Анализи

Биткойнът е естествено продължение на идеята за парите

Майя Бойчева-Манолчева

Владислав Драмалиев, директор на фондация "Битхоуп" и основател на Sofia Crypto Meetup

Биткойнът отново е в подем. От 4748 долара през март в края на годината той достигна почти до 30 000, а през януари 2021 г. вече беше 40 000. Това накара редица анализатори да заявят, че криптовалутата е в нов балон, да сравняват ситуацията с 2017 година, когато отново ценатa ѝ претърпя голям ръст и спад.

Балон ли е биткойнът?

Биткойнът не е балон. Той преминава през балонни фази, когато ентусиазмът на инвеститорите се покачи прекалено много. Тъй като той е нов и уникален актив, през цялото си съществуване досега през тези вече 12 години постоянно преминава през фази на търсене и определяне на цената му спрямо фундамента. А фундаментът е, че това е първата криптовалута, първият блокчейн, създаван някога. Той е световно популярен бранд. Но по-важното според мен са неговите характеристики като съхранител на стойност или въобще като дигитална стойност - той е ограничен и няма да бъдат създадени повече от 21 милиона биткойна. На всеки друг актив в този свят обемът може да се увеличи, дори и на златото. Когато цената на златото се покачи, добивът се увеличава, а с него - и предлагането, и цената се саморегулира. Докато при биткойна е различно. Физически и математически е гарантирано, че няма да има повече от 21 милиона.

Другото характерно за биткойн е, че той може да бъде лесно съхраняван. Въпреки че Рей Далио (американски милиардер и инвеститор - бел. ред.) смята, че това не е така, според мен един хардуерен портфейл за 70 евро предоставя изключително добра защита. Да не говорим, че има и много добри други варианти, дори бих казал - по-добри, като решението на компанията Casa с цена около 120 долара на година. При него преместването на биткойните става при наличието на два от три ключа. Поради дигиталната си същност биткойн не заема физическо пространство - няма нужда от трезор. Отделно от това биткойните могат да се изпращат до другия край на света без значение сумата, която се трансферира срещу символична малка такса. Това при златото може да стане много по-трудно. Например 100 милиона в злато е изключително трудно да бъдат транспортирани от България до Щатите, докато милиарди в биткойн могат да сменят собственика си с такса от порядъка на 1 - 40 долара до всяка точка на света за около един час, по всяко време на денонощието, 365 дни в годината. Тези му характеристики го правят изключително подходящ за модерното високотехнологично общество, в което се превръщаме. И като добавим към това и фактa, че новите поколения са изключително технологично ориентирани, смятам, че биткойнът е просто естественото продължение на идеята за парите. Хората започват да разбират все повече какво представляват парите, кой ги контролира, притесняват се от инфлацията, следствие на икономическия колапс, на който сме свидетели заради коронавируса, и от това огромно печатане на пари, което се случва. На фона на това биткойнът и криптовалутите започват да изглеждат като добри опции. Не казвам, че златото не е вариант. Напротив, златото се използва като съхранител на стойност хиляди години, неговата цена има дълга история. Профилът му е нискорисков в сравнение с този на биткойн, Но от гледна точка на проценти и цена - каквото е имало да се случва със златото, се е случило. Златото може би ще ви предпази от инфлация, ще ви защити от сериозни спадове на пазарите на акции, но няма да ви донесе възвръщаемостта на криптовалутите.

Какви са очакванията ви за цената на биткойна?

Според мен в средносрочен и дългосрочен план тя ще се покачва. Навлизаме в бичи пазар (от Bull Market - бел. ред.), като този бичи пазар в един момент ще прерасне в балон. Все още не сме достигнали до този момент. Смятам, че биткойнът в момента не е правилно оценен, особено имайки предвид, че тепърва очакваме големи финансови институции и инвеститори да навлизат. Най-големите финансови институции все още са извън него, но според мен и това ще се случи.


Владислав Драмалиев, директор на фондация "Битхоуп" и основател на Sofia Crypto Meetup

Владислав Драмалиев, директор на фондация "Битхоуп" и основател на Sofia Crypto MeetupДобре ли е сега да се инвестира в криптовалути?

Една инвестиция във високорисков актив би следвало да бъде направена с идеята, че тя може да бъде изгубена 100%. В този смисъл според мен е добре да се инвестира сега, но това да стане само със суми, които сте готови да изгубите, или суми, които не са ви необходими, за да преживявате през следващите две, три, четири години. Съвсем възможно е по някаква причина цената на биткойна да падне. Наскоро биткойнът достигна на цена до 42 хил., а в момента е на 35 хил. Тоест, ако сте влезли при цена на биткойна 40 хил. (и сте си купили един биткойн), сега сте с 5000 долара назад, което за много инвеститори може да е доста шокиращо. Най-вече зависи от профила на инвеститора. Но ако се вземе предвид в дългосрочен план от над 4 години, според мен по всяко време е добре да се инвестира в криптовалути, като най-добре е това да се случва поетапно - с определена сума всеки месец. Разбира се, моментите, когато цената не е на най-високите си стойности, достигани някога, са най-подходящи. През март миналата година биткойнът беше 4 хил. долара.

Кои криптовалути са най-подходящи за инвестиции?

Биткойнът си е криптозлатото за мен и със сигурност трябва да присъства в портфолиото ви. Следващият друг интересен криптоактив определено е етърът. Докато биткойнът изпълнява функцията на система, която е много защитена и много ограничена от гледна точка на протокол (което я прави и много скъпа за атакуване), етериум залага на друго преимущество - възможността му буквално да се превърне в глобален компютър. Една глобална, неутрална, програмируема инфраструктура, която не може да бъде цензурирана и която не се притежава от нито една държава или компания. И всъщност тази инфраструктура, имайки предвид, че позволява да се автоматизират голям брой процеси, да се създават буквално нови финансови услуги, за мен е логичната еволюция на световната банкова и финансова инфраструктура. Разбира се, има много сериозни проблеми, свързани с мащабируемостта, но на тях в момента се обръща сериозно внимание и съм сигурен, че ще бъдат преодолени през следващите една или две години. В този смисъл смятам, че етериум е другият много силен и много интересен проект. Възможно е той дори да се справи по-добре по отношение на покачване на цената през 2021 година, както направи през 2020 г. Зад него в момента на практика стои цялата DeFi екосистема, която се разви изключително бързо през 2020 г. В DeFi се предлагат услуги, които в реалния свят не съществуват.

Например лихвените проценти. В DeFi екосистемата говорим за от 5 до хиляди проценти лихва върху депозити дори в стейбълкойни (стабилните монети са криптовалута, чиято стойност е закачена към дадена валута, най-често към долара). И всъщност, ако имате 1000 долара в банката и ги обмените в 1000 стабилни монети, дори използвайки напълно регулиран стейбълкойн като USDC, и след това ги депозирате в някой от популярните DeFi протоколи, вие ще получите много по-висока лихва, отколкото тази в банката, без реално повишаване на риска. USDC стейбълкойните се управляват централизирано и на практика не могат да бъдат откраднати. Такъв тип услуги, от които всеки може да се възползва, без значение в коя точка на света се намира, ще привличат все повече и повече хора. Това вече се случва.

Едни от най-популярните DeFi платформи в момента са децентрализираните борси като Uniswap, където всеки може да добави и своя токен и всеки може да го търгува. Други популярни услуги са платформите за предоставяне на заеми като AAVE и Compound. Тази паралелна банкова и финансова система, която се създава в момента, е изключително интересна и според мен криптовалутите в нея ще се справят дори по-добре процентно от биткойна. Разбира се, те са още по-рискови от биткойна, но до някаква степен рискът е оправдан. Да обобщя - биткойните са добра инвестиция, както и етърът, и DeFi токените като Aave, Chainlink, Uniswap, Synthetix, Compound, Uma, 1INCH, Mettalex,Beam, Balancer, Nexus Mutual. Това са тези, които на мен са ми много интересни и които в момента се справят изключително добре. Uniswap се покачи през последните седем дни с 43% (в началото на февруари - бел. ред.), Aave - с 21%, Compound - с 52%, Uma - с 56%, 1INCH - 100%, Nexus - 17%, Balancer - с 52%, Mettalex - с над 50%.

Заговори се за регулации. Могат ли да бъдат регулирани криптовалутите и какъв според вас ще е резултатът от тази регулация?

Всъщност регулациите според мен бяха много опасни през 2017 г., когато беше така нареченият ICO бум. В момента по-скоро, въпреки това, което казват Джанет Йелън (американски юрист и банкер, финансов министър на САЩ - бел. ред.) и Кристин Лагард (председател на Европейската централна банка - бел. ред.), става въпрос за това кой е най-добрият начин да бъдат регулирани криптовалутите, а не трябва ли да съществуват. Според мен всяка държава, която реши да забрани криптовалутите, ще загуби много. Не съм сигурен и колко ефективно могат да бъдат забранени те. В Китай ги забраняват вече няколко пъти, но китайските инвеститори винаги намират начини да преминат тази забрана. Тук, в България, голяма част от банките все още не предоставят банкови услуги, свързани с криптовалута - не можете да изтеглите парите си от борсата или да изпратите пари към криптоборса, и въпреки това хората намират начини да търгуват с криптовалута. НАП, разбира се, получава приход от декларираните печалби, но НАП и държавата не правят абсолютно нищо, за да помогнат на този сектор да се развива. Банките обикновено се извиняват с факта, че липсва законодателство на международно ниво. Европейският съюз в момента подготвя доста обширна регулация за криптовалутите. Наскоро приключи и общественото обсъждане и Sofia Crypto Meetup предостави мнение по темата. Смятам, че тази регулация ще даде някаква яснота относно това как да се използват криптовалутите и как компаниите, които предлагат услуги, свързани с криптовалути, следва да оперират с тях. Което пък според мен с течение на времето ще помогне на все повече криптобизнеси да се развиват.

Отделно от това банките сами започват да се ориентират и да искат да бъдат попечители на криптовалути. В Щатите и Германия това вече се случва и определено може да бъде един сериозен източник на средства за тях. Както в момента съхраняват фиатна валута, левове, долари, евро и т.н., могат да започнат да съхраняват от името на своите клиенти и криптовалута. Това е процес, който ще се развива все повече. Напълно логичен е, като се имат предвид бизнес моделът на банките и фактът, че голяма част от хората не биха искали да си съхраняват криптовалути самостоятелно.

Какви ще са тенденциите при криптовалутите тази година?

Според мен тази година ще бъде доста положителна за криптовалутите. Едно от малкото неща, които ме притесняват, е идентифицирането на сериозен технически проблем в биткойн, но това е заплаха, която съществува от 12 години и до момента не се е проявила. Пазарът може да бъде и негативно повлиян от много крайна регулация в някоя от по-големите държави, където има много биткойн потребители. Не очаквам да се случи. Имайки предвид, че тази година банките ще продължат да печатат огромни количества пари - 75% от доларите в обращение са създадени след 2009 година, смятам, че хората ще започнат да се обръщат към криптовалутите все повече и повече.

Видяхме и какво стана с GameStop. Хората започнаха да се организират много добре онлайн, за да повишат цената на някоя акция. Това означава, че те искат да търгуват, да разполагат с парите си. Централизираните платформи не им предоставят тази свобода. Ако този процес се задълбочи, ако се появят още преустановявания на търгуването на определи акции, за които се счита, че цената им е била покачена "неправомерно", те ще се обърнат към криптовалутите. В DeFi и въобще в крипто могат да бъдат търгувани всякакви видове активи - фиатни валути, акции, суровини, индекси. Според мен все повече активи от реалния свят ще бъдат търгуваеми DeFi. А там търгуването е изключително по-трудно да бъде спряно. Например Uniswap - това са няколко "умни договора" (програми - бел. ред.), които не могат да бъдат контролирани от абсолютно никой. Той е създаден и "инсталиран" върху етериум и функционира напълно самостоятелно. Никой не го управлява. За да има подобрения в него, просто се създават нови умни договори - като Uniswap версия 3. Същевременно в Uniswap се търгуват хиляди криптовалути, като обемите там са по-високи от тези на някои от най-големите централизирани криптоборси. Всеки може да създаде подобен умен договор. Той е с публичен код, който може да бъде копиран, модифициран и след това "инсталиран" отново. Това са основните тенденции и те са изключително положителни за криптовалутите. Със сигурност ще има корекции, ще има волатилност - това е просто част от природата на криптовалутите, но 2021 година, а и не само тя, ще бъде положителна. Както казах, очаквам в един момент да влезем във фаза "балон". Все още не сме достигнали този момент. След достигането до определени високи нива на пазарна капитализация волатилността ще намалее, а с нея и възвръщаемостта. Но докато това се случи, цените на биткойна и криптовалутите има още накъде да растат.

Владислав Драмалиев е един от основателите на българското биткойн/блокчейн общество. Съосновава първия уебсайт за търговия на биткойни в България през 2013 година, като впоследствие участва в създаването на "Българската биткойн асоциация" и първата ежемесечна среща, посветена на криптовалутите и блокчейн технологията в София - Sofia Crypto Meetup. Директор и основател е на Фондация "Битхоуп", чиято основна цел е да помогне на неправителствения сектор да възприеме биткойн като допълнителен източник на дарения. До края на 2019 г. е директор "Комуникации" в инфраструктурния блокчейн проект æternity, а в момента e маркетинг мениджър в Mettalex, децентрализирана борса за търгуване на деривативи на суровини. Член е на МЕНСА от 2015 г.

Интервюто взе Майя Бойчева-Манолчева

X