Cfo

Българите използват разплащателни карти в чужбина за пазаруване и настаняване

Мария Динкова

Най-често българите използват в чужбина разплащателни карти за пазаруване (60%) и настаняване (59%). Това показват данните на годишния доклад на Mastercard – Masterindex. Според доклада с карти се купуват предимно подаръци за семейство и приятели (48%) и се плаща при посещения на заведения за хранене (46%). За забавления, културни забележителности, клубове и други българите отделят 27% от бюджета си за картови разплащания.

"Българите са сред най-активните потребители на иновативни методи за разплащане на път в цяла Централна и Източна Европа. Резултатите от тазгодишното ни, по-мащабно проучване показват, че те стават все по-уверени при определянето на пътните си разходи, което е много положителна тенденция, която наблюдаваме през последните години", коментира Ваня Манова, регионалният мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Косово и Албания.

В изследването са участвали 1000 български граждани от 28 града. Направени са заключения по въпроси, които се отнасят до предпочитанията на хората за вида на разплащателните карти, отношението им към плащането с карти в чужбина, както и нивото на доверие в безопасността на плащането с карти.


Българите използват разплащателни карти в чужбина за пазаруване и настаняване


Предпочитани методи за разплащане в чужбина
Българите не разчитат много на плащането в брой, когато пътуват извън страната, показва проучването. Парите в брой са предпочитан разплащателен метод сред само 33% от населението, а в Македония и Сърбия процентът е почти двоен – съответно 57% и 60%. Когато става въпрос за преференции относно плащанията в брой или с карта, 80% от респондентите вярват, че основното предимство на картовото разплащане е удобството, а 37% от тях предпочитат да не взимат със себе си пари в брой, когато пътуват. 36% от българите, които използват и двата разплащателни метода, когато пътуват, предпочитат да не взимат пари в брой. Те определят няколко основни ползи от разплащането с карти в чужбина – по-удобни за използване (79%), валидни навсякъде по света (43%) и по-безопасни (49%). Потребителите, които разчитат основно на картовите разплащания, се чувстват комфортно, когато разполагат с допълнителни средства в брой (31%) или смятат, че използвайки карти, могат да следят по-ефективно разходите си (30%).

Безопасност на разплащанията с карта
65% от проучените имат доверие на трансакциите направени с карта в чужбина, само 9% мислят обратното, а 29% не са сигурни в отговора си. В сравнение със Сърбия и Македония, където доверието към картовите разплащания е съответно 50% и 60%, българите за поредна година демонстрират високо доверие в този вид разплащателен метод.


Българите използват разплащателни карти в чужбина за пазаруване и настаняване


Основни причини за пътуване
Българите планират да пътуват повече през 2019, което е увеличение с 8% в сравнение с 2018. Според Masterindex 66% от респондентите планират да пътуват извън страната. В него се откриват и данни за причините, поради които българските картодържатели пътуват най-много – 50% от тях пътуват за почивка, 15% за работа, а 10% от тях, за семейни или приятелски посещения – тенденция, която се запазва от миналата година.

Според данни на Националния статистически институт (НСИ) българите са осъществили 6 698 526 пътувания в чужбина през 2018. Най-предпочитаната от тях дестинация е Гърция (1 402 560 пътувания), следват Румъния (523 058) и Германия (422 268). Гърция е най-предпочитана дестинация не само за почивка, но и за работа. След нея за същите цели се нареждат Румъния, Турция, Северна Македония и Сърбия.

X