Анализи

Коботи се борят срещу COVID-19

Робърт Христов

Коботите се очертават като огромна сила, която е способна да помогне в глобалната битка срещу COVID-19. От решения за дезинфекция, до помощници в тестването на пациенти - вижте как коботите на Universal Robots допринасят за глобалния отговор на пандемията.

Дезинфекция посредством коботи

С разпространението на пандемията започна да се наблюдава огромно търсене на ефективни технологии за дълбоко почистване и дезинфекция, които не включват директен контакт на човек с райони, където е имало потенциално заразени хора. В средата на април изследователи от Технологичния университет Нанянг (NTU) представиха своето решение на този проблем, разкривайки eXtremeDisinfection roBOT (XDBOT), който е съставен от монтиран на мобилна платформа UR5 кобот, снабден с електростатичен разпръскващ накрайник.

Изследователите програмират кобота да имитира движенията на човешка ръка, така че да може да извърши дезинфекция дори и в труднодостъпни зони като пространствата под легла и маси - функция, която традиционните дезинфекционни роботи не предлагат. Разпръскващият накрайник и големият 8,5-литров резервоар за дезинфекция позволяват на XDBOT бързо да разпространява дезинфектанта в широка зона, без да се изключва възможността за дълбоко почистване.

Друга важна характеристика на XDBOT е, че е полуавтономен. Това позволява на почистващия персонал да контролира кобота дистанционно чрез таблет или лаптоп, като по този начин се избягва контакт с потенциално опасни зони.
Само с едно зареждане, коботът е способен да работи непрекъснато в продължение на четири часа. XDBOT е успешно тестван в обществени зони в кампуса на NTU като екипът вече се подготвя да изпробва технологията ѝ в местните публични болници.

Също през април, екип от Университета в Южна Калифорния (USC) разкри своя прототип Agile Dexterous Autonomous Mobile Manipulation System-UV (ADAMMS-UV). Подобно на XDBOT, той използва UR5 кобот, монтиран на мобилна платформа, но вместо да разпръсква дезинфектант, ADAMMS-UV използва UV дезинфекционна пръчка с допълнителен източник на UV светлина, който е монтиран върху основата. Така, UV светлината е способна да разгради ДНК-то на вируса.

Обoрудван с накрайник от партньорите на UR+ в Robotiq - ADAMMS-UV - позволява почистване на труднодостъпни повърхности. Подобно на XDBOT, ADAMMS-UV може да се управлява дистанционно, като гарантира, че работниците спазват правилата за социално дистанциране и избягват риска от евентуална инфекция, а монтираните на кобота камери, подпомагат операторите при навигирането. Time-of-Flight камерата върху роботизираната ръка сканира околностите и използва инфрачервена светлина за определяне на дълбочината. Прилагайки тази визуална информация, ADAMMS-UV изгражда 3D модел на зоната, която трябва да бъде дезинфекцирана.

Екипът успешно е тествал прототипа в лабораторията. Извършва се и допълнително тестване и валидиране, за да се гарантира, че технологията може да се използва на обществени места, включително болници, хотели и офиси.

Тестване за COVID-19 с коботи

Освен всичко друго, COVID-19 доведе и до безпрецедентната нужда от медицински тестове. В отговор на това изключително търсене, съоснователят на Universal Robots - Есбен Остергард, насочи творческите си сили към проектирането и разработването на първия в света автономен робот, който взема гърлен секрет. Роботът е лансиран от Lifeline Robotics, компания, съосновател с института Maersk Mc-Kinney Moller в Университета на Южна Дания (SDU).

Разработен в сътрудничество с изследователи по роботика от SDU, роботът използва UR3 роботизирани ръце, снабдени с персонализиран 3D-отпечатан накрайник. Процесът е изключително прост и започва от пациента, който сканира личната си карта. Роботът веднага подготвя комплекта за вземане на пробата, който се състои от епруветка с отпечатан идентификационен номер, и стерилен тампон. След това, той захваща тампона и използвайки вградената си система за зрение, идентифицира правилните точки за натривка от гърлото на пациента.

Щом процесът на вземане на гърления секрет завърши, ботът поставя пробата в епруветката, след което я завива и подготвя за изпращане в лаборатория за анализ. Целият процес трае общо около 7 минути, като самата натривка отнема само 25 секунди. Системата беше официално пусната в Дания в края на май.

Заложената гъвкавост на UR коботите спомага за подкрепата на бързото развитие и внедряване на автоматизацията - функция, която наистина излиза на преден план във времена на криза като днешните

X