Анализи

COVID-19 удари корпоративните портфейли

Деницa Дженева

Разходите за ИТ спадат с 8%, инвестициите в центрове за данни ще пострадат най-тежко

Анализаторската компания Gartner отчита, че глобалните разходи за ИТ през 2020 ще възлязат на 3.4 трилиона долара, което е спад от 8% спрямо 2019. Като причина специалистите посочват пандемията от COVID-19. През януари Gartner прогнозира, че ИТ инвестициите в световен мащаб ще достигнат 3.9 трилиона долара и ще отбележат ръст спрямо миналата година от 3.4 на сто.
Новите очаквания на анализаторската компания са, че всички пазарни сегменти - от корпоративния софтуер до комуникационните услуги - ще отчетат спад, като най-сериозно засегнати ще са сегментите хардуерни устройства и системи за центрове за данни.

"Главните информационни директори преминаха в режим на оптимизация на разходите и запазване на бюджет за спешни случаи. Това означава, че инвестициите ще бъдат намалени и пренасочени към операции, които поддържат непрекъсваемостта на бизнеса", коментира вицепрезидентът по проучванията на компанията Джон-Дейвид Лъвлок.

Той допълва, че възстановяването няма да следва предходните модели, тъй като се очаква да се създадат шокови ситуации както при доставките, така и при търсенето, особено с намаляване на ограниченията. "Възстановяването изисква промяна в мисленето на повечето организации. Ще трябва да се направи рестарт и след това да се фокусират върху движението напред", допълва Лъвлок.

Според проучването все пак не всичко е в застой, някои области като дистанционната работа и публичните облачни услуги са светлият лъч в прогнозата с очакван ръст от 19 на сто през тази година. Клауд базираната телефония и конференции също ще достигнат високи нива при разходите с очаквани ръстове от респективно 8.9% и 24.3%.

"През 2020 някои дългосрочни облачни проекти могат да бъдат отложени, но като цяло разходите за облачни инициативи, които досега Gartner предвиждаше за 2023 и 2024, ще бъдат достигнати още в началото на 2022", отбелязва още Лъвлок.

Ръст в ERP, роботизираната автоматизация на процеси и анализите
В друго свое проучване, проведено сред 161 финансови мениджъри и публикувано през юни, Gartner открива, че 24% от анкетираните предвиждат ръст в разходите за роботизирана автоматизация на процеси (RPA), 20 на сто ще увеличат разходите си за облачни ERP технологии и 19% ще вложат повече средства в инструменти за анализи.

"COVID-19 обърна начина, по който работят повечето организации, буквално за една нощ. Компаниите в момента функционират в дистанционен режим, с намален екип, който движи ключовите процеси и под постоянно напрежение да намали разходите. По тази причина компаниите бързат да се преместят в облака, добавят повече роботизирана помощ в процесите си и разчитат на по-сложни анализи, за да планират работата си в несигурната среда", казва Александър Бант, вицепрезидент по изследванията на Gartner Finance Practice.

Като изключим облачните ERP обаче, целият сегмент "корпоративен софтуер" не се представя добре в кризата, се твърди в изследване на Statista. През 2020 се очаква разходите в сектора да спаднат с 6.9% спрямо миналата година и да възлязат на около 426 млрд. долара, открива Statista в свое скорошно проучване. Подобно на ИТ услугите пазарът на корпоративен софтуер отчете голям ръст през последните години, като за периода между 2009 и 2019 приходите от подобна дейност се удвоиха.

Годишният ръст на корпоративния софтуер надхвърляше 10% и това превърна този пазар в най-бързо развиващия се в цялата индустрия. Причина за това беше фактът, че тези програми отговарят на конкретни нужди на организациите, най-често по отношение на ефективността на основните бизнес процеси. Много подсегменти като софтуерите за управление на бизнес процесите (BPM), за планиране на ресурсите на организацията (ERP) и за управление на контактите с клиенти (CRM) нараснаха до масивни самостоятелни пазари. CRM например се фокусира върху анализа и подобрението на отношенията с настоящите клиенти и привличането на нови и неговите продажби донесоха 28 млрд. долара през 2019. ERP пък се фокусира върху събирането на корпоративни данни и приходите от него през миналата година са достигнали 84 млрд. долара, отчита още Statista. Подобно на колегите си от Gartner, анализаторите от Statista също отбелязват като причина за спада пандемията от COVID-19.

Според Cisco инвестициите са готови за отскок след пандемията
Откритията на Gartner се припокриват с резултатите, които големите технологични гиганти като Cisco, Arista, Juniper и други обявиха напоследък. Cisco например съобщи, че приходите на компанията за третото тримесечие са намалели с 8% до 12 млрд. долара. Мрежовият производител прогнозира и допълнителен спад в размер между 8.5 и 11.5 на сто за следващия отчетен период.

Изпълнителният директор на Cisco Чък Робинс посочи няколко области, в които компанията очаква да види инвестиции въпреки настоящата ситуация. Сред тях е училищното обучение. "Училищата направиха всичко възможно да осигурят дистанционно обучение през март, но в спешен режим. Сега трябва да се погрижат за изграждането на по-дългосрочна архитектура, която да използват занапред", казва Робинс.

Друга област, която ще получи голям обем инвестиции, е телемедицината. Там също се очакват сериозни проекти за изграждане на стабилна инфраструктура за дълго ползване. Освен клиниките и болниците тук се включват и фармацевтичните организации, които ще я използват за изследвания.

Заедно с това Робинс споделя, че се наблюдават много потребители, които не са в центъра на кризата, но търсят начини да ъпгрейднат остарялото си оборудване и използват случая да модернизират техниката. Някои ръководители казват, че "повече няма да бъдат толкова неподготвени и ако има нова вълна на COVID-19 през есента, сега е моментът да свършат много работа по обновлението", допълва Робинс.

X