Cfo

Еврохолд ще придобие бизнеса на ЧЕЗ Груп в България за 335 млн. евро

Мария Динкова

Еврохолд ще придобие бизнеса на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България. Най-големият публичен холдинг у нас ще купи активите за 335 млн. евро, като сделката ще бъде финансирана както със собствен, така и със заемен капитал. В тази връзка Еврохолд е подписала мандат с две глобални инвестиционни банки с богат опит в осигуряването на финансиране за подобни сделки, които ще обезпечат необходимите средства.

Вече е сформиран и консултативен съвет от експерти с международен опит в бизнеса с дистрибуция на електроенергия. Той ще съветва компанията в процеса на интеграция на дейността на ЧЕЗ България в структурата на холдинга. Освен това, за да се гарантира плавен преходен период в управлението, висшият мениджмънт на ЧЕЗ България ЕАД, в това число и изпълнителният директор на дружеството, ще остане в компанията.

Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение България АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец ЧЕЗ Електро България АД, лицензирания търговец на електроенергия ЧЕЗ Трейд България ЕАД, компанията за IT услуги ЧЕЗ ИКТ България ЕАД, фотоволтаичния парк Фри Енерджи Проджект Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса Бара Груп и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на групата в страната.

Сделката по придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България ще бъде финализирана след одобрение от съответните регулаторни органи.

Консултанти на Еврохолд по сделката са базираната в Лондон международна адвокатска кантора Morrison & Foerster и българската - "Стоева, Чомпалов и Знеполски". Консултанти на ЧЕЗ Груп са адвокатските дружества Skils s.r.o. и "Пенков, Марков и партньори".

X