Cfo

Вредата от Брекзит вече е нанесена

CIO Media

 

Работните места и активите, които се преместват от Обединеното кралство заради Брекзит няма да се върнат в страната. Но банките могат да си вземат поука от управленските грешки на министър-председателя Тереза Мей.

След като британският парламент не подкрепи споразумение на Мей вчера, то несигурността около Брекзит несъмнено ще продължи. Но дори сделката да беше преминала, истината е, че вредата вече е нанесена от двугодишния политически хаос, с който няма да бъде лесно да се справи страната.

Международните банки не могат да чакат до 29 март – датата на предполагаемото излизане на Великобритания от Европейския съюз – за да направят своите планове за всички възможни сценарии, включително напускането без никаква сделка.

Според консултантската компания EY 27 от 48-те инвестиционни банки и брокерски компании, които организацията следи – или 56% – обмислят или вече са потвърдили преместването си от Лондон в друг финансов център на ЕС след референдума през юни 2016. Оттогава 2000 нови назначения са били направени в тези градове (предимно Франкфурт, Париж, Дъблин и Люксембург), като се очаква 7000 работни позиции да бъдат преместени. По отношение на активите това е приблизително 1,02 трл. долара.

Тези компании няма да се върнат дори ако се случи чудо и британските политически класи изведнъж се съгласят на обща стратегия за Брекзит. Времето и разходите, свързани с преместването на офисите, означават, че банките ще се придържат към новата ситуация.


Вредата от Брекзит вече е нанесена

© CIO Media, Cio.bg

Как обаче успя Тереза Мей да стигне до ситуация, в която както поддръжниците на оставането, така и тези на напускането на ЕС, се обединиха срещу нейната компромисна сделка? Урокът по управление в случая е, че определянето на стратегията не е достатъчно условие за нейното успешно изпълнение.

Много хора се възхищаваха на твърдостта на Мей при справянето с критиките и сериозната опозицията. Но тази сила също така се оказа и слабост, тъй като тя не успя да постигне консенсус за сделката нито в своята собствена партия, нито в целия политически спектър на фона на националната криза. Освен това тя отказваше да осъзнае необходимостта от оттегляне и променяне на посоката, когато стратегията не работеше.

Създаването на консенсус в една организация е трудоемък и времеотнемащ процес особено когато изпълнителните директори вярват, че избраната от тях стратегия е вярна. Кризата с Брекзит обаче показва, че ако не спечелиш подкрепата на хората, то провалът е по-вероятният изход.

Всеки изпълнителен директор и мениджър в банка може да изведе своите поуки от случващото се с британския Брекзит, дори и неговият бизнес да не е директно засегнат от събитията.


X