Cfo

Холандската централна банка налага контрол върху криптовалутите в страната

Иван Гайдаров

Холандската централна банка обяви, че трябва да започне да контролира компаниите, занимаващи се с криптовалути, включително доставчици на портфейли, съгласно Петата европейска директива за борба с прането на пари, която влезе в сила през юли.

Компаниите, които предлагат услуги за обмен на крипто- и фиатни валути, ще бъдат принудени да се регистрират в De Nederlandsche Bank (DNB) преди 10 януари 2020 г. и се препоръчва да се свържат с институцията възможно най-скоро.

"Криптовалутите са уязвими за финансовата престъпност, поради което е важно сега да се установи надзор над тях, който да гарантира почтенност на операциите", се казва в изявление на DNB, публикувано в сряда.

В допълнение към изискването подобни компании да се регистрират, DNB ще "оцени" и някои от членовете на борда на въпросните компании, както и някои акционери, които трябва да докажат, че процесите им са достатъчно защитени, за да гарантрат предотвратяването на финансови измами и финансирането на тероризма.

"След като компанията е регистрирана и сме оценили членовете на нейния борд, ние ще следим дали тя спазва правилата, предотвратяващи прането на пари и финансирането на тероризма. Компаниите, които не се регистрират, вече няма да могат да предоставят услуги за обмен на криптовалута и дигитални портфейли", заявяват от DNB.

Миналия месец New York Times съобщи, че терористичната организация Хамас все повече разчита на биткойн за набиране на финансиране за своите операции.

Освен това базираната във Вашингтон неправителствена организация Middle East Media Research Institutes предупреждава, че този тип групи използват приложението Telegram за набиране на криптовалута.

Тази новина поставя холандските компании в сектора на криптовалутите в много неприятна ситуация. От една страна те трябва да се регистрират в Централната банка на страната, за да стимулират развитието на този пазар, а от друга – подчиняването на едно децентрализирана система на правилата, налагани от Централна банка, би подкопало цялара индустрия.

X