през 2011 г. Същата година на пазара се появява и първият широко разпространен виртуален асистент - Siri на Аpple. Той играе ролята на катализатор за пазара на интелигентни устройства за дома с възможностите, които дава за гласов контрол. Няколко години по-късно в последния си доклад за развитието на пазара на "умни домове" от IDC прогнозират, че до 2025 г. той ще генерира над 1,4 милиарда доставки, като 418 милиона от тях ще бъдат развлекателни видеоустройства, 308 милиарда - такива за сигурност на дома, 200 милиона умни говорители, а 471 милиона от доставките ще включват други свързани устройства, вариращи от интелигентни часовници до свързани фитнес машини.

Концепцията за "умен дом" обаче не само набира все по-голяма популярност, но също така се развива и от гледна точка на технологичната обезпеченост и възможностите, които предоставя на потребителите. "Първо се появи свързаният дом. След него дойде ред на Smart Home 1.0, тъй като потребителите свикнаха да приемат и използват свързаните устройства. Сега сме на прага на Smart Home 2.0, в рамките на който устройства и софтуер работят заедно и безпроблемно разбират човека в домакински контекст и генерират хиперперсонализирани преживявания", обясняват експертите от Horowitz Research и Plume. Компанията за маркетингови проучвания и една от първите в света платформи, предлагащи услуги за "умен дом", обединяват усилията си за изготвянето на доклада How Optimization, Security, and Personalization are Shaping Smart Home 2.0, който набелязва основните насоки за развитие на концепцията в следващите години.

Smart Home 2.0
Според създателите на доклада How Optimization, Security, and Personalization are Shaping Smart Home 2.0 следващото еволюционно ниво на концепцията за "умен дом" ще бъде базирано на облачна рамка, захранвана от изкуствен интелект, която ще осигурява "безпрецедентна оптимизация, персонализация и киберсигурност" за потребителите. "Въпреки че възможностите на "умния дом", на които се радват хората днес, често се определят като трансформационни, от технологична гледна точка те все още са по-скоро тромави. Устройствата са свързани, но не задължително и помежду си, а потребителският опит може да бъде контролиран, но не и напълно персонализиран. В същото време инвестициите в технологии бързо остаряват и постоянно трябва да бъдат актуализирани, което води до доминацията на няколко основни платформи, докато новите играчи са възпрепятствани да влязат бързо на пазара", анализират проблемите в сектора от Horowitz Research и Plume и посочват, че преходът към Smart Home 2.0 "ще бъде наистина революционен". По думите им той ще донесе високо персонализирано потребителско изживяване благодарение на възможностите на изкуствения интелект, като същевременно осигури "уникална видимост и инструменти за доставчиците на интернет услуги, с които те да отговорят на нуждите на потребителите".

Домашната мрежа в развитие
Анализаторите от двете компании посочват, че тази персонализация ще превърне услугите на доставчиците на интернет от "неидентифицирана стока" в "уникален и диференциран продукт", чиито характеристики и предимства ще бъдат ясно разграничими. Важна роля в този процес се очаква да играят и навлизането на 5G и начинът, по който мрежата от ново поколение ще промени домашния достъп до интернет. "Докато все повече потребители обръщат поглед към свързания дом, ще бъде изключително важно за доставчиците да бъдат в състояние да идентифицират променящата се динамика около домашната интернет връзка и да се адаптират към нея - смущения, нива на използване, претоварване на трафика. Само по този начин доставчиците ще могат да гарантират възможно най-доброто потребителско преживяване за всяко устройство", се казва в доклада. Именно затова диференциацията на широколентовите услуги ще става все по-важна както за потребителите, така и за самите доставчици.

Друг аспект на мрежата при Smart Home 2.0 е изместването на фокуса от скоростите за сваляне към тези за качване на данни. Според статистиката на платформата за "умни домове" Plume например в периода 2018-2019 г. изходящият трафик се е увеличил с близо 9% повече от входящия. "Увеличената нужда от добри скорости за качване на данни се обуславя от все по-голямото разпространение на умни уреди като охранителни камери и устройства за следене на малки деца и домашни любимци. Тъй като потребителите продължават да изграждат екосистемите на своите интелигентни домове, изискванията към
скоростта за качване на информация ще продължат да нарастват - както и информираността на потребителите и разбирането за важността на този параметър", категорични са от Horowitz Research и Plume и предупреждават, че цялата тази "засилена широколентова дейност" означава допълнителна тежест за домашните Wi-Fi мрежи.

Недоверието остава основно предизвикателство
Променената вследствие на COVID-19 глобална ситуация и ограничителните мерки, въведени заради пандемията, подчертаха за пореден път значението, което киберсигурността може да има за съвременните общества. Това допълни общата тенденция потребителите да стават все по-загрижени за своята дигитална сигурност, което очаквано се превръща в очакване към доставчиците на услуги да носят основна отговорност в това отношение.

"Умният дом", както и Интернет на нещата (IoT) като цяло, не само не прави изключение от общата тенденция, но е и една от технологичните концепции, която продължава сериозно да притеснява потребителите по отношение на сигурността на събираните данни. 63% от респондентите в международно проучване на Consumers International и Internet
Society посочват, че намират начина, по който свързаните устройства събират данни за хората и тяхното поведение, за опасен. Именно опасенията от следене възпират цели 28% от потребителите, които не притежават умни уреди, да направят тази крачка.

"Тези опасения не са неоснователни. Грандиозни пробиви в сигурността като това в системите на Marriott, което засегна 500 милиона клиенти на хотелската верига и компрометира чувствителна информация за тях, както и случаи като изтичането на критични данни за 143 милиона потребители на Equifax доведоха до множество бомбастични заглавия и
предизвикаха широко безпокойство у потребителите. Неотдавнашното хакване на домашна камера Ring, разположена в спалня на 8-годишно момиченце, и други подобни инциденти също се оказаха сериозни удари върху потребителското доверие в умните уреди", смятат създателите на доклада How Optimization, Security, and Personalization are Shaping Smart Home 2.0.

Ролята на 5G
Разгръщането на 5G инфраструктурата и възможностите, които тя дава за диференциация на широколентовата връзка, ще даде допълнителна инерция на развитието на концепцията за "умен дом" към нейната версия 2.0. Тя ще промени и начините, по които потребителите използват домашните си мрежи, чрез нови канали за доставка на съдържание като добавената или виртуалната реалност и приложения, които тепърва ще разкрива 5G свързаността.

"Редом с това обаче предизвикателствата на терена на сигурността, които ще трябва да адресира концепцията Smart Home 2.0, също се увеличават. Последният доклад на NIS Cooperation Group for the European Union Member States, публикуван през октомври 2019 г., например очертава няколко нови проблема пред киберсигурността в мрежите от следващо поколение. Също през октомври 2019 г. изданието Techcrunch публикува материал "Изследователи по сигурността от университета "Пърдю" и Университета в Айова са открили близо дузина уязвимости в 5G мрежите", предупреждават в заключение авторите на доклада.

Така технологиите и възможностите, които предоставят иновативните концепции като Smart Home 2.0, продължават да се развиват ръка за ръка със страховете на потребителите относно начините, по които те могат да компрометират личното им пространство. Кое от двете ще надделее в крайна сметка и дали прогнозите на изследователските компании ще се окажат верни зависи до голяма степен от самите производители на устройства и доколко те ще разчетат правилно сигналите, които получават от потребителите. Технологичният скок, който се очаква да катализира 5G, прави тази мисия още по-трудна, тъй като дори възможностите за максимална персонализация на услугите за умния дом, които предлага следващият еволюционен стадий на концепцията, надали ще бъдат достатъчно апетитни, ако всеки с малко повече познания може да влезе в спалните ни.

X