Cfo

ЕС настоява за трансгранични мигновени плащания

Мария Динкова

Миналата седмица Европейската комисия беше домакин на кръгла маса в Брюксел, която е част от инициативата за развитието и достъпността на трансграничните мигновени плащания за европейките компании и потребители, пише Finextra.

Макар че системите за незабавни плащания навлизат във вътрешните пазари на страните, изграждането на съвместима трансгранична мрежа от потребители и компании в ЕС все още остава далечна цел.

Събитието в Брюксел се организира заедно с Европейската централна банка и има за задача да идентифицира начините, по които могат да се преодолеят съществуващите предизвикателства пред хармонизацията и да се гарантира трансграничен достъп до мигновените плащания.

Миналата седмица това беше и една от големите теми в дискусията на годишната конференция EBAday в Стокхолм. Въпреки това много от присъстващите банкери се фокусираха върху по-належащи за националните пазари въпроси като притесненията за управлението на ликвидността, кредитния риск и други.

Крайната цел на Комисията е да се създадат паневропейски решения за мигновени плащания при покупката на стоки през мобилно устройство или при извършването на транзакции между сметка, навсякъде в Европа, в реално време, 24/7.

"Европа сега има уникалната възможност да създаде наистина европейско решение за разплащания. Аз изцяло подкрепям инициативите за мигновени разплащания, които вече са стартирани в много държави членки. Сега трябва да гарантираме, че ще развиваме бързо европейския пазар за плащания, така че да той да донесе максимални ползи за европейските потребители, търговците на дребно и доставчиците на услуги, както и да даде възможност на европейските компании да се конкурират на глобалните пазари", отбелязва Валдис Домбровскис, еврокомисар по финансовите услуги.

X