Блокчейн

Libra остава някъде в бъдещето след нови регулаторни проблеми

Иван Гайдаров

2020 г. вече започна, а криптовалутата на Facebook Inc. - Libra – не изглежда въобще по-близо до официалното си пускане в експлоатация, особено след като властите в Швейцария, където е регистрирана Libra Association повдигат нови въпроси относно пригодността й за глобална употреба.

Швейцарският финансов министър Уели Маурер обяви на 27 декември в Берн, че страната не може да одобри Libra в сегашния ѝ вид, като предупреди Facebook, че продуктът, който иска да стартира от Женева, скоро няма да получи зелена светлина от регулаторите.

Същия ден Маурер стигна по-далеч в интервю за швейцарския телевизионен оператор SRF, заявявайки, че проектът "се е провалил" в сегашния си вид, тъй като кошницата валути, предложена да подкрепи дигиталната валута на Facebook, не е одобрена от националните банки, които ги издават.

Острият тон бележи драматична промяна в отношението на швейцарските регулатори към Facebook от юни насам, когато компанията избра Женева за база на проекта си. Тогава гигантът в социалните мрежи обърна внимание на историята на града като център за международно сътрудничество, а в отговор швейцарската администрация обяви решението на компанията за "положителен" сигнал относно ролята на Швейцария в толкова "амбициозен международен проект".

След като Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) и редица европейски политици изразиха сериозните си опасения относно валутния суверенитет, скорошните проблеми на Facebook в областта на съхранението и управлението на лични данни, както и потенциалните възможности Libra да се превърне във финансов инструмент за престъпна дейност, швейцарската администрация започна да променя своето отношение.

"Докато SEC е загрижена, че Libra е базирана на сравнително нова и недоказана технология и може да нанесе щети на американския долар, в други държави, в това число и в Швейцария, ще предприемат изчаквателен подход", казва Нилс Раймелт от Capco Digital, консултантска компания за финансови услуги в Цюрих.

По думите му друга основна грешка, направена от Libra Association, е, че не се е свързала с швейцарския банков регулатор Finma относно кандидатстване за банков лиценз, преди да обяви плановете си от Женева. Според Раймелт с решението си да не вкара в кошницата с подкрепящи валути местния франк, асоциацията е създала допълнителна несигурност.

Президентът на Швейцарската национална банка Томас Джордан изрази подобни опасения през септември, без да споменава изрично дигиталната валута на Facebook. "Ако дигитални пари, привързани към чуждестранни фиатни валути, се установят в Швейцария, ефективността на нашата парична политика може да бъде нарушена", категоричен е той.

Пране на пари

Швейцарският регулатор се присъедини към Томас Джордан, като заяви, че Libra ще трябва да работи по банковите правила за управление на риска и да прилага "най-високите международни стандарти срещу прането на пари".

"Някои правителства и регулатори повдигнаха въпроси, които приемаме много сериозно и работим усилено, за да дадем обмислени отговори. Ние сме ангажирани с непрекъснат и конструктивен диалог с тях. Нашата цел остава да намерим най-добрия начин да стартираме бърза, сигурна и съвместима международна платежна система", се казва пък в отговора на Libra Foundation.

Бертран Перес, главен оперативен директор на Libra, се очаква да даде подробности в понеделник, по време на Geneva Blockchain Congress. Първоначално Facebook планираше да пусне Libra през 2020 г., но оттогава настъпиха редица промени в този график, като Перес заяви през септември, че всичко зависи от разговорите с регулаторите.

След декемврийското обръщение на Маурер към Facebook, на 15 януари правителството на Швейцария излезе с по-обрана позиция, казвайки, че компанията трябва да бъде по-отворена към преосмислянето на проекта.

"Швейцария обикновено е отворена за проекти, които намаляват разходите за трансгранични платежни трансакции и се стремят да насърчават финансовото включване", допълват от швейцарското правителство.

Това е ясен сигнал, че правителствата искат да продължат да контролират ситуацията, а Libra Foundation трябва да измени своя модел и да приведат дигиталната си валута в съответствие с регулациите, за да не се превърнат в заплаха.

X